Filarmonica de Stat din Sibiu a găzduit spectacolul „Ultimul Bărbat de pe Pământ”, o producție a Teatrului Metronom din București, regizată de Octavian Strunilă. Pe scenă au urcat actori cunoscuți precum Monica Odagiu, Alex Conovaru, Dana Dembinski, Adrian Ștefan, Ștefan Radu și Anastasia Preotu. Publicul numeros și nerăbdător i-au întâmpinat cu bucurie pe actori, semn al interesului crescut pentru această piesă care îmbină comedia politică, drama de familie și elemente de fantezie.
Iubire interzisă și alegeri care se complică
Spectacolul a debutat printr-un moment coregrafic elegant, între Cătălin (jucat de Ștefan Radu) și Cătălina (interpretată de Anastasia Preotu). A urmat apoi un cadru familial: o familie compusă dintr-un tată retras și pesimist, o mamă cicălitoare și un fiu prins între dorințele proprii și frustrările părinților. Tatăl Andrei (interpretat de Octavian Strunilă) se refugiază în pescuit, mama își exprimă vocal nemulțumirile, iar fiul, Cătălin, devine liantul tensionat dintre generații. Povestea capătă contur atunci când Cătălin își mărturisește iubirea pentru Cătălina, fiica rivalului politic al tatălui său – nimeni altul decât Serghei. Cele două familii nu sunt de acord cu relația, iar tatăl lui Cătălin îl descurajează să creadă în dragoste, insistând că mariajul e o iluzie. Condiția pusă pentru acceptarea relației este ca tatăl să se retragă din cursa electorală – lucru pe care acesta îl refuză din orgoliu, ambiționându-se și mai mult să-l învingă pe Serghei.

Comedie politică, glume savuroase și intrigi murdare
Într-un dialog spumos, actorul Strunilă, alături de partenera sa de scenă Dana Dembinski, lansează o glumă savuroasă despre un porc accidentat – glumă care va reveni obsesiv și ironic de-a lungul piesei. Serghei este prezentat într-un moment de maximă tensiune: agitat, vorbind la un telefon fix și plimbându-se compulsiv. Visează la azil politic și se teme să piardă alegerile, pentru că ascunde antecedente penale.
Pentru a-și discredita rivalul, Serghei pune în scenă o farsă cu o scrisoare pierdută– un amantlâc între personaje. Cătălina, dezamăgită de refuzul tatălui său de a-i permite relația, confruntă realitatea cu lacrimi și revoltă.
O mașină a timpului, un geniu turmentat și o jurnalistă
Într-un cadru neașteptat, într-un atelier auto, apare un personaj inedit: un domn care era geniu, dar turmentat care construiește o mașină a timpului. O jurnalistă curioasă și ușor isterică, îl intervievează, iar discuția se mută subtil către simbolistica „scrisorii pierdute” din zilele noastre – făcând legătura între trecutul clasic și prezentul satirizat.

Dansul iubirii și revelațiile încurcate
Un dans pasional între Cătălin și Cătălina, luminat în roșu intens, aduce un moment de musical autentic. În scena următoare, Cătălin se întoarce la genialul bețiv și îi cere ajutorul (să repare mașina timpului).
Soția lui Andrei intră în scenă căutând scrisoarea pierdută – zvon lansat de Serghei că s-ar afla la betiv. Serghei apare, dar betivul, trezit și plin de replici acide, întoarce situația, fugărindu-l pe Serghei în aplauzele și hohotele publicului.
Jurnalista află despre adevărul încurcăturii: copiii nu sunt frați, ci au fost în realitate inversați. Totul e dat peste cap, confuzia domnește, iar râsetele publicului ating apogeul.
Confruntarea finală: politică, isterie și iubire
Un dans lasciv al soției lui Andrei incendiază scena, urmat de o confruntare de proporții între candidații pentru președenție. Apar toate personajele într-o scenă de dezvăluiri, atacuri și umor politic. Cei doi contracandidați se înfruntă într-un segment care parodiază direct realitatea electorală românească: întrebări ridicole, promisiuni absurde și replici de tip „Pe Pământ au rămas doar ruși, americani și români.” sau „Noi și nulitățile”.

Timpul, iubirea și speranța
Spectacolul se încheie cu Cătălin care cântă un cântec despre iubire, iar Cătălina dansează. Cei doi se întorc în timp cu mașina timpului- într-o metaforă frumoasă despre iertare, alegeri și dorințe de viitor.
Ce cred spectatorii?
„A fost foarte frumos, glume amuzante și chiar mi-a plăcut.”- a declarat un spectator
„Cel mai mult mi-a plăcut tema spectacolului și părțile muzicale, iar cei doi tineri au dansat foarte frumos.”- a declarat o spectatoare
„Mi-a plăcut că se tot schimbau cadrele, glumele și că putem face haz de necaz despre Pandemie și alegerile electorale.”- a declarat o spectatoare

