La Centrul de Servicii Integrate pentru Studenți (Smart Hub), echipa de voluntari a organizat un eveniment dedicat prevenirii și înțelegerii dependențelor. Evenimentul a fost parte a campaniei “Sunt Independent, nu aleg dependent!”, adresată studenților, dar și doritorilor care au vrut să afle mai multe despre acest subiect. Invitatul special al evenimentului a fost părintele Constantin Necula care ajută de ani buni dependenții să renunțe la vicii, acesta fiind și președintele „Asociației Crucea Albastră din România”.
„Dependența este acolo, lângă noi și îi afectează pe cei dragi”
Discuția a fost deschisă de psihologul Luciana Popistiu, care a moderat o sesiune de întrebări și răspunsuri despre impactul dependenței în viața de zi cu zi. „Dependența este acolo, lângă noi și îi afectează pe cei dragi”, a subliniat aceasta, atrăgând atenția asupra pericolelor ascunse ale consumului de substanțe și ale altor tipuri de dependențe. Studenții au fost încurajați să adreseze întrebări și au primit pliante cu sfaturi care să-i ajute să înțeleagă mai bine dependeța.

Părintele Constantin Necula a vorbit despre evoluția percepției asupra dependențelor în România, comparând atitudinea societății din 1995 cu cea de astăzi. „Lumea când vorbește despre droguri, vorbește despre partea faină, ca un extaz, euforie, nu despre partea urâtă, realitatea cruntă.”, a spus acesta, explicând cum tentația consumului este adesea mascată de o imagine falsă.
Crucea Albastră și lupta împotriva dependențelor
În discuție Părintele Necula a amintit de “Asociația Crucea Albastră” care activează în România de mai mulți ani, dezvoltând centre de recuperare pentru dependenți. Cu un capital social de 1,8 milioane de euro, organizația a reușit să construiască două clădiri de la zero și să achiziționeze o casă în Șelimbăr, unde s-au obținut rezultate minunate în procesul de recuperare a dependenților.
„Statul nu ajută cu adevărat dependenții”, a punctat părintele Necula, subliniind că inițiativele private și voluntariatul sunt esențiale în acest domeniu.
Întrebări și sfaturi pentru studenți și viitori psihologi
În sesiunea de Q&A, studenții au vrut să afle mai multe despre semnele dependenței și cum pot ajuta pe cineva aflat în această situație. Printre răspunsuri, părintele Necula a evidențiat câteva semne ale dependenței timpurii: dezinteresul pentru școală, schimbările bruște în comportament și gesturile agitate, repetitive pe care le are un dependent.
La subiectul despre familie acesta a adăugat: „În terapie susținem să fie familia aproape”, a explicat părintele Necula, arătând că suportul celor dragi este esențial în recuperare.
De asemenea, a vorbit despre impactul alcoolului asupra oamenilor: „Alcoolul este un seducător care te atacă din cap până în picioare”. A povestit și din experiențele personale, în care a ajutat direct dependenții să treacă peste vicii.
Întrebat cum ar trebui să își construiască viitorii psihologi abordarea terapeutică, părintele a răspuns: „Construiți-vă propriul plan de terapie în viitoarea carieră, nu există un plan general”. A oferit și un sfat motivațional: „Aveți dreptul la o singură dependență – cititul!”.
În final, a încurajat studenții să fie curajoși și să își urmeze pasiunile: „Ce contează în viață este timpul care ne-a rămas. Fiți curajoși! Nu fiți superficiali!” Părintele Necula a propus și o viitoare întâlnire cu studenții în care să aducă mai mulți psihologi care să aprofundeze acest subiect, la această inițiativă participanții s-au arătat doritori.

Printre studenți, a fost prezentă și Oana Artene-Piloiu (o mămică care a adus o perspectivă părintească despre eveniment) pentru SibiuIndependent:
„Am ales să vin la această prezentare pentru că am doi copii adolescenți și am ales să fiu alături de ei în etapa aceasta de adolescență în care tentațiile sunt foarte mari și vreau să fiu pregătită să pot să îi sprijin moral că să nu aibă nevoie de adicții pe viitor. Cred că informațiile pe care le culeg, le caut mă ajută să-mi fie mai ușor să-mi înțeleg copiii și să pot să fiu practic alături de ei nu doar la modul teoretic.”
Întrebată despre acest centru de studenții, mămica prezentă a adăugat că i-ar plăcea să existe un centru și pentru părinți în care să învețe de la persoane acreditate în domeniu cum să fie alături de copiii lor în toate etapele vieții.