5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

Conferință de presă la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu: Timofei Kuliabin, Roman Doljanski și Constantin Chiriac anunță o nouă punere în scenă a unei capodopere teatrale

Știri din Județ

Publicitate
Astăzi, la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, a avut loc o conferință de presă dedicată unei noi producții teatrale de anvergură. „Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’Neill este o adaptare contemporană a unei capodopere dramatice a secolului XX. Evenimentul a fost deschis de Constantin Chiriac, directorul teatrului și președintele „Festivalului Internațional de Teatru” de la Sibiu, alături de regizorul Timofei Kuliabin și producătorul Roman Doljanski-colaboratori internaționali de renume.

Un dialog între trecut și prezent

Constantin Chiriac a subliniat importanța acestui proiect, evocând prima întâlnire cu textul original în timpul studenției sale, când a vizionat spectacolul în regia lui Liviu Ciulei, avându-l pe Toma Caragiu în rol principal. Cu emoție, Chiriac a amintit momentul dispariției lui Caragiu și înmormântarea acestuia la Cimitirul Bellu, unde mulțimea impresionantă a venit să îi aducă un ultim omagiu.

„Astăzi, prin acest spectacol, construim o punte între trecut și prezent. Este o colaborare de vis, născută în urmă cu 10 ani, când l-am întâlnit pe Roman Doljanski la un festival în Avignon, a declarat Chiriac. Acesta a povestit despre despre eforturile continue de a menține „Festivalul Internațional de Teatru” de la Sibiu ca o structură independentă, unică în Europa.

Publicitate

Timofei Kuliabin — un regizor de excepție

Regizorul Timofei Kuliabin, una dintre figurile marcante ale teatrului contemporan, a lucrat cu cele mai importante teatre din lume și a câștigat premiul „Masca de Aur” din Rusia. Recunoscut pentru originalitatea sa și pentru capacitatea de a inova, Kuliabin a prezentat în 2018 în cadrul festivalului de teatru de la Sibiu spectacolul în limbajul semenelor  „Trei surori”, o interpretare curajoasă fără cuvinte a piesei lui Anton Chekhov.

„Este un privilegiu să fiu aici. Am fost la Sibiu de două ori și, de atunci, am început să discutăm despre un proiect comun. Atmosfera de aici este una aparte, aproape ca într-o stațiune, o stațiune de teatru, iar actorii sunt de o calitate excepțională. Repetițile noastre pentru spectacol sunt pline de iubire, chiar umor. Dacă nu repeți cu umor,este dificil…”, a declarat Timofei Kuliabin.

Regizorul a explicat că spectacolul „Lungul drum al zilei către noapte” se concentrează pe tema iertării, pe relațiile complexe și dificile din sânul unei familii afectate de boală și pierderi. „Încercăm să construim un spectacol contemporan, dar bazat pe amintiri. Este o temă dureroasă, însă plină de onestitate crudă”, a adăugat el.

O colaborare internațională de succes

Roman Doljanski, producătorul spectacolului, a împărtășit provocările colaborării dintre artiștii internaționali și cei români. „Nu am știut că la Sibiu sunt atât de multe producții în limba germană. Este impresionant cum actorii care nu sunt nativi germani, reușesc totuși să învețe replici în limba germană, iar publicul să fie atât de disciplinat în această diversitate lingvistică”, a remarcat el.

Constantin Chiriac a subliniat că acest proiect reprezintă o normalitate pentru teatrul din Sibiu, care se dorește a fi un teatru european deschis, nu doar unul al minorităților. „Nu contează că nu m-am născut la Sibiu. Am învățat să iubesc acest oraș și să-l înțeleg în toată complexitatea lui culturală”, a concluzionat Chiriac.

În cadrul discuției despre o altă propunere de text, Constantin Chiriac a declarat că a refuzat-o, alegând producția piesei „Lungul drum al zilei către noapte”.

Una dintre jurnalistele aflate la conferință a adresat o întrebare legată de propunerea de text inițială refuzată în favoarea actualei producții:

„Ați putea să ne spuneți mai multe despre cealaltă propunere de text pe care ați luat-o în considerare?”

Constantin Chiriac a explicat că prima variantă avută în vedere a fost textul „Moly Sweeney” al autorului irlandez Brian Friel. „Era un text foarte bun, dar dacă ne gândim la zona contemporană și la distribuția noastră, ar fi fost dificil de realizat. În acel text erau doar două personaje. Aș fi putut juca eu alături de Ofelia Popa, dar nu am vrut să fur lumina actorilor noștri. Îmi doresc ca ei să strălucească pe scenă, să fie în centrul atenției. Totuși, acest text va fi montat în cadrul festivalului de anul acesta”, a precizat Chiriac.

Un succes anticipat

Reprezentațiile programate pe 29 și 30 martie sunt deja SOLD OUT, cererea mare pentru bilete confirmând interesul publicului pentru acest eveniment de excepție. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului FITS, consolidând astfel legăturile dintre teatrul românesc și scena internațională.

Conferința s-a încheiat într-o notă optimistă, cu speranța că această colaborare va deschide noi perspective pentru teatrul românesc și va continua să atragă publicul spre arta teatrală de calitate.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri