12.9 C
Sibiu
miercuri, 02 aprilie, 2025

Investiții și măsuri de siguranță pe agenda Colegiului Prefectural Sibiu

Știri din Județ

Publicitate
Astăzi, 25 martie 2025, a avut loc o nouă ședință a Colegiului Prefectural din Sibiu, condusă de subprefectul Benedek Zacharie. Au fost prezentate rapoarte importante privind implementarea planurilor de acțiuni din județ, inclusiv despre proiectele de investiții, biodiversitatea și măsurile de sănătate publică pentru Sărbătorile Pascale.
Redăm mai jos comunicatul de presă transmis:

Azi, 25.03.2025, începând cu ora 10:00, a avut loc ședința Colegiului Prefectural, prezidată de domnul subprefect, Benedek Zacharie, alături de domnul secretar general, Marius Oltean, având următoarea ordine de zi:

  1. Prezentarea Raportului privind îndeplinirea Planului de acțiuni al Județului Sibiu pentru anul 2024, temă prezentată de doamna Monica Moldovan, consilier superior în cadrul Instituției Prefectului-județul Sibiu.   

Planul de acțiuni pentru anul 2024 al județului Sibiu a fost structurat pe 12 capitole, având prevăzute 97 obiective și 779 acțiuni pentru realizarea obiectivelor propuse.

Publicitate

Acțiunile au fost planificate în concordanță cu Programul de guvernare și au avut ca scop construcția unei societăți coezive, care să beneficieze de îmbunătățirea sistemului de educație și sănătate, de reducerea inegalităților dintre bărbați si femei, dintre mediul urban și rural și care să conducă la promovarea unei societăți deschise.

Printre obiectivele și acțiunile realizate, care se regăsesc în Planul de acțiuni pe anul 2024 al județului Sibiu, se evidențiază următoarele:

  • Lucrările de investiții finalizate în Municipiul Mediaș și anume: Reabilitare/modernizare strada Ighișului și strada Gheorghe Pop de Băsești, Amenajare loc de joacă pentru copii; Reabilitarea rețelei de canalizare pluvială în municipiul Mediaș, Cartier Vitrometan-etapa 1;
  • Reabilitare, modernizare iluminat public pe străzile Târgului, Cetății și Unirii – din Cisnădie; Modernizare străzi în Săliște, Creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor în orașul Tălmaciu; Asfaltare str. XIII spre cartier Davinci – în comuna Cristian; Reabilitarea energetică moderată a școlii generale cu clasele 1-4, din comuna Gura Râului și Construirea sălii de educaţie fizică şcolară, sat Racoviţa, Comuna Racoviţa, prin Compania Națională de Investiții – Proiect pilot.
  • Autostrada A1 Sibiu – Piteşti, parte a Coridorului 4 Paneuropean, are o lungime proiectată de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, urmând a lega centrul şi vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi.
  • Lucrările pentru execuția Secțiunii 2 din Autostrada Sibiu – Pitești sunt realizate de asocierea de constructori din Turcia Mapa – Cengiz,
  • Pentru Secțiunea 2 Boița – Cornetu (30,35 km) contractul în valoare de 4,20 mld.lei fără TVA a fost semnat în februarie 2022, având termenul de proiectare de 22 luni, pentru care a fost dat ordinul de proiectare începând cu luna iulie 2022.

Pe linia asigurării securității energetice, se remarcă inițierea unor proiecte de modernizare a rețelelor pentru punerea în siguranță a conductei DN 300 Agârbiciu – Sibiu, zona Șeica Mare și implicarea S.C. Romgaz S.A. în proiectele de producție a energiei verzi și în producția metanolului.

  1. Gestionarea durabilă a capitalului natural în județul Sibiu.

Tema a fost prezentată de domnul Ciprian Simulescu, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.

Biodiversitatea unei regiuni oscilează foarte mult în funcție de poziția geografică, de caracteristicile hidro-geomorfologice, climatice, pedologice, influență antropică, etc.
Deși județul Sibiu deține un procent mic din suprafața României, prin poziția geografică, prin diversitatea formelor de relief și marea amplitudine altitudinală  are o biodiversitate peste media pe țară.
Mare parte a speciilor de plante/animale sunt protejate, fie la nivel național, fie prin diferite convenții internaționale sau sunt specii de interes comunitar.
Flora inventariată a judeţului Sibiu include 63% din speciile cormoflorei naţionale, deşi judeţul Sibiu deţine doar 2,3% din suprafaţa României.

