14.1 C
Sibiu
joi, 01 mai, 2025

„Fiica mea contează”. O mamă din Sibiu a intrat în greva foamei pentru drepturile elevilor

Știri din Județ

Publicitate
Oana Corina Rogojanu, mama unei eleve de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, a intrat marți, 29 aprilie, în greva foamei în fața Ministerului Educației, acuzând nerespectarea legii în școlile cu predare în limba germană. Părintele susține că, deși unitatea școlară este acreditată ca școală cu predare în limba maternă, în realitate peste jumătate dintre discipline sunt predate în limba română, iar mulți dintre profesori nu sunt calificați să predea în limba germană. Aceasta cere ca proba de Limba Germană Maternă de la Bacalaureat să devină opțională: „Susținerea probei E.b. la Limba Germană Maternă reprezintă o evaluare incorectă și nealiniată cu pregătirea reală a elevilor” – se arată în scrisoarea transmisă Ministerului Educației, potrivit Edupedu.ro.

Potrivit aceleiași surse, greva foamei a continuat și în dimineața zilei de miercuri, 30 aprilie, părintele anunțând că nu va renunța la protestul extrem până când nu primește un răspuns concret. Oana Corina Rogojanu a petrecut noaptea pe trotuarul din fața Ministerului Educației și cere intervenția urgentă a autorităților. „Fiecare copil contează. Fiica mea contează. Legea trebuie respectată acum, nu după ce o generație este sacrificată”, a declarat ea în scrisoarea trimisă. Revendicările transmise vizează verificarea respectării condițiilor legale în unitățile cu predare în limba germană și oferirea unei alternative corecte pentru proba de bacalaureat, cum ar fi susținerea examenului la limba germană ca limbă modernă sau eliminarea obligativității notei de la proba E.b. de pe diplomă.

Edupedu.ro a relatat anterior, pe 17 aprilie, despre neregulile sistemice din școlile germane din România, arătând că acesteanu respectă legea și nici dreptul minorității de a primi integral instruire în limba maternă”, în timp ce Ministerul Educației susține că aceste unități își păstrează statutul pentru că „elevii nu pot fi privați de acest drept”. În ultimele șase luni, mama elevei a făcut mai multe demersuri oficiale către Minister și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, fără a primi însă un răspuns clar. Părintele acuză autoritățile că folosesc prevederi vagi din Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale pentru a justifica lipsa intervenției.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri