21.3 C
Sibiu
miercuri, 30 aprilie, 2025

Primele concluzii ale DSP Sibiu cu privire la situația alarmantă de la Colegiul Brukenthal

Știri din Județ

Publicitate
Direcția de Sănătate Publică Sibiu a transmis către mass-media primele concluzii, precum și măsurile luate, după ce mai mulți elevi ai Colegiului Național Brukenthal din Sibiu s-au simțit rău.

Conform acestora, informarea instituției a venit la câteva ore bune după primul caz raportat. Potrivit surselor Sibiu Independent, prima alarmă a fost dată în jurul orei 14:00, când în curtea Colegiului Brukenthal au fost direcționate două echipaje SMURD. DSP Sibiu a precizat că instituția a fost înștiințată abia la ora 20:20.

Oficial, DSP a a fost solicitată în jurul orei 20.30, de către echipaje din cadrul IPJ Sibiu, la mai bine de 3 ore de la apelul lansat pe 112. Acest gen de situații restrâng posibilitățile instituției noastre de a determina potențialele cauze care duc la producerea a astfel de evenimente.” transmite DSP SIBIU

DSP SIBIU mai menționează și faptul că, vinerea trecută, s-a efectuat o dezinfecție cu soluții avizate de Ministerul Sănătății, însă ulterior nu s-a realizat o aerisire și igienizare temeinică.

Mai mult, nici societatea care a realizat dezinfecția, și nici conducerea Colegiului Național Brukenthal Sibiu nu au informat DSP despre acțiunea realizată, motiv pentru care societatea comercială în cauză a fost amendată cu suma de 10.000 de lei.

Comunicatul integral al DSP SIBIU

„Urmare a situației înregistrate în cursul zilei de luni, 28 aprilie 2025, la Colegiul Național ”Samuel von Brukethal” din Sibiu în urma căreia mai mulți elevi au prezentat în timpul orelor sau acasă, după finalizarea orelor de curs, simptome cum ar fi dureri de cap, mâncărimi ale pielii și în unele cazuri erupții cutanate, Direcția de Sănătate Publică a concluzionat următoarele:

 -dezinsecția în unitatea de învățământ s-a făcut vineri, în data de 25 aprilie a.c., cu produse biocide avizate de către Ministerul Sănătății. În întreaga clădire au fost folosite 4 substanțe specifice. Două dintre acestea, ”SOLFAC COMBI MAXX” și ”K-OTHRINE WG 250” au fost aplicate în toate sălile de clasă iar celelalte două, ”GERATOX” și ”FEDONA PRO” au fost utilizate la demisolul clădirii respectiv în podul acesteia, în spații în care elevii și cadrele didactice nu au acces. 

-societatea comercială sibiană care s-a ocupat de acțiunea de dezinsecție în unitatea de învățământ are toate autorizațiile necesare desfășurării acestei activități.

 În ceea ce privește situația în sine, cauzele posibile care au dus la apariția simptomelor elevilor, pot fi date de un cumul de factori cum ar fi neaerisirea corespunzătoare a sălilor de clasă, neigienizarea corespunzătoare a acestora în urma acțiunii de dezinsecție dar și simpla utilizarea produselor folosite în mod obișnuit la curățenie.

”Din acest motiv este imperios necesar să respectăm cu strictețe recomandările de utilizare a acestor produse și să ne asigurăm că pe suprafețele pe care acestea au fost aplicate, nu rămân reziduuri. În acest fel pot fi prevenite situații similare celei înregistrate la Colegiul ”Samuel von Brukenthal” din Sibiu.”, a declarat Ec. Horațiu Nicolae Cojocaru, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Sibiu. 

Pentru a preveni astfel de situații în viitor, este recomandată acordarea de atenție specială în spațiilor și suprafețelor la care au acces elevii indiferent de vârsta acestora, mai ales în urma acțiunilor de dezinsecție. De asemenea, reamintim faptul că, DSP Sibiu a decis suspendarea cursurilor aferente zilei de marți, 29 aprilie a.c, ca măsură preventivă dar și pentru a permite igienizarea corespunzătoare a sălilor de clasă după efectuarea dezinsecției. 

Menționăm faptul că, anchetele Direcției de Sănătate Publică Sibiu sunt limitate și îngreunate în momentul în care reprezentanții instituției sunt anunțați cu întârziere sau nu sunt anunțați deloc, desi este vorba despre probleme de sănătate publică. Reamintim faptul că Direcția s-a autosesizat(luni, ora 20.20) după ce informațiile privind starea de rău a elevilor a ajuns în mediul on-line. Oficial, DSP a a fost solicitată în jurul orei 20.30, de către echipaje din cadrul IPJ Sibiu, la mai bine de 3 ore de la apelul lansat pe 112. Acest gen de situații restrâng posibilitățile instituției noastre de a determina potențialele cauze care duc la producerea a astfel de evenimente.          

În timpul verificării de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu s-a constatat faptul că societatea comercială care a efectuat acțiunea de dezinsecție în incinta Colegiului Național ”Samuel von Brukenthal” din Sibiu nu a respectat mai multe prevederi legale. Printre acestea se numără neinformarea instituției noastre în prealabil cu privire la activitatea care urma să aibă loc în unitatea de învățământ, conform prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății119/2014, întocmirea defectuoasă a procesului verbal de recepție dar și a registrului de evidență a efectuării operațiunilor DDD(dezinfecție, dezinsecție, deratizare).Urmare a acestor constatări, societatea commercială în cauză a fost amendată cu suma de 10 mii de lei.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri