Primăria Sibiu pregătește reamenajarea Parcului Astra, cu scopul de a-l transforma dintr-un spațiu de tranzit într-un loc atractiv pentru relaxare. Suprafețele verzi vor fi extinse cu peste 1.000 mp, vor fi plantați 50 de arbori noi, iar aleile vor fi reconfigurate fără a afecta vegetația existentă.
“Îmi doresc ca spațiile publice din Sibiu să devină și mai estetice, mai funcționale și mai atractive pentru sibieni. Proiectele fost concepute coerent, cu respect pentru natură, dar și având în vedere aducerea lor la un standard modern, adaptat caracterului orașului. Vom păstra obiectivele de care memoria sibienilor se leagă și care fac parte din farmecul locurilor, însă orașul trebuie să se dezvolte, iar unele zone să fie aduse în prezent ca utilitate și aspect. Unele dintre aceste proiecte sunt deja avansate ca stadiu, alte sunt la nivel de concept și vor intra în implementare etapizat, în funcție de o planificare riguroasă și logică, ținând cont în același timp de identificarea resurselor financiare necesare.” (Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu)
Primarul Astrid Fodor a prezentat aceste proiecte pe scurt, într-o conferință de presă:
REAMENAJAREA PARCULUI ASTRA
Scopul lucrărilor planificate este acela de a extinde suprafețele recreaționale și de a-l face mai atractiv, pentru a fi utilizat de sibieni pentru relaxare. În prezent, acesta este mai mult un spațiu de tranzit, puțini sibieni utilizându-l. Subliniem că intervențiile propuse vor respecta avizele obținute din partea instituțiilor abilitate în domeniul mediului și al culturii. Dintre lucrările prevăzute amintim:
- Reconfigurarea aleilor, fără însă a diminua spațiul verde. Dimpotrivă, conform proiectului dacă în prezent suprafața verde a parcului este de 5.291 mp, aceasta va crește după reamenajare cu peste 1000 mp. În același domeniu, al spațiului verde, subliniem că sunt propuși spre tăiere doar 9 arbori care, conform dovezilor prezentate, sunt bătrâni și/sau bolnavi, prezentând un risc. În schimb, proiectul prevede plantarea a 50 de arbori, a unor ierburi înalte și a unor plante perene, care să dea acestuia un aspect de grădină urbană. Gardul viu de la intersecția aleilor va fi înlocuit cu arbuști, deschizând spațiul public.
- Înlocuirea fântânii arteziene cu una mai modernă și cu un aspect mai prietenos. Aceasta va avea o platformă elevată, bazine suspendate și o oglindă de apă interactivă. Pe noapte fântâna va fi iluminată, devenind un punct de atracție al parcului.
- În zona intrării la Spitalul de Pediatrie se va amenaja un foișor, devenind astfel o zonă de odihnă.
- Traficul auto va fi eliminat din parc, urmând să amenajeze zone de întoarcere la capetele străzilor adiacente.
Până în prezent, pentru acest proiect a fost realizată documentația de avizare a lucrărilor de investiții, iar proiectul tehnic de specialitate peisagistică este în curs de finalizare. În etapa următoare, după obținerea avizului din partea Ministerului Culturii, se va contracta execuția lucrărilor propriu-zise.





