Cu ocazia „Zilei Internaționale a Romilor”, sărbătorită pe 8 aprilie, Muzeul ASTRA din Sibiu a găzduit un eveniment cultural dedicat promovării diversității și combaterii prejudecăților. Printre protagoniști s-au aflat tinerii din trupa „Șatra Elijah”, o formație născută din inițiativa Asociației Elijah, ce oferă sprijin copiilor.
Cultura romă – între muzică, meșteșug și acceptare
Evenimentul a adus în prim-plan muzica, dansul și tradițiile rome, prezentate publicului larg într-un cadru deschis și prietenos. Traian Căldărar (liderul romilor din Brateiu) a vorbit despre importanța acestor întâlniri în lupta împotriva prejudecăților:
„Suntem în public numeros, împreună cu cei de la muzeu, chiar dacă este o zi lucrătoare, iar asta contează mult. Mă bucur să văd interesul oamenilor. Cei care ne judecă o fac de multe ori pentru că nu ne cunosc. Când încep să ne cunoască – cultura, limba, tradițiile – își schimbă percepția. Astăzi, prin meșteșug, dans și muzică, arătăm cine suntem. Cred că astfel, prejudecățile și ura vor dispărea treptat.”

„Muzica unește culturi” – un mesaj transmis live alături de Viorica de la Clejani
Momentul muzical a fost transmis live de pe contul domnului Traian Căldărar, live pe care a fost prezentă și artista Viorica de la Clejani, care a fost impresionată de ce a văzut:
„Am intrat live cu doamna Viorica de la Clejani, o artistă care a dus imaginea României în lume prin muzica sa, nu doar imaginea comunității rome, ci și a românilor. A fost alături de noi pe live și ne-a spus că este uimită de formație și de eveniment. Ne-a susținut cu căldură”, a transmis Traian Căldărar.
Momentul muzical al evenimentului
„Mă numesc Hodoș Denisa și sunt solistă în trupa Șatra Elijah. Trupa a fost formată acum mulți ani și este un loc în care noi, toți copiii din Hosman și din celelalte sate de pe Valea Hârtibaciului, ne dezvoltăm. Le mulțumim oamenilor care ne-au adus aici și care ne susțin.” -a spus Denisa.

Expoziție de grafică și tradiție
Adrian Stoia -reprezentant al Muzeului ASTRA, a explicat viziunea din spatele organizării:
„Pe 8 aprilie sărbătorim în fiecare an Ziua Internațională a Romilor. Anul acesta, i-am invitat pe cei de la Asociația Elijah, care ne-au încântat cu muzica lor. Am amenajat și o expoziție de grafică – desen, iar domnul Traian Căldărar a transmis totul live, pentru a ajunge la cât mai mulți oameni.”

Un pas spre acceptare și înțelegere
Ziua Internațională a Romilor sărbătorită la Muzeul ASTRA a fost mai mult decât un eveniment cultural – a fost o lecție de deschidere, toleranță și respect reciproc. Prin artă, muzică și tradiții, barierele se estompează, iar comunitățile se apropie.
Cultura romă este parte din România
„Un eveniment foarte interesant, un eveniment care aduce mândrie comunității rome, ne bucurăm că există. Această cultură este o parte din România, din această țară multi-etnică, dar puțin critică și suntem bucuroși să participăm.”- a declarat un participant la eveniment



