14.1 C
Sibiu
marți, 15 aprilie, 2025

Părintele Constantin Coman, despre suferință, jertfă și înviere în familia creștină, într-o conferință la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate
Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu a găzduit luni seara, 7 aprilie, conferința cu tema „Suferință și Înviere în familia creștină”, susținută de părintele profesor universitar dr. Constantin Coman. Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea publicului sibian și a fost moderat de profesorul universitar dr. Sebastian Moldovan de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu.

Organizată de Organizația Tinerilor din Sibiu, Mitropolia Ardealului și Crucea Roșie Sibiu, conferința a adus în atenție dimensiunea duhovnicească a suferinței asumate în cadrul vieții de familie, precum și sensul învierii.

Suferința poate deveni o cale de desăvârșire personală și familială, atunci când este asumată în duh de jertfă și iubire. „Crucea ne este foarte dragă, o prețuim foarte mult. Toată lumea e plină de cruci… la cimitire, la casele noastre. Dar nu ne-o asumăm, sau foarte puțin ne-o asumăm, ca soluție, cale. Să recurgi la rezolvarea problemelor pe calea crucii – adică a sacrificiului de sine. Asta înseamnă crucea”, a afirmat Părintele Coman.

Referindu-se la dinamica vieții conjugale, acesta a subliniat rolul sacrificiului reciproc: „Cel mai frumos ar fi ca cei doi să-și asume partea de suferință reciprocă, care poate să ia chipul ascultării. E o foarte mare răstălmăcire în mediul evlavios creștinesc acum. Bărbații evlavioși aduc aminte soțiilor că sunt datoare cu ascultarea, ceea ce e o mare greșeală. Pentru că ascultarea nu este ceva impus, ci o mișcare liberă, personală. Nu este roditoare, nu este eficientă decât dacă pornește liber dinlăuntru meu, dinlăuntru subiectului. Fără să știe soțul tău, pune-ți în gând să faci ascultare de el. Și eu nu mă îndoiesc că, dacă soția vine spre el cu ascultare, soțul la rândul lui va renunța la dorința, la ideea lui și va face ceea ce crede că-și dorește soția. Ca să-i facă pe plac, să-i facă dar. Și în felul acesta amândoi suferă, că renunță la ce-și dorea fiecare și amândoi primesc ce-și dorea fiecare, dar prin suferință, nu prin revendicare.”

Părintele Constantin Coman a evidențiat și rolul unuia dintre soți în menținerea și mântuirea căsniciei: „Unul, pentru că e dăruit de Dumnezeu mai mult decât celălalt, e chemat să salveze sau să ducă la împlinirea căsniciei – cu condiția să-și asume suferința, sacrificiile, jertfa… Poate e mai răbdător, poate e mai blând, poate e mai bun… Și atunci, dacă ai primit atâtea daruri, le-ai primit degeaba?”.

Conferința a adus în discuție și tema responsabilității personale și a căutării de soluții în propria interioritate: „Făptura lui Dumnezeu, care este omul, are soluțiile în sine. Prin urmare trebuie să vadă în sine, să caute soluția.”

În aceeași notă, invitatul a vorbit despre nevoia de asumare interioară în viața de familie: „Nu e simplă viața creștină, nu e suficient să facem lucrurile așa exterior. Trebuie să avem o asumare lăuntrică”.

La finalul întâlnirii a fost lansat volumul „Morala Creștină” de Georgios Mantzaridis, o lucrare fundamentală în domeniul teologiei morale.

Evenimentul a încheiat seria conferințelor organizate în Postul Mare la inițiativa Organizației Tinerilor din Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Agnitean prins beat la volan. Are 26 de ani!

Daniel Natea este campion european la Kurash