11.3 C
Sibiu
sâmbătă, 19 aprilie, 2025

Atenție la căpușe! 37 de cazuri raportate deja în județul Sibiu

Știri din Județ

Publicitate
Încălzirea vremii favorizează apariția căpușelor. Acestea sunt insecte parazitare care se hrănesc cu sângele gazdei, indiferent că este vorba despre oameni, păsări sau animale. Prin mușcătură, unele căpușe pot transmite boli grave! Cele mai cunoscute afecțiuni transmise prin înțepătura de căpușă sunt babesioza(o boală asemănătoare gripei, cu febră, frisoane, dureri musculare), boala Lyme și encefalita de căpușă.

Boala Lyme are trei faze de manifestare. Primul stadiu este cel apărut imediat după infectare și durează până la 3 săptămâni timp în care pe piele poate apărea o pată roșie, la nivelul mușcăturii, cu senzație localizată de arsură și simptome specifice unei infecții. Cel de-al doilea stadiu al bolii debutează de obicei la câteva săptămâni de la infectare și se manifestă prin simptome specifice răcelii la care se adaugă tusea seacă, starile de confuzie, tulburările de memorie, de somn și afectarea organelor. Ultimul stadiu al bolii se instalează la câteva luni, poate chiar un an de la infectare și se caracterizează prin afectarea severă a organelor și afectare neurologică. Netratată boala poate duce la consecințe grave iar în cazuri rare până la deces.

Encefalita dată de înțepătura de căpușă este o boală infecțioasă care are două faze de manifestare. În primă instanță apar febra, oboseala, durerile de cap sau musculare iar în faza secundă apare afectarea sistemului neurologic, prin inflamarea membranei care învelește creierul( meningită) sau chiar a creierului(encefalită). Netratată, aceasta poate produce leziuni ireversibile.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Rapid-BC CSU Sibiu se joacă în Vinerea Mare

Incendiu puternic la o gospodărie din Orlat