22.9 C
Sibiu
joi, 24 aprilie, 2025

Cititul, un antrenament zilnic pentru minte – recomandarea DSP Sibiu de Ziua Mondială a Cărții

Știri din Județ

Publicitate
Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor a fost celebrată ieri, iar Direcția de Sănătate Publică Sibiu a profitat de ocazie pentru a reaminti cât de benefică este lectura pentru sănătatea creierului. Într-o postare publicată pe rețelele sociale, specialiștii arată că cititul regulat dezvoltă conexiunile neuronale, îmbunătățește memoria, capacitatea de concentrare și reduce riscul de boli cognitive precum Alzheimerul sau Demența. Lectura, spun ei, ar trebui să devină o activitate cotidiană – un antrenament pentru minte, la fel cum exercițiile fizice sunt pentru corp.
Redăm mai jos textul integral postat de DSP Sibiu pe pagina de Facebook:

V-ați gândit vreodată cât de ușor este să să vă mențineți sănătatea creierului? Practic, sunteți la câteva pagini citite distanță de o memorie… mai ceva ca a unui hard disc extern! Iar dacă nu v-am convins cu teoria, venim și cu argumente științifice! Într-un articol publicat pe site-ul propriu, cei de la National University U.S. fac o trecere în revistă a celor mai însemnate beneficii pe care cititul le oferă creierului.

”De la menținerea minții agere și construirea empatiei până la dezvoltarea vocabularului și reducerea stressului pentru un somn mai bun, beneficiile cititului sunt de-a dreptul surprinzătoare, indiferent dacă vă plac romanele sau cărțile non-ficțiune! Aceste beneficii se întind pe durata întregii vieți, începând din copilărie și continuând până la vârste înaintate.”, se menționează în articol.

Lectura este recomandată și de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Pentru beneficii maxime se recomană însă transformarea cititului într-o activitate cotidiană.

”Nu există o limită cu privire la cât ar trebui să citim într-un anumit interval de timp însă este recomandat cititul zilnic. Dincolo de faptul că este o activitate extrem de plăcută și relaxantă, lectura are și efecte benefice asupra funcționării creierului. Cititul dezvoltă conexiunile neuronale, stimulează funcționarea optimă a creierului, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, dezvoltă gândirea, ba chiar poate fi folosit și pe post de terapie pentru anumite afecțiuni cum ar fi depresia în formele sale ușoare. Cititul regulat ajută inclusiv la reducerea riscului de boli cognitive cum sunt Alzheimerul ori Demența. Așa cum ne antrenăm mușchii pentru a avea un corp puternic, la fel trebuie antrenat și creierul.”, a declarat As.med. Claudia Ciucurel-Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

Așa că dacă vreți să vă păstrați sănătatea minții nu ratați nicio ocazie de a vă așeza confortabil în colțul preferat din casă, cu o carte în mână. Iar azi aveți un motiv în plus să faceți asta pentru că este ”Ziua Mondială a cărții și drepturilor de autor”. A…și dacă nu știți de unde să puneți mâna gratis pe cele mai bune cărți, dați o fugă până la vecinii de la Biblioteca Astra. Au pus la cale azi o întreagă pleiadă de evenimente dedicată iubitorilor de carte.

” Fără cărți suntem mai săraci. Biblioteca ASTRA cu cele aproape 1 milion de unități este locul perfect unde să veniți și să vă descoperiți gândirea, critica și imaginația.”, a declarat Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene Astra Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

BC CSU Sibiu a câștigat partida cu Dinamo