23.2 C
Sibiu
vineri, 25 aprilie, 2025

Discuții importante la Ședința Comitetului Consultativ pentru Persoanele Vârstnice din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate
Astăzi, 25.04.2025, a avut loc Ședința lunară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Sibiu, prezidată de domnul prefect, Mircea Dorin Crețu alături de domnul subprefect, Florian Giubega.

Pe ordinea de zi a figurat prezentarea doamnei Maria Radu, consilier în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Sibiu, având ca temă ” Condițiile de eligibilitate pentru stabilirea dreptului conform Decretului-Lege nr. 118 din 30 martie 1990, republicat, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice sau de dictatură, instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și a persoanelor deportate în stăinătate ori constituite în prizonieri”.

Stabilirea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice începând cu data de 6 martie 1945,  precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, se realizează în conformitate cu prevederile Decretului-Lege nr. 118 din 30.03.1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial nr. 1208 din 10.12.2020.

1. Potrivit prevederilor art. 1 alin.(1)-(2) din Decretul-lege nr. 118/1990 republicat, cu modificările și completările ulterioare, una dintre categoriile de beneficiari este ”persoana care s-a aflat în una din următoarele situații:

a)a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice;

b)a fost privată de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;

c)a fost internată în spitale de psihiatrie;

d)a avut stabilit domiciliu obligatoriu;

e)a fost strămutată într-o altă localitate;

f)a participat în acţiuni de împotrivire cu arma în mână şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964;

g)a fost deportată în străinătate după 23 august 1944;

h)a fost constituită în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reţinută în captivitate după încheierea armistiţiului, indiferent de locul reţinerii.

În baza prevederilor art. 4 din Decretul-lege nr. 118/1990 republicat cu modificările și completările ulterioare, persoanele care s-au aflat în situațiile prevăzute la lit. a), b), e), f), g) și h) au dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.

Persoanele care s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la lit. c) și d) au dreptul la o indemnizație lunară de 350 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.”

2. A doua categorie de beneficiari este ”soțul/soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, care are dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

De aceleași drepturi beneficiază soțul (soția) celui decedat după ieșirea din închisoare, din spitalul de psihiatrie, după întoarcerea din strămutare, din deportare, din prizonierat sau după încetarea măsurii de stabilire a domiciliului obligatoriu, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Beneficiază de indemnizația de 700 lei și soțul (soția) celui decedat în condițiile prevăzute la alineatele precedente și care, din motive de supraviețuire, a fost nevoit (nevoită) să divorțeze de cel închis, internat abuziv în spitale de psihiatrie, deportat, prizonier, strămutat sau căruia i s-a stabilit domiciliu obligatoriu, dacă nu s-a recăsătorit și dacă poate face dovada că a conviețuit cu victima până la decesul acesteia.”

3. A treia categorie de beneficiari sunt copiii urmași, respectiv:

Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, în timpul detenției, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului care are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei.

De prevederile legii beneficiază în mod corespunzător și copilul celui decedat după eliberarea din detenție, internare abuzivă în spitale de psihiatrie, după ridicarea măsurii domiciliului obligatoriu, strămutare, deportare sau prizonierat, în situația în care părintele său, deși ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentului decret-lege.

Copilul minor la data căsătoriei părintelui său cu persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la art.1 alin.(1) şi (2) şi care a fost crescut de către părintele beneficiar de indemnizaţie potrivit prezentei legi.

Modalitatea depunerii cererilor.

A.Persoanele care, la data depunerii cererii, au cetăţenia română (domiciliul în România):

– depun cererea personal, la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în funcţie de domiciliul din România; sau

– pot depune cererea prin mandatar desemnat prin procură specială, la agenţiile teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază petentul; sau

– cererea se poate transmite și prin poștă/poștă electronică la agenţiile teritoriale în funcție de ultimul domiciliu cu atașarea documentelor justificative certificate pentru conformitate cu orginalul sau legalizate.

B. Persoanele care, la data depunerii cererii, nu mai au cetăţenia română, indiferent de domiciliul acestora, potrivit prevederilor Legii nr.211/2013 privind acordarea unor drepturi persoanelor care nu mai au cetăţenia română, dar care au fost persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri:

– pot depune cererea personal, la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în funcţie de domiciliu/ultimul domiciliu din România;

– pot depune cererea prin mandatar desemnat prin procură specială, la agenţiile teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază mandatarul;

– pot depune cererea prin poștă/poștă eletronică la agenţiile teritoriale în funcție de ultimul domiciliu cu atașarea documentelor justificative certificate pentru conformitate orginalul sau legalizate.

La nivelul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Sibiu, începând cu data de 26.06.2020 și până în prezent, au fost depuse 12471 de cereri în baza Decretului-Lege nr.118/1990 republicat, din care 10694 de cereri au fost admise, iar 1750 de cereri respinse.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri