7.9 C
Sibiu
miercuri, 02 aprilie, 2025

DSVSA Sibiu: Măsuri de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare în preajma sărbătorilor pascale

Știri din Județ

Publicitate
În vederea prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale și în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu privire la organizarea controalelor oficiale, care trebuie dispuse în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, avand în vedere riscurile pentru sanatatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate si fără supraveghere sanitară veterinară, vă comunicăm următoarele măsuri:

DSVSA SIBIU a informat din timp Consiliul Județean, Consiliile Locale, precum și președinții Asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine de pe raza Județului Sibiu, privind oportunitatea de a putea solicita autorizarea temporară a unor centre de tăiere, în care se pot sacrifica miei, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu respectarea condițiilor privind protecția și bunăstarea animalelor, precum și a normelor generale și specifice de igienă. Pană la data prezentei, s-a înregistrat o singură solicitare în acest sens, a Primăriei Comunei Rășinari, urmând a se da curs solicitării, potrivit prevederilor legale în vigoare. Potrivit legislației sanitare veterinare în vigoare, carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor in spațiile/locurile amenajate temporar, va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Marcarea acestei cărni ( carcase), va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia sa fie înscris indicativul județului, urmat de codul numeric acordat de către DSVSA SIBIU.

Pe raza județului Sibiu, proprietarii de animale pot solicita sacrificarea mieilor, în abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt funcționale, respectiv:

Publicitate
  • SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârțișoara
  • SC TRANS AGAPE SRL – Dala
  • IF FLERAȘ – Bungard
  • SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod
  • SC FEVA MED SRL – Mediaș
  • SC NICMAR SRL – Rasinari
  • SC SEBA PROD SRL – Orlat

DSVSA SIBIU asigura prezenta permanenta a personalului de specialitate, in toate aceste unitati. Transportul carcaselor de la abator, se va face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar si pentru siguranța alimentelor, dezinfectate cu substanțe virocide, iar personalul care manipulează carcasele va fi echipat corespunzător, limitând la maximum manipularea produselor.

în scopul prevenirii apariției unor situații nedorite, se atenționează crescătorii de animale, operatorii din domeniul alimentar și nu în ultimul rând consumatorii, de faptul că, în conformitate prevederile actelor normative cu referire la siguranța alimentelor, le revin o serie de obligații și responsabilități, respectiv:

  • Să respecte permanent normele de igienă și de funcționare a unităților, care produc, procesează, depozitează, transportă și comercializează produse de origine animală și vegetală, precum și îh unitățile de alimentație publică (restaurante, pensiuni agroturistice, cantine, cabane montane, unitati de catering, fast-food, etc.).
  • Să respecte condițiile de depozitare și a temperaturile optime de păstrare a materiilor prime și a produselor finite, pentru a se evita un potențial risc de contaminare a alimentelor.
  • Să certifice cu documente și marca de sănătate (când este cazul), condițiile de trasabilitate și calitate pentru carne, lapte, ouă, pește și alte materii prime și produse alimentare finite.
  • Să respecte operațiunile de ambalare și regulile de etichetare a produselor alimentare, destinate comercializării.
  • Să asigure condițiile de transport a produselor alimentare cu respectarea normelor de igienă și de temperatură, în mijloacele de transport.
  • Populația să se aprovizioneze cu produse alimentare, numai din unități și spații autorizate sanitar veterinar, evitând comerțul „stradal”.

o Consumatorii să verifice cu atenție instrucțiunile de pe etichetele produselor alimentare privind informațile despre componente, a modului de păstrarea, preparare corectă și valabilitatea lor.

  • Carnea proaspătă, destinată valorificării în unitățile autorizate/inregistrate sanitar veterinar, trebuie să provină numai din abatoare autorizate sanitar- veterinar, unde este asigurată asistența de specialitate permanentă.
  • Carnea trebuie să fie însoțită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unității de origine, care atestă salubritatea și calitatea acesteia.
  • Să nu se achiziționeze carne pe care nu este aplicată marca de sănătate a unității de sacrificare, sau cu marca de identificare a unității de tranșare. Marca de sănătate atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar oficial.
  • Alte produse alimentare din lapte, pește, sau produse tradiționale (cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, ouă, etc), se pot comercializa în spații amenajate și autorizate/înregistrate sanitar veterinar, de către operatori economici inregistrați/autorizați sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate.

Producătorii individuali, care doresc să-și valorifice producția primară sau produse obținute prin prelucrarea acesteia, trebuie să dețină documentul de înregistrare sanitară veterinară, eliberat de D.S.V.S.Ă județeană, actul de indentitate, atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sănătate vizat de medicul uman, precum și fișa de sănătate a animalelor, vizată de către medicul veterinar din localitate.

Desfacerea carcaselor se va face numai in unitati autorizate si înregistrate sanitar veterinar, responsabilii acestora avand obligația de a se dota cu echipament de protecție, substanțe dezinfectante ( virocide ), si de a implmenta masuri administrative, in acest sens.

Personalul responsabil în administrarea piețelor, cel din unitățile de vanzare cu amănuntul, precum si personalul care comercializează temporar produse alimentare, in perioada

prepascala, va aplica toate masurile, astfel incat sa se prevină apariția toxiinfectiilor alimentare.

DSVSĂ SIBIU, prin personalul de specialitate, efectuează verificări permanente privind respectarea condițiilor sanitare veterinare si pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitarii si comercializării produselor alimentare, in vederea asigurării consumatorilor de faptul ca produsele sunt salubre, evitandu-se prin aceasta apariția toxiinfectiilor alimentare.

De asemenea, DSVSÂ SIBIU a stabilit un program de permanenta, inclusiv in zilele de sambata $i duminica, atat la sediul instituției, cat si la sediile CSVSĂ Oficiale Sibiu și Mediaș.

In acest sens, DSVSĂ SIBIU, prin personalul de specialitate, se afla la dispoziția tuturor consumatorilor, permanent, la telefon 0269223069, 0269223314, fax. 0269223753, e-mail office- sibiu@ansvsa.ro, pentru a furniza informatii de specialitate, sau in cazul unor sesizări si reclamatii din partea cetățenilor, privind încălcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranța alimentelor.

Cetățenii care constata abateri de la normele sanitare veterinare privind protecția si bunăstarea animalelor in timpul transportului si sacrificării, precum si condițiilor sanitare veterinare si pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitarii si comercializării produselor alimentare, sunt sfatuiti sa apeleze personalul de specialitate din cadrul DSVSĂ SIBIU, la numerele de telefon menționate anterior.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bărbat salvat din râul Târnava, la Mediaș

Crosul Copiilor are loc în Parcul Subarini