Biroul de Presă al Sindicatului SAIFS a transmis următorul drept la replică:
În contextul unor evenimente recente care afectează în continuare activitatea Filarmonicii de Stat Sibiu și au stârnit preocupări legate de respectarea standardelor artistice și culturale, Sindicatul SAIFS dorește să adreseze un apel public și să solicite aplicarea
„dreptului la replică” față de informațiile false și manipulatorii difuzate de administrația instituției. În acest sens, solicităm asigurarea unui schimb corect de informații și transparență din partea mass-media și a autorităților, pentru ca opinia publică să fie bine informată cu privire la starea reală a conflictului de muncă din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Referitor la informațiile contradictorii privind obligațiile muzicienilor din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu și la afirmațiile recente referitoare la poziția Sindicatului SAIFS, dorim să aducem următoarele clarificări:
- Contradicția privind obligațiile muzicienilor: În documentul oficial transmis de Filarmonica de Stat Sibiu către Consiliul Județean Sibiu, înregistrat sub nr. 204/11.10.2023, către vicepreședintele CJ Vlad Vasiu (PNL), se stipulează că muzicienii care nu sunt distribuiți într-un concert, zi sau săptămână de lucru au obligația conform contractul individual de muncă de a efectua studii individuale, 8 ore pe zi, pentru pregătirea concertelor viitoare. Aceasta este o practică deja consacrată în instituțiile de cultură, având ca scop menținerea unei înalte calități artistice. În schimb, în comunicatul emis de administrația Filarmonicii, se afirmă că muzicienii sunt liberi atunci când nu sunt distribuiți, iar activitatea lor de lucru este sub semnul întrebării. Aceste informații contradictorii dezinformează opinia publică si considerăm ca sunt extrem de periculoase si manipulatoare.
- Dezinformarea privind refuzul de semnare a CCM: În ceea ce privește afirmațiile conform cărora Sindicatul SAIFS nu dorește semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), dorim să precizăm că aceasta este o informație complet falsa, eronată. Sindicatul SAIFS a solicitat întâlniri și discuții cu administrația Filarmonicii în continuu până în prezent, ultima întâlnire din 10.03.2025 fiind anulată de manager cu o oră înainte (!). De asemenea, Sindicatul SAIFS cere transparență din partea administrației Filarmonicii și solicită clarificarea exactă a articolelor din CCM care sunt considerate ilegale de către conducerea instituției. Consideram ca e inadmisibil sa se emite afirmații care nu au niciun suport juridic sau dovezi.
Fata de toate acestea, consideram ca se dorește din partea conducerii întreținerea si întețirea conflictului, cât și dezinformarea publicului lucru care este de neacceptat.
Greva de avertisment este singura pârghie legală care ne-a rămas, iar această grevă de avertisment programată pentru vineri 11.04.2025 este un singurul mod legal de a atrage atenția asupra conflictului de muncă de peste 2 ani, CCM fiind un drept al salariaților și motivul grevei de avertisment, iar lipsa CCM generează disfuncționalități în cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu.
- Solicitarea de clarificări suplimentare: Având în vedere aceste situații, Sindicatul SAIFS cere administrației Filarmonicii de Stat Sibiu să publice detaliat care sunt articolele din CCM pe care le consideră ilegale, astfel încât toți angajații și publicul să fie informați corect și complet.
Modificarea partiturii lui Beethoven: Filarmonica de Stat Sibiu sub amenințarea unui management iresponsabil!
Pe de o altă parte constatam pe cat grav posibil un nou act de subminare a patrimoniului cultural universal va avea loc joi, 10 aprilie 2025, în cadrul concertului din stagiunea simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu. În cadrul acestui concert, va fi realizată o
**modificare controversată a partiturii lui Beethoven, în lucrarea „Die Weihe des Hauses”, Op. 124. Beethoven a cerut explicit patru corni în această lucrare, însă, din păcate, doi corni din patru vor fi înlocuiți cu tromboni, o modificare care denaturează profund intențiile originale ale compozitorului și ridică întrebări fundamentale despre respectul față de creația clasică.
