10.2 C
Sibiu
sâmbătă, 12 aprilie, 2025

O seară a reflecției și a iubirii creștine la Sibiu, cu Părintele Constantin Coman: „Dragostea trebuie să fie mișcarea ta liberă”

Știri din Județ

Publicitate
Conferința „Suferință și Înviere”, cu tematică creștină și duhovnicească, a avut loc la Sala Thalia și a fost organizată de Organizația Tinerilor din Sibiu în colaborare cu Crucea Roșie Română. Ioana Șofâlcă (președinta organizației de tineri) a deschis seara, iar discuția a fost moderată de profesorul universitar Sebastian Moldovan. Invitatul special al evenimentului a fost părintele –profesor universitar Constantin Coman, care a vorbit cu ocazia apropierii Sărbătorilor Pascale despre sensul adevărat al suferinței, a răspuns întrebărilor de la public și a discutat despre cartea „Morala Creștină”.

Dragostea ca mișcare lăuntrică

Publicul sibian a fost chemat nu doar să asculte, ci să reflecteze profund asupra sensului credinței, iubirii și suferinței în viața omului contemporan. Părintele Coman a subliniat încă din primele minute esența iubirii în relația dintre om și Dumnezeu:

„Mirele și cu mireasa este imaginea care, după marii comentatori ai Scripturii, este cea mai potrivită pentru a explica dragostea lui Dumnezeu pentru oameni.” – a afirmat părintele. În acest context, a vorbit și despre modelul anahoreților din Egipt, oameni care au ales să trăiască în pustie pentru a nu-și risipi iubirea față de Dumnezeu.

Despre post, suferință și asumare

Un punct central al conferinței a fost tema postului și a suferinței voluntare. „Trebuie să ne asumăm postul cu foarte mare conștiință a lucrului pe care îl facem – de bunăvoie ne asumăm o suferință. Acesta este sensul postului.” –a subliniat părintele.

În același timp, a atras atenția asupra fenomenului modern al postului  gastronomic:„Foarte multă lume postește, dar s-a dezvoltat industria gastronomică încât nu mai există suferință – pierdem esența postului”. –a adăugat acesta

Criza iubirii și a conștiinței

Reflecțiile părintelui au atins și dimensiunea lăuntrică a iubirii și a responsabilității personale:

„Vorbim toată ziua despre dragoste, dar nu luăm seama la ea – este cea mai importantă mișcare lăuntrică a sufletului. Dragostea trebuie să fie mișcarea ta liberă!.”

Într-o societate orientată spre confort, părintele a avertizat: „Moartea sufletului înaintea trupului – confortul, plăcerea, poftele, patimile – mori înainte cu sufletul și trăiești numai trupește!”

Despre familie, ascultare și criza căsniciei

Un alt subiect abordat a fost cel al familiei, în contextul crizei căsniciei moderne și al scăderii natalității. „Omul nu e dispus să rezolve problema căsniciei și așteaptă să o rezolve altcineva”, a spus părintele. A atras atenția asupra faptului că „unul din cuplu trebuie să își asume suferința într-o căsnicie – Dumnezeu i-a dat darul răbdării.”

A vorbit și despre greșita înțelegere a ascultării: „Bărbații evlavioși aduc aminte femeilor că sunt datoare cu ascultarea – este o greșeală, ascultarea nu trebuie impusă.”

Libertatea și învățarea vieții

„N-am putea să iubim dacă n-am fi liberi – Dumnezeu ne respectă libertatea.”, a mai spus părintele Coman.

Într-un moment emoționant, a vorbit despre generația tânără: „Părinții, Școala și Biserica se declară nemulțumiți de tineri, dar ei n-au avut de unde învăța ascultarea – copilul învață lecția vieții pe viu, de la tata și mama.”

Dialoguri deschise și întrebări sincere

Evenimentul a inclus și o sesiune interactivă de întrebări. Organizatorii au împărțit bilețele pentru ca publicul să poată adresa întrebări libere. S-au pus întrebări despre tentația de a merge la biserică doar pentru imagine, despre sensul real al Pomelnicului, dar și despre suferința cauzată de boli grave.

„Un om cu o boală gravă duce o cruce grea pentru trup, dar binefăcătoare într-un final pentru suflet…”, a răspuns părintele.

O reflecție despre spiritualitatea cotidiană

În partea a doua, a urmat un dialog sincer între profesorul Sebastian Moldovan și părintele Coman despre iertare și rolul preoților în societatea contemporană.

Părintele a încheiat cu o reflecție profundă: „Generația de la sat nu vorbea despre Dumnezeu, dar avea frică de Dumnezeu și făcea voia Lui. Îndoctrinarea creștină nu este calea – suntem captivi ai lumii exterioare…”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Raluca Turcan: Șura Mare se dezvoltă cu pași siguri

Cupa Campionilor la tenis de masă are loc la Mediaș