Fauna inventariată cuprinde 60 specii de mamifere, 258 specii de păsări, 34 specii de peşti, 15 specii de amfibieni şi 12 specii de reptile, precum și numeroase specii de nevertebrate.

Principalele acțiuni întreprinse de APM Sibiu în domeniul biodiversității:

  • Evaluare adecvată a planurilor/proiectelor/activităților desfășurate în arii protejate; verificarea amplasamentelor în arii protejate, analiza documentațiilor planurilor/proiectelor;
  • Reglementarea activităţilor de exploatare a speciilor de floră şi faună sălbatică conform prevederilor Ord. MMDD nr. 410/2008;
  • Accesare fonduri europene în domeniul biodiversității;
  • Evaluarea speciilor strict protejate din fauna sălbatică (urs, lup, râs,
  • pisică sălbatica);
  • Participarea în comisiile de pagube produse de animalele sălbatice;
  • Participarea în comisia de constatare a uciderilor accidentale ale animalelor sălbatice;
  • Informarea, consultarea și conștientizarea factorilor interesați.

Reglementarea activităţilor de exploatare a speciilor de floră şi faună sălbatică, conform prevederilor Ord. MMDD nr. 410/2008.

Sunt autorizate pentru recoltare din flora spontană: ciuperci, fructe de pădure, plante medicinale, aromatice, decorative, iar din fauna sălbatică melci, dar și specii de interes vânătoresc, inclusiv specii protejate pentru care se dau derogări.

 2020 – 81 autorizații de mediu*

 2021 – 86 autorizații de mediu*

 2022 – 86 autorizații de mediu*

 2023 – 87 autorizații de mediu*

 2024 – 107 autorizații de mediu*

  1. Plan de măsuri pentru asigurarea sănătății publice, a creșterii gradului de siguranță a cetățenilor și a menținerii ordinii publice, precum și pentru protejarea consumatorilor împotriva practicilor incorecte, în perioada premergătoare, cât și în timpul Sărbătorilor Pascale 2025. Acesta a fost aprobat, prin proiect de hotărâre, în unanimitate de voturi.

Planul a fost prezentat de către doamna Codruța Cosma, șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului-județul Sibiu și a fost întocmit cu următoarele obiective:

  • Verificarea respectării legislației specifice pe domenii de competență precizate.
  • Colaborarea cu toate unitățile sanitare cu paturi și monitorizarea zilnică a raportărilor acestora referitor la apariția unor posibile focare de toxiinfecții alimentare urmare a consumului de produse alimentare neconforme.
  • Creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și menținerea ordinii publice.
  • Protejarea consumatorilor împotriva practicilor incorecte.
  • Protejarea consumatorilor împotriva riscului de a achiziționa produse neconforme sau periculoase și de a li se presta servicii care ar putea să le afecteze siguranța, viața și sănătatea; prevenirea apariției unor posibile focare de toxiinfecții alimentare ca urmare a consumului de produse alimentare neconforme.
  • Supravegherea efectivelor de animale receptive la Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, prin acţiuni de supraveghere clinică şi analize în laborator.
  • Implementarea Programului de prevenire şi combatere a  Pestei Porcine Clasice, a Pestei Porcine Africane, Pestei Micilor Rumegătoare, Febrei Aftoase și a Influenței Aviare, prin asigurarea măsurilor de biosecuritate, controale în exploatațiile cu porcine/păsări, monitorizarea circulaţiei efectivelor, supravegherea speciilor receptive prin examene clinice şi examene de laborator.
  • Asigurarea salubrităţii cărnii de ovine și caprine, provenită de la animalele sacrificate cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
  • Asigurarea calității și salubrității produselor alimentare destinate consumului uman, prin examene organoleptice și analize efectuate la laboratorul DSVSA Sibiu din probele afluite conform programului de supraveghere obligatoriu și a programului de autocontrol.
  • Creșterea nivelului de informare al consumatorilor și de consiliere al operatorilor economici.
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bărbat salvat din râul Târnava, la Mediaș