Un concert coral-instrumental, cu participarea extraordinară a preotului Constantin Necula, va avea loc luni, 14 aprilie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Sibiu.
Pentru al șaselea an, Filarmonica organizează proiectul „Lumini pascale”. Lucrări românești, precum „La umbra Crucii Tale”, „Când era Iisus pe cruce” sau „Ziua învierii”, vor fi cântate de Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu și Corul de copii și tineret „Timotei Popovici Junior”, sub conducerea preotului Dan Alexandru Streza, iar Cvartetul Avantgarde (Alexandru Marian – vioara I, Alexandru Timilie – vioara a II-a, Cristian Andriș – violă, Radu Sinaci – violoncel) va interpreta opusul lui Joseph Haydn „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce”. Invitații speciali ai serii vor fi artista Oana Bozga – Pintea și preotul Constantin Necula.
Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii și pe iabilet.ro, la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari).
Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu a fost înființat în anul 1906, odată cu sfințirea Catedralei, fiind dirijat pe atunci de marele compozitor Timotei Popovici, și a activat neîntrerupt până în prezent, dând răspunsurile liturgice în duminici și sărbători, susținând concerte, participând la concursuri şi festivaluri corale din țară şi străinătate. În prezent, corul este condus de preotul lector doctor Dan Alexandru Streza și are în jur de 60 de membri, ce provin din rândul profesorilor, învățătorilor, tinerilor studenți și elevi, precum și din alte categorii profesionale, toți fiind oameni talentați și dedicați slujirii lui Dumnezeu prin cântare. Repertoriul corului este destul de vast și cuprinde atât lucrări bisericești – cântări la Sfânta Liturghie și la alte slujbe bisericești, colinde și concerte –, cât și creații laice din repertoriul național și internațional. În ultimii ani, repertoriul corului s-a extins și s-a diversificat și prin abordarea unor proiecte vocal simfonice, precum Oratoriile bizantine de Paști și de Crăciun de Paul Constantinescu și „Requiem parastas” de Marțian Negrea.
Corul de copii și tineret „Timotei Popovici Junior” a luat ființă în anul 2023, din dorința de promova cântarea corală în rândul copiilor și a tinerilor sibieni. Nucleul membrilor s-a format din copiii și tinerii coriștilor care cântă în Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane Ortodoxe și s-a extins prin participarea multor copii și tineri pasionați de arta cântării.
Oana Bozga-Pintea este interpret de folclor al tinerei generații, care prin muncă, seriozitate și glasul său inconfundabil, s-a făcut remarcată, cunoscută și mult iubită de oameni. Născută pe 16 iulie 1991, a crescut într-o familie unde credința în Dumnezeu și dragostea de neam erau la ele acasă. Reprezintă cu cinste și mândrie zona Huedinului, locuri alese și binecuvântate. Prin repertoriu și mai ales prin pasiunea interpretării, ea reprezintă un mesager autentic al folclorului românesc.
Cvartetul „Avantgarde”, format din instrumentiști apreciați pe marile scene ale țării, a susținut numeroase concerte în zeci de orașe din România, Italia și Grecia. Ansamblul prezintă un repertoriu divers și cu o alură inovatoare, oferită de aranjamentele unice abordate.
Tot sub genericul „Lumini pascale”, miercuri, 16 aprilie, ora 19.00, la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Piața Mare, publicul este invitat la un recital susținut de violoncelistul Ștefan Cazacu, solist în rezidență al Filarmonicii de Stat Sibiu. Acesta va interpreta Suita pentru violoncel nr. 1, BWV 1007, Suita pentru violoncel nr. 2, BWV 1008 și Suita pentru violoncel nr. 3, BWV 1009 de Johann Sebastian Bach. Biletele, în valoare de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari), pot fi achiziționate de la casieria Filarmonicii, de pe iabilet.ro și la intrare, în seara evenimentului.
Tânărul violoncelist Ștefan Cazacu, laureat recent în Germania și România, a obținut premiul I la International Danube Festival (Ulm, 2022) și premiul III la Concursul George Enescu (2020-2021). Cu o carieră în plină ascensiune, Ștefan a cântat ca solist în România și la nivel internațional, colaborând cu dirijori renumiți, precum Cristian Măcelaru și Cristian Mandeal. Repertoriul său vast l-a purtat pe scenele de la Musikverein Viena, Filarmonica din Paris și Elbphilharmonie Hamburg. Născut într-o familie de muzicieni, Ștefan a studiat sub îndrumarea tatălui său, Marin Cazacu, și a continuat pregătirea la București și Viena. Este profesor la UNMB din 2020, iar proiectele sale includ turneul „Clasic la puterea a treia” și colaborări cu Violoncelissimo. În 2023, la debutul Stagiunii „Henry Selbing”, Ștefan Cazacu a devenit solist în rezidență al Filarmonicii de Stat Sibiu. Ștefan cântă pe un violoncel Ullman (1917), care îi însoțește poveștile muzicale pe marile scene ale lumii.
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.