Cu ocazia campaniei Colecta Națională de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR) și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente (sub îndemnul „Împreună hrănim speranța!”), am ales să aflăm cum decurge această campanie în Sibiu.
Prespectiva voluntarilor
În ultima zi a campaniei, am stat de vorbă cu câțiva dintre voluntarii sibieni implicați direct în desfășurarea proiectului. Am vrut să aflăm ce i-a motivat să se alăture acestei inițiative și cum se simte, din interior, o acțiune de solidaritate de o asemenea amploare. Ce am descoperit au fost povești pline de dedicare, empatie și dorință sinceră de a face bine. Voluntarii au vorbit despre bucuria de a ajuta, despre zâmbetele oamenilor care donează și despre satisfacția de a ști că fiecare cutie colectată înseamnă o masă în plus pentru cineva aflat în nevoie.
Aflată la Kaufland-ul din Șelimbăr, la intrarea în magazin am cunoscut-o pe Marcela (o voluntară care nu este la prima activitate de voluntariat) și care emoționată ne-a împărtășit povestea sa:
„Mă numesc Wolf Marcela, am 52 de ani, fac parte din asociația Prietenii Naturii Regele Ferdinand. Donăm și facem acțiuni de caritate pentru copii nevoiași, cu probleme, cu familii nevoiașe, cu copii mulți, cu bătrâni din munții Apuseni. Mergem, efectiv, până la ei acasă, pe poteci, unde cu mașina nu este accesibil. Lucrul ăsta-l facem de foarte mult timp. Fac parte din grupul acesta de vreo 10 ani. Pe lângă drumețiile pe care le organizăm în fiecare sâmbătă și duminică pe toate cărările din munți, de-a lungul timpului, umblând am întâlnit aceste familii cu probleme reale. Tot ce primim aici, încărcăm în rucsacuri și mergem până la oameni și le ducem. Reacțiile oamenilor sunt așa ca o mană cerească, nici nu mai au cuvinte să ne mulțumească…”- a subliniat Marcela

Tot în respectivul magazin, am găsit-o la ieșire pe Nadia, o tânără aflată la prima sa activitate de activism și care a fost doritoarea să ne spună despre experiența sa de voluntar:
„Salut, eu sunt Nadia, am 34 de ani și e pentru prima dată când particip în procesul de colectare a alimentelor ca și voluntar. În iarnă am participat în procesul de distribuție a produselor alimentare de sărbătorile de Crăciun și am cunoscut oamenii față în față, copiii și bătrânii care trăiesc în state izolați și mi-am dat seama cât de mare poate fi bucuria asta de a primi un cadou și de a întâlni oameni. Acum am vrut să fiu implicată un pic mai mult și să stau în magazine, invit pe oricare trece cu dorința de a dona produse alimentare sau produse de igienă. Sunt surprinsă că sunt mai mulți decât m-aș fi așteptat. Românii sunt darnici și săritori la nevoi, mai mulți decât m-aș fi așteptat și chiar mă bucur de acest lucru. Doresc baftă tuturor!” – a concluzionat Nadia oferindu-ne și un sfat motivațional
Ajunsă la magazinul Lidl din Șelimbăr, am întâlnit trei voluntari foarte drăguți care ne-au împărtășit și ei părerea lor despre acest proiect:
La intrarea în magazin am observat-o pe simpatica Bianca, o activistă care este la a doua ei participare:
„Mă numesc Popa Bianca Ioana, am 44 de ani și este a doua oară când particip la campania de voluntariat pentru strângerea produselor pentru persoane defavorizate. Sunt din partea Parohiei Bisericii din Șelimbăr, iar Părintele Ovidiu Polexă a organizat voluntarii.”
Întrebată despre donatorii din magazine, Bianca ne-a spus că oamenii sunt în general receptivi, dar sunt și oamenii care se feresc să doneze, sau intră grăbiți în magazin, totuși ne amintește că pentru noi poate nu înseamnă chiar atât o pungă de mâncare, dar poate pentru alții acea pungă înseamnă totul…”

La ieșirea din magazin am întâlnit un cuplu de voluntari căsătoriți care realizează voluntariat împreună:
„Mă numesc Valeria Olaru am 41 de ani, sunt din Șelimbăr și fac voluntariat de 15 ani. Oamenii care donează sunt în general receptivi, îi înțeleg că din cauza inflației îți vine uneori greu să mai oferi și altora, dar prin orice donație cât de mică un copil, un bătrân sau o persoană cu handicap se bucură enorm.”
„Sunt Olaru Constantin și am 44 de ani și din punctul meu de vedere, activitatea aceasta este ceva frumos. Este plăcut, poți să ajuți alte persoane care chiar au nevoie. Adică să fim realiști, noi care muncim zi de zi și tot nu ne ajungem, ce să mai spunem despre cei care nu au deloc. Eu zic că e bine, să ajutăm, dar uneori să fiu sincer, oamenii sunt cam egoiști, pentru ei și atât. Campania asta mie mi-a venit bine, adică nu este prima, am mai fost și în alte magazine. Este muncă de lămurire cu românii din ziua de astăzi, unii nu cred, alții zic că e o înșelătorie, că au văzut ei la televizor… Din punctul meu de vedere, dacă nu participam la voluntariat poate ziceam că au dreptate cei care spun că este o înșelătorie, dar participând am realizat că totul este real. Îi sfătuiesc și pe sceptici să participe!”

Perspectiva unui donator
Un tânăr care a ales să doneze, a ținut să ne ofere și perspectiva sa ca donator:
Rep: Cum vă numiți și de ce ați ales să donați?
Donator: Mă numesc Vlad Lodea, am 23 de ani și am ales să donez pentru că, din punctul meu de vedere, este o cauză nobilă și sper că vor mai exista astfel de activități și în afara sărbătorilor, pentru că oamenii au nevoie mereu de produse.
Rep: Cât timp v-a luat să găsiți alimentele respective? V-a fost greu să vă decideți ce trebuie să donați și ce nu?
Donator: Nu, n-a fost absolut deloc greu, a durat câteva secunde. Voluntarii de la intrare în magazin sunt foarte drăguți și au menționat din start că au nevoie de produse neperisabile și produse de igienă.
Rep: Faptul că nu s-a este cerut un buget vă ambiționează mai mult să donați sau nu?
Donator: E clar că te ambiționează mai mult să donezi, când nu ești forțat de alți factori.
Rep: Este prima dată când donați acestor bănci de alimente sau ați mai donat și în trecut?
Donator: Nu este prima dată. Am donat de fiecare dată când i-am întâlnit în magazine pe voluntari.
Rep: Credeți că ar trebui să se facă mai des acest proiect?
Donator: Categoric, ar trebui făcut lunar sau poate chiar săptămânal, nu doar de sărbători.
