De aproape patru luni de zile, ISU Sibiu este fără comandă. Șeful și adfjunctul ISU Sibiu au fost puși la dispoziție de cei de la București. Nici demiși, nici lăsați pe funcție, iar intermiatul a căzut pe al treilea om din fosta conducere. Ca multe alte instituții de la noi, conduse de interimari fără concurs. Dar, recentul caz al îmbolnăvirii a mai multor elevi de la Colegiul Brukenthal din Sibiu a scos la lumină o instituție ISU din Sibiu, fără cap.
Se impun din start în această analiză câteva elemente care trebuie subliniate. Instituția ISU Sibiu stă tot mai prost la capitolul comunicare publică eficientă. Adică primim RO-alert pentru un urs de printr-un sat de munte, dar părinții de la Brukenthal nu au fost anunțați de la primele cazuri apărute. Nici de la multele cazuri apărute, iar opinia publică niciatât. Voi reveni la finalul acestui editorial pe marginea metodelor ISU Sibiu de comunicare publică.
Cazul Colegiului Brukenthal din Sibiu. Luni, 28 aprilie 2025. Primul apel la 112 transferat la ISU Sibiu ajunge în jurul orei 14, conform martorilor. Știu, noi presa, am scris despre subiect de la ora 20, când incidentul era încheiat din punctul de vedere ISU. Tot din lipsă de informare. Stați liniștiți, că ISU Sibiu și operatorul 112 NU au anunțat nici alte instituții abilitate despre caz. Spre exemplu, Direcția de Sănătătate Publică Sibiu a aflat din… presă, seara, când a și trimis rapid doi inspectori la fața locului. Dar prea târziu. Totuși aceștia sunt cei care au luat deciziile bune și eficiente: au decretat închiderea școlii, suspendarea cursurilor a doua zi și aerisirea și curățarea claselor.
Ce a făcut ISU Sibiu? După primul apel la 112 care sesiza o potențială scurgere de gaz, a trimis două echipaje, din care unul CERN, adică o mașină dotată cu identificare substanțe periculoase. Conform martorilor nu au identificat nimic, au văzut câțiva elevi care acuzau ceva simptome ușoare. DAR au rămas în curtea școlii…
Ora 17-18, numărul cazurilor de elevi care prezintă diferite simptome se înmulțește. Se deschide în cancelarie o bază de triere. Se adus mai multe echipaje ISU. Dar… din nou o decizie ciudată, nu se evacuează elevii, nu sunt duși la spital. Ci se sună la părinți să vină la școală cu textul „copilului dvs i-a fost rău, haideți să îl luați”. Fără să pună în contextul în care la mai mulți copii le era rău. Părinților chemați la școală li se dă opțiunea să i-a acasă copiii să îi supravegheze sau să îi ducă la spital. Ciudat, nu? Majoritatea părinților aleg să ia acasă copii, dar, seara, unii dintre ei ajung cu copiii la spital, pentru că simptomele s-au agravat.
Ora 18, aproximativ. O doctoriță ISU apare la fața locului și urlă să se facă evacuarea rapid. Probabil singura persoană de la ISU Sibiu, care respecta protocolul în astfel de situații. Dar este trasă deoparte și, în secret, față de restul, un angajat ISU, prezent anterior la fața locului, o calmează. Apoi se continuă triajul. Deci la ISU funcția nu bate gradul, ca în structurile militare. Poate doar pilele și cum ești văzut de șef în unitate.
Pe la ora 20.30, când cursurile erau încheiate, echipajele ISU Sibiu pleacă de la locație și duc și unii copii la spital. După ce ore întregi i-au ținut la școală sau i-au predat la părinți.
La două zile de la eveniment, nicio comunicare oficială clară. Părinții elevilor speculează teorii pe grupuri, pe baza informațiilor pe care le au fiecare de prin instituții. Nicio instituție nu a comunicat oficial cauza îmbolnăvirilor subite. Cum să o și facă, dacă nici ei nu știu. Să nu mai spun de angajații ISU prezenți la intervenție care în primele ore speculau că respectivii elevi au chef de chiul sau că au fost la cafenele și te miri ce au fumat. Adevărat profesionalism, ce să spun…
Lipsa de comunicare publică a ISU Sibiu naște monștri. Lipsa de coordonare în teren s-a văzut. Lipsa de comandă a unității are efecte dezastruase. Am promis că la final mai revin la subiectul comunicării publice a ISU Sibiu. Ieri noapte, sibienii au fost treziți din somn de un mesaj Ro-Alert cum că doi copii din Alțâna au dispărut. Problema este că Poliția a găsit copiii cu vreo 30 minute ÎNAINTE de transmiterea mesajului Ro-Alert.
Lipsa crasă de comunicare inter-instituțională este evidentă și în acest caz și în altele. De curând, un cetățean a sesizat la 112 o posibilă deversare de substanțe chimice la canal de către o firmă din Sibiu. Dar a fost direcționat la ISU Sibiu, care i-a dat flit și i-a închis. Mai că au trimis și Poliția să amendeze omul. Acesta a sesizat ziarul. Noi am sesizat Apele Române și Garda de Mediu. Apele Române au mers în control, dar au ajuns târziu și au constatat unele aspecte. Garda de Mediu ne-a sunat după 3 zile să ne spună că au aflat de la Apele Române ce a fost. Dar nu au fost. De altfel, operatorul 112 nici nu a făcut legătura la Garda de Mediu, doar la ISU. Pentru că la noi, încă, din păcate, 112 egal ISU, ceea ce e total greșit.
Întrebarea mea: cine răspunde că ISU Sibiu nu a comunicat public la timp și eficient și cine răspunde că nu a anunțat oficial celelalte instituții cu atribuții în domeniul? Comanda ISU Sibiu?! Care comandă?
NOTĂ: Editorialul este un articol de opinie