1.3 C
Sibiu
duminică, 13 aprilie, 2025

Controale DSVSA Sibiu înainte de Paște pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

Știri din Județ

Publicitate
În vederea prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale și în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu privire la organizarea controalelor oficiale care trebuie dispuse, având în vedere riscurile pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate și fără supraveghere sanitară veterinară, reprezentanții DSVSA Sibiu au efectuat și implementat următoarele activități:
  • informarea Consiliul Județean Sibiu, a Consiliilor Locale, precum și a Asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine de pe raza Județului Sibiu, privind oportunitatea de a putea solicita autorizarea temporară a unor centre de tăiere, în care se pot sacrifica miei, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu respectarea condițiilor privind protecția și bunăstarea animalelor, precum și a normelor generale și specifice de igienă. Nu au fost formulate solicitări în acest sens.
  • pe raza judetului Sibiu, proprietarii de animale pot solicita sacrificarea mieilor, în abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt funcționale, respectiv:
  • SC SOBIS SOLUTIONS SRL – Cârțișoara
  • SC TRANS AGAPE SRL – Daia
  • IF FLERAȘ – Bungard
  • SOPA MARPOD COOPERATIVĂ – Marpod
  • SC FEVA MED SRL – Mediaș
  • SC NICMAR SRL – Rasinari
  • SC SEBA PROD SRL – Orlat

–       DSVSA SIBIU asigură prezența permanentă a personalului de specialitate, în toate aceste unități. Transportul carcaselor de la abator se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, dezinfectate cu substanțe virocide și bactericide, iar personalul care manipulează carcasele este echipat corespunzător, limitând la maximum manipularea produselor.  În piețele autorizate, se pot comercializa doar carcase provenite de la mieii sacrificați în abatoarele autorizate sanitar veterinar, carcasele fiind marcate cu marcă de sanatate ovală, aplicată în zona spetei și pulpei. Marca conține codul de țara RO și codul de identificare al abatorului.

În abatoarele din județ, în perioada 18.03-10.04.2025, s-au sacrificat un număr de 3831 capete ovine, cu asigurarea controlului oficial sanitar veterinar pe întregul flux iar animalele provin de la exploatații de pe raza județului Sibiu precum și din alte judeșe limitrofe.

Medicii veterinari de liberă practică împuterniciți au examinat clinic un numar de 35861  capete ovine destinate sacrificării.

Reamintim faptul că, producătorii individuali, care doresc să-şi valorifice producţia primară (ouă, carne de pasăre, lapte, miere), sau produse obţinute prin prelucrarea acesteia, trebuie să dețină documentul de înregistrare sanitară veterinară, eliberat de D.S.V.S.A  judeţeană, actul de indentitate, atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sănătate vizat de medicul uman, precum  şi fişa de sănătate a animalelor, vizată de către medicul veterinar din localitate.

DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, a efectuat verificări privind respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitării și comercializării produselor alimentare, în vederea asigurării consumatorilor de faptul că produsele sunt salubre, evitându-se prin aceasta apariția  toxiinfecțiilor alimentare, la următoarele tipuri de obiective/ număr de controale:

Hipermaketuri/supermarketuri : 15;

Magazine alimentare : 38;

Depozite alimentare : 5;

Abatoare : 10;

Unitate procesare carne : 3;

Carmangerii : 38;

Piețe agroalimentare : 2;

Unități panificație : 13 ;

Pescării:3;

Măcelărie : 2;

Catering : 2;

Laboratoare cofetărie-patiserie : 26;

Pensiuni turistice : 5;

Controale în trafic : 2 – 25 mijloace de transport verificate;

Alimentație publică: 28;

Fabrica produse zaharoase : 4;

Centru reambalare ouă: 1;

Centru prelucrare lapte: 2;

Principalele neconformități identificate au fost: depozitarea, ambalarea, igiena și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum și nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare,  valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a  ustensilelor de lucru folosite.

Au fost aplicate un număr de  16 sancțiuni contravenționale, conform prevederilor H.G. nr.  984/2005, în valoare totală de 118400 lei, precum și 12 avertismente, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 2/2001.

De asemenea, personalul cu atribuții din cadrul DSVSA Sibiu a monitorizat în permanență activitățile de comert inter județean cu animale din specia ovină și nu numai, fiind acordate avize interjudețene, pentru un efectiv total de  42536 ovine.

Totodată, în vederea prevenirii apariției Febrei Aftoase și a Pestei Rumegatoarelor Mici, boli  cu impact major din punct de vedere epidemiologic și economic, în conformitate cu precizările tehnice transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au fost efectuate urmatoarele activități:

  • 38  exploatații ovine controlate, cu un efectiv total de 22100  animale,
  • 55  exploatații bovine controlate, cu un efectiv total de 6601  animale,
  • 8 exploatații porcine controlate, cu un efectiv total de 24112  animale.

Au fost dispuse măsuri corective, cu termene de remediere, precum și un numar de  7 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 22800 lei, pentru abateri privind identificarea, înregistrarea și circulația animalelor.

De asemenea, DSVSA SIBIU a stabilit un program de permanență, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, atât la sediul institutiei, cât și la sediile CSVSA Oficiale Sibiu și Mediaș.

În acest sens, DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, se află la dispoziția tuturor consumatorilor, permanent, la telefon 0269223069, 0269223314, fax. 0269223753, e-mail office-sibiu@ansvsa.ro, pentru a furniza informații de specialitate, sau în cazul unor sesizări și reclamații din partea cetățenilor, privind încalcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Cetățenii care constată abateri de la normele sanitare veterinare privind protecția și bunăstarea animalelor în timpul transportului și sacrificării, precum și condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, pe tot parcursul producerii, transportului, depozitării și comercializării produselor alimentare, sunt sfătuiți să apeleze personalul de specialitate din cadrul DSVSA SIBIU, la numerele de telefon menționate anterior.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

„Lumini pascale” aprinse pe scena Sălii Thalia

Raluca Turcan: Șura Mare se dezvoltă cu pași siguri