Cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului, Skate Park Obor din Sibiu s-a transformat într-un spațiu de explorare urbană și exprimare liberă, prin evenimentul „BMX, între lifestyle și fenomen cultural”, organizat de Youth DiVision Sibiu, cu sprijinul Corpului European de Solidaritate și al Primăriei. Evenimentul a deschis seria „Urban Culture: Trilogy” și a adus în prim-plan pasiunea pentru BMX, spiritul comunitar și învățarea interculturală.

Primul eveniment din Urban Culture: Trilogy
Într-o zi călduroasă, 25 de tineri și copii însoțiți de părinți participanți la eveniment, au beneficiat de un cadru informal și oportunități multiple de interacțiune, cunoaștere și spectacol live pe biciclete. Workshop-ul a început la ora 11:30 și a constat în