21.3 C
Sibiu
miercuri, 30 aprilie, 2025

Gala Laureaților Festivalului Național „Lucreția Ciobanu” – Ediția a VIII-a: Trofeul a fost câștigat de Alexandra Georgiana Pițu

Știri din Județ

Publicitate
Sibiul a celebrat folclorul autentic în cadrul Galei Laureaților Festivalului Național de Folclor „Lucreția Ciobanu” ediția a VIII-a, organizat de Cindrelul-Junii Sibiului. După o competiție strânsă între 16 finaliști selectați din peste 70 de tineri interpreți înscriși, scena a aparținut celor mai valoroși dintre ei.

Câștigătoarea Trofeului

Alexandra Georgiana Pițu și Alice Ghile (câștigătoarea ediției din 2024) au urcat împreună pe scenă și au fost surprinse de public ținând amândouă marele trofeu. Pe urmă Alexandra Pițu a încântat publicul cu două melodii.

Alexandra Georgiana Pițu a declarat pentru SibiuIndependent că a venit fără familia ei la Sibiu și că de anul viitor,  publicul o va vedea în postura de jurat:

„Experiența la Festivalul Lucreția Ciobanu a fost unică, de-a dreptul minunată. Am câștigat trofeul festivalului, ceea ce pentru mine reprezintă cel mai mare succes de până acum. Sunt foarte fericită, așa cum am spus și pe scenă, este un vis împlinit, la care am sperat încă de când eram micuță, de pe vremea când festivalul se afla la ediția a doua, iar câștigătoarea era Iulia Mihai, tot din Vlașca, tot din Giurgiu. Mi-am dorit acest trofeu și am muncit mult pentru el. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit și pentru părinții minunați pe care îi am, care îmi oferă mereu sprijin. Îi iubesc din suflet. Sunt cu sufletul la gură, pentru că ei mă așteaptă să le spun ce am făcut, fiindcă am venit singură la Sibiu, dar m-am simțit ca acasă, oamenii sunt foarte primitori. Voi reveni cu mare bucurie anul viitor în calitate de jurat, ceea ce pentru mine va fi o ipostază cu totul specială. Sunt foarte fericită, m-am simțit, într-un cuvânt, formidabil.”

Laureații Galei 2025:

Premiul I – Andreea Bogdan din Cluj:

„Vreau să vă mulțumesc din suflet tuturor. Mă bucur că am ocazia să reprezint Clujul. Vă mulțumesc!”

Premiul II – Constantina Cornelia Orleanu din Gorj:

„Sunt foarte bucuroasă că am trecut preselecția, un concurs atât de mare. Sunt onorată să fiu parte din această gală. Mulțumesc juriului și orchestrei!”

Premiul III – Valentin Vădrariu din Caraș-Severin:

„Sunt extrem de emoționat și fericit. Mulțumesc juriului, dirijorului, orchestrei și publicului. Este o onoare să fiu laureat la un festival de o asemenea anvergură.”

Invitați speciali

Interpretul de muzică populară, Firu Bogdan, a transmism pentru SibiuIndependent:

„Mă numesc Firu Bogdan, reprezint Zona Banatului de Munte și sunt extrem de privilegiat, având în vedere invitația venită din partea doamnei manager Silvia macrea, de a lua parte la acest festival, nu numai cu nume ci și cu renume Lucreția Ciobanu.”

Daniela Cîmpean: „Această Gală este despre excelență”

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a înmânat trofeul festivalului și a felicitat atât concurenții, cât și organizatorii:

„Aș începe prin a mă adresa dragilor concurenți. Ediția din acest an se desfășoară sub semnul cifrei 8, un simbol al infinitului, dar și al puterii de a parcurge un drum spre excelență. Aș spune că descrie exact ce se întâmplă pe această scenă, unde tineri talentați privesc această rampă ca pe un început de carieră artistică. Evenimentele culturale realizate de Junii Sibiului ar fi incomplete fără publicul nostru și fără oameni ca Elize Stan și Iuliana Tudor, prezentatoarea festivalului.”

Silvia Macrea – Sufletul Festivalului

Elize Stan, președinta jiuriului a transmis pe scena festivalului un mesaj pentru concurenți și pentru Silvia Macrea, directoarea festivalului:

„Ei bine, eu mă simt la Sibiu mai bine decât acasă. Este o seară plină de emoții, amintindu-ne de Lucreția Ciobanu, al cărei nume pe frontispiciul festivalului arată că organizatorii știu să-și prețuiască valorile. La preselecții au fost peste 70 de concurenți, dar doar 16 , cei mai buni dintre cei buni, au ajuns în gală. Fiecare ar fi meritat un loc pe podium, dar, ca în orice competiție, doar câțiva pot fi premiați. Această experiență le va fi însă de folos tuturor, îi ajută să crească și să evolueze artistic. Reușita festivalului este rodul unei munci colective: organizatori, părinți, profesori, concurenți. Dar sufletul acestui festival este Silvia Macrea, care, ca director, a reușit să-l transforme într-un eveniment cultural de prestigiu național. Sigur, nu singură, a avut alături o echipă dedicată de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Sibiu, toți merită felicitări. Și, în final, vă rog să însoțiți cu aplauze mulțumirile mele speciale.”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Incendiu puternic în cartierul Turnișor din Sibiu

Programul Tursib pentru 1 și 2 mai 2025