- Sesiunea Județeană de Comunicări Știinţifice – Eficiență și calitate în educație
Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, în colaborare cu Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a organizat organizează Sesiunea Județeană de Comunicări Știinţifice – Eficiență și calitate în educație, un eveniment dedicat schimbului de bune practici, inovației didactice și colaborării între cadrele didactice din învățământul preuniversitar și cel universitar.
Evenimentul, care a avut loc în data de 8 aprilie 2025, reunește profesori de limbi străine din județul Sibiu, oferind un cadru profesionist pentru prezentarea unor exemple de bune practici, proiecte educaționale relevante, metode și strategii moderne de predare, precum și pentru consolidarea dialogului între actorii implicați în formarea competențelor lingvistice și interculturale ale elevilor. La conferință au participat și studenți ai Facultății de Litere, care au avut ocazia să se implice activ în sesiunile de comunicări și atelierele tematice, contribuind cu perspective proaspete și idei inovatoare.

Principalul scop al acestei activități este reprezentat de consolidarea comunității profesionale a profesorilor de limbi străine din județul Sibiu și de crearea unui spațiu de dialog între generații și instituții.
La deschiderea oficială organizată în Aula Facultății de Litere și Arte s-au adresat participanților reprezentanții celor două instituții organizatoare, respectiv, prof. Monica Adriana MUNTEANU, Inspector Școlar General Adjunct, prof.univ.dr. habil. Dragoș VARGA, Decan al Facultății de Litere și Arte, conf. univ dr. Eva Nicoleta BURDUȘEL, Prodecan al Facultății de Litere și Arte, prof dr. Laura PITARIU, Inspector Școlar pentru limbi moderne, lector univ dr. Ovidiu MATIU, Director al Departamentului de studii anglo-americane și germanistice din cadrul Facultății de Litere și Arte, prof. Claudia KURMES, Inspector Școlar pentru învățământ primar și minorități naționale. Vorbitorii au exprimat sprijinul oferit de cele două instituții dezvoltării profesionale continue a cadrelor didactice și au încurajat colaborarea interinstituțională în domeniul educației lingvistice.

După deschiderea oficială, activitățile au continuat cu desfășurarea a 6 ateliere organizate în trei limbi străine (limba engleză, limba franceză, respectiv limba germană) la care au participat peste 100 de profesori dar și studenți ai Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Organizatorii sesiunii de comunicări consideră că acest proiect reprezintă o oportunitate valoroasă atât pentru studenții interesați de o carieră în învățământul preuniversitar, cât și pentru profesorii de limbi moderne, oferindu-le prilejul de a-și evidenția spontaneitatea, creativitatea și competențele educaționale.
Sesiunea Județeană de Comunicări Științifice include și o secțiune dedicată articolelor redactate de cadre didactice, care vor fi reunite într-un volum electronic. Acesta va fi distribuit atât participanților, cât și reprezentanților instituțiilor publice de educație din județul Sibiu.