Primarul comunei Vurpăr, Lienerth Mihail, a vorbit deschis cu reporterii Sibiu Independent despre provocările cu care se confruntă localitatea și despre proiectele aflate în derulare. De la infrastructura rutieră și ecologizare, până la inițiative culturale și modernizarea rețelei de apă, edilul recunoaște că mai este mult de lucru, dar are încredere că prin pași concreți se pot aduce schimbări importante.
Drumuri cu probleme și un pod care așteaptă reparații
Transportul și infrastructura rutieră rămân unele dintre cele mai sensibile subiecte la Vurpăr. Deși există un proiect pentru reabilitarea drumurilor, lipsa fondurilor a pus frână intervențiilor esențiale. „Avem un proiect unde sunt incluse reparații la drumuri, dar cele mai mari probleme sunt la drumurile județene. Din cauza fondurilor insuficiente, n-am reușit să reabilităm cei 3,5 km de drum și un pod din centrul comunei”, a explicat primarul Lienerth.
Natură mai curată: campanii de informare și rezultate vizibile
Vurpărul face pași mici, dar importanți, în direcția protejării mediului. Primăria a lansat campanii de conștientizare pentru colectarea selectivă, iar rezultatele se văd în peisajul comunei. „Avem proiectul cu selectarea deșeurilor și merge destul de bine. E greu să schimbi mentalitatea oamenilor, dar se vede deja o diferență mare. Nu se mai aruncă plastic și sticlă pe văi ca înainte. Avem o stație de selectare funcțională, iar acum toaletăm pomii și amenajăm văile din comună, inclusiv în centrul localității”, a menționat edilul.
Educație și cultură
Când vine vorba despre proiecte culturale sau educaționale, primarul recunoaște că este nevoie de mai multă implicare din partea tinerilor. Totuși, administrația locală încearcă să creeze contexte în care copiii să se apropie de tradiții și de activități artistice. „Avem o problemă aici, dar vrem să atragem tinerii către dansul popular și să-i învățăm să cânte la instrumente. Modernizăm un spațiu în care se pot organiza activități culturale și educaționale, să poată face exerciții, să învețe.”
Cea mai mare provocare – apa potabilă
Fără îndoială, una dintre cele mai presante probleme ale comunei este legată de rețeaua de apă. Situația s-a agravat în ultimii ani, dar administrația locală lucrează deja la un proiect amplu de modernizare.
„Cea mai mare provocare rămâne apa potabilă. În ultimii 4-5 ani s-a cam neglijat acest aspect. Avem în lucru un proiect pentru schimbarea întregii rețele, cu contoare ce pot fi citite de la distanță și un bazin de 450.000 de litri. Suntem în discuții cu Apă Canal pentru a ne lega la rețeaua principală care vine din munte și ajunge până la Roșia”, a precizat primarul.
Deși drumul spre modernizare este anevoios, primarul Lienerth Mihail este hotărât să continue munca pentru o comună mai curată, mai bine conectată și mai aproape de nevoile reale ale oamenilor.
„Schimbările nu vin peste noapte, dar cu fiecare pas făcut corect, putem construi un viitor mai bun pentru Vurpăr. Asta ne dorim: o comună modernă, dar cu rădăcini sănătoase în valorile comunității.”