În 2021, în plin scandal al tezelor de doctorat la nivel național, Ministerul Educației a obligat universitățile să scaneze toate tezele de doctorat. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a demarat acest proces greoi și de durată și anul trecut a finalizat scanarea tuturor tezelor susținute aici în decursul anilor. Dar degeaba. În 2023, Ministerul Educației a schimbat iar legislația.
Acum, Ministerul Educației nu mai permite nimănui să consulte tezele digitalizate. Iar dacă există suspiciuni de furt intelectual, se face o sesizare și o comisie va analiza teza respectivă. Dar, acest lucru se poate face doar pentru tezele susținute în ultimii 3 ani. Ministerul nu mai permite sesizări pentru teze mai vechi de 3 ani.
Cei care doresc să consulte aceste teze o pot face doar în formatul lor tipărit, la Biblioteca Unviersitară. Iar toată baza de date digitalizată la care s-a muncit aproape 3 ani stă arhivată pe un calculator, fără ca nimeni să aibă acces la ea, legal.
Mihaela Herciu, cea care s-a ocupat din partea ULBS de tot acest proces al digitalizării tezelor de doctorat a declarat:
„În fapt, procesul de digitalizare a fost finalizat 100%. Toate tezele au fost digitalizate, toate există pe suport electronic, astfel încât să poată fi analizate. Însă, odată cu apariția noi legi a învățământului superior, ele rămân în faza aceasta.
Ele pot fi consultate doar dacă există suspiciuni sau să zicem, contestații legate de anumite teze în caz particular, de care se ocupă de altfel și CNATCU. Mai mult decât atât, ele vizează doar un orizont de trei ani vechime, astfel încât dacă cineva dorește să reclame în prezent sau să fac o reclamație referitoare la o suspiciune de plagiat în cazul unei teze, ea poate fi făcută doar dacă teza a fost susținută doar în urmă cu trei ani.
Ce a fost înainte, teoretic, contează mai puțin conform legii învățământului superior, astfel încât nu se mai analizează nimic din ce a fost în trecut. Am rămas cu ele așa și așteptăm noi clarificări, reglementări în direcția aceasta. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla cu ele, pentru că ele sunt protejate toate de drepturile de autor, nu avem dreptul să facem absolut nimic public.
În orice informație publică ar apărea, suntem pasibili de a fi dați în judecată de către autorul acestor teze. Drept urmare, deocamdată le ținem undeva, să zicem, bine, cele digitalizate, că celelalte, pe suport hărtie, există la bibliotecă, pot fi consultate oricând, de oricine.”