Este important de menționat că lipsa celor două instrumente a fost impusă ca stare de fapt. Astfel, **dirijorul Dominic Grier, un dirijor excepțional, care a remarcat starea precară a componentei orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, este nevoit să transcrie vocile care lipsesc la tromboni, într-o situație în care a fost pus în fața faptului împlinit: lipsa de instrumente a fost realizată la prima repetiție din sala Thalia. Acest lucru nu doar că afectează autenticitatea interpretării, dar pune și o presiune suplimentară pe dirijorul care trebuie să găsească soluții improvizate într-o lucrare, ale cărei cerințe originale nu pot fi respectate complet.
În legătură cu această schimbare, Antonio Mihai, solist instrumentist corn la Filarmonica de Stat Sibiu, consideră că: „Sunetul trombonilor nu este egal cu cel al cornilor. Timbrul și culoarea diferă, riscând astfel să alterăm ceea ce a scris Beethoven. Din punct de vedere al unui profesionist, aceste „adaptări” sunt inacceptabile.” Aceasta subliniază importanța respectării integrității lucrărilor clasice și pericolele care apar atunci când se face o modificare a partiturii originale, mai ales într-o lucrare cu o încărcătură istorică și artistică, precum implică creația lui Ludwig van Beethoven.
Aceste derapaje sunt posibile și pentru că lipsește un Contract Colectiv de Muncă (CCM) valabil care reglementează numeroase aspecte din activitatea instituției. Contractul colectiv de muncă se negociază din mai 2023, însă, din motive de tergiversare din partea conducerii, până în ziua de astăzi nu a fost semnat. Lipsa unui document care reglementează atât condițiile de muncă, cât și componența orchestrei simfonice permite conducerii să ia decizii abuzive sau fără sens, de la concedieri până, precum în cazul de față, la nerespectarea patrimoniului cultural universal.
Această disfuncționalitate este doar o parte dintr-un proces mai amplu, în care managementul actual al Filarmonicii de Stat Sibiu pare să pună mai mult accent pe creșterea numerică a aparatului administrativ și pe diminuarea efectivului artistic, o decizie care riscă să destabilizeze întreaga instituție. În loc să protejeze și să conserve patrimoniul cultural, această abordare ar putea duce la pierderea relevanței Filarmonicii și, implicit, la subminarea scopului său principal: conservarea și transmiterea patrimoniului cultural național și universal.
Potrivit unor persoane cu notorietate în domeniul muzical, acest management riscă să conducă Filarmonica de Stat Sibiu pe o cale periculoasă. Acestea consideră că diminuarea colectivului artistic și mărirea administrației va face imposibilă îndeplinirea rolului Filarmonicii de a susține o stagiune completă și de a respecta standardele prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/2007 privind instituțiile publice de concerte, care impune ca o instituție culturală de acest tip să aibă un ansamblu artistic permanent, capabil să susțină activitatea unei stagiuni complete.
Astfel, modificările aduse, atât la nivelul personalului, cât și la nivelul repertoriului, pun în pericol performanța artistică a Filarmonicii de Stat Sibiu, riscând să o transforme într-o instituție nefuncțională și irelevantă în peisajul cultural național și internațional.
În fața acestui pericol, apelăm la toți iubitorii de cultură și la cei care înțeleg importanța conservării patrimoniului nostru artistic, să susțină Filarmonica de Stat Sibiu în demersul de a proteja această instituție simbolică, să apere autenticitatea interpretării și să se asigure că tradiția și moștenirea culturală vor rămâne intacte pentru generațiile viitoare.
Așa cum spunea Prokofiev în „Petrică și Lupul”: „Săriți și veniți în ajutor! Lupul e un impostor!” Este timpul să reacționăm și să salvăm Filarmonica de Stat Sibiu de la subminarea sa irevocabilă!