9.1 C
Sibiu
joi, 03 aprilie, 2025

Managerul Muzeului Național Brukenthal Sibiu supărat foc pe cei de la București: Fonduri insuficiente pentru muzeul cu cea mai mare colecție din țară

Știri din Județ

Publicitate
Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu s-a arătat vizibil supărat pe bugetul alocat de Ministerul Culturii pentru anul 2025. „Nu știu dacă ne ajunge pentru tot anul…” a mărturisit Chituță într-o conferință de presă. El a arătat că deși Brukenthal are în patrimoniu cea mai mare colecție din țară, are cel mai mic raport de angajați la număr de obiecte patrimoniale. Iar bugetul de anul acesta, este la fel ca cel de anul trecut, deși salariile și inflația au crescut.

Nu este prima dată când Chituță sugerează public că avem o discriminare din partea celor din Guvern a muzeului din Sibiu. El a dat exemple de muzee din București cu colecții de 10.000 de piese și 73 de angajați, iar Brukenthal cu peste 1,6 milioane de piese are 111 angajați doar. În plus, muzeul gestionează 8 clădiri ale statului și una în comodat de la Biserica Evanghelică (Palatul Brukenthal).

Chituță a criticat și faptul că în ultima perioadă cei de la minister și Guvern au tot vorbit de asigurarea securității în muzee, de investiții, de creșterea veniturilor proprii, dar se pun tot de la București piedici pentru a se realiza aceste lucruri.

Publicitate

Totuși, Chituță a spus că el nu cedează și trimite lunar note de fundamentare la minister prin care cere ce se cuvine Muzeului Brukenthal. Dar și la alte ministere. Chituță a arătat că avem un minister al digitalizării, dar care nu implică muzeele și nu le sprijină în digitalizare. Sau programele guvernamentale pentru privați de panouri fotovoltaice, dar muzeele nu le pot accesa.

Jandarmii revin la Muzeul Brukenthal

O deschidere a găsit Chituță însă la Ministerul Afacerilor Interne. Ministrul a trimis o echipă de la Jandarmerie la cererea lui Chituță și s-a evaluat necesarul de pază al instituției. „Sunt șanse mari să avem curând o hotărâre de Guvern și Jandarmeria să asigure paza la Palatul Brukenthal și la Muzeul de Istorie” a declarat Chituță.

La ora actuală mai există două muzee la București cu pază de la Jandarmerie. Iar Muzeul Brukenthal a beneficiat de acest serviciu al jandarmilor în trecut, dar s-a renunțat la el.

Măsurile de securitate vor crește la muzeu

Deși nu are bani suficienți de la Guvern, Chituță a atras multe sponsorizări și donații. Anul acesta vrea să implementeze o poartă detectoare de metale și un spațiu de controlat și depozitat bagaje, ca la toate marile muzee din Occident.

În patrimoniul muzeului sunt lucrări cu valori de milioane de euro. De asemenea, se organizează expoziții cu lucrării aduse din colecții private sau de la alte muzee, care necesită măsuri sporite de securitate.

Un prim text va fi expoziția Brâncuși din 5 aprilie care va găzdui sculptura Cap de copil realizată în ghips în 1906 și evaluată la peste 1 milion de euro.

De asemenea, în decembrie 2025 sunt șanse mari ca pictura „Leda și lebăda” a unui ucenic al lui Leonardo da Vinci să fie expusă timp de trei luni la Muzeul Brukenthal, ca împrumut de la Galeria Borghese din Roma. Ar fi pentru prima dată în istoria României când o lucrare din cercul lui Leonardo da Vinci este expusă în România.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri