Anularea programului Visa Waiver de către americani pentru români pe termen indefinit este văzută și ca un eșec al diplomației românești. Așa că, actualul ministru de Externe, sibianul Emil Hurezeanu, susținut de PNL, este în vizorul criticii. Premierul Ciolacu a declarat, deja, că Hurezeanu este un diplomat de modă veche. Vineri, coaliția PSD-PNL va discuta subiectul înlocuirii lui Hurezeanu cu un alt liberal. Imediat au apărut câteva nume în presa centrală, dar, se pare, PNL pregătește revenirea în Guvern a Ralucăi Turcan, deputat PNL Sibiu.
Imediat după ce marți s-a anunțat de către americani suspendarea pe termen indefinit a implementării programului de scutire de vize pentru români, atacuri din toate părțile au pornit către ministrul de Externe, sibianul Emil Hurezeanu. De la Ciolacu, la colegi din PNL, până la cei din opoziție, toți s-au unit într-un cor contra lui. Mai puțin, liberalii de la Sibiu, care au menținut un ton decent și au cerut analiză și responsabilitate.
Miercuri, deja, au apărut primele informații că Ciolacu și președintele interimar Bolojan se vor întâlni vineri cu Hurezeanu. Probabil să îi accepte demisia. Tot vineri sunt programate discuții la București despre viitorul ministru propus de PNL. La formarea actualului guvern Ciolacu, protofoliul de la externe a revenit liberalilor. Deși decizia aparține exclusiv PNL, este necesară și o ședință a coaliției de guvernare pentru a accepta nominalizarea oficial. Această ședință este programată tot vineri.
Două nume au fost vehiculate miercuri în presa centrală din rândul liberalilor. Două nume fără anvergura necesară unui ministru de Externe. Ba chiar cu multe bube dovedite în trecut: Ben Oni Ardelean și Robert Sighiartău. Ambii nu au calibrul lui Hurezeanu pentru diplomație nici la 10%.
Doar că în tot tumultul acesta, apare pe masa discuțiilor și numele deputatei PNL de Sibiu și liderul local al partidului, Raluca Turcan. Văzută ani de zile ca o apropiată a fostului președinte Klaus Iohannis, Turcan a fost înlăturată din guvernul Ciolacu 2 format în decembrie. Odată cu jaful din Olanda i s-a imputat rapid, tot ei, fapta de acolo, deși era clar pentru oricine că nu avea nimic de-a face cu postul de ministru respectivul jaf.
De altfel, în decursul ultimilor ani, Raluca Turcan a devenit ținta atacurilor online permanente. La orice postare sau articol despre ea în presă, imediat apar și comentariile critice și jignitoare la ea. Este evident că se folosește un program și algoritmi care să atragă aceste comentarii la pomenirea numelui ei. Există, însă, o vorbă: cu cât ești mai înjurat/criticat, înseamnă că ești mai important și mai de temut. În cazul de față teama față de creșterea politică a deputatei Raluca Turcan nu este doar de la PSD, ci și din PNL.
Propunerea ca Turcan să preia portofoliul de la Externe vine firesc pe fondul schimbării drastice de imagine și tact a diplomației românești, mai ales în relația cu SUA. O femeie ar fi un atu. Unde mai pui că actualul guvern al României este cel mai sărac la capitolul reprezentare a egalității de șanse pentru femei, de parcă suntem în anii 50.
Este clar pentru oricine vrea să discearnă cu luciditate că Raluca Turcan, ministru de Externe al României poate însemna un prim pas spre salvarea relației diplomatice cu SUA, mai ales în contextul negocierilor Rusia – SUA, atât de intense. Turcan, prin școala și experiența sa profesională și politică-diplomatică, poate asigura stabilitatea de care avem nevoie în relațiile cu marile puteri, indiferent că vin de la est sau de la vest.
Doamne cu ce ți am greșit să avem așa o TU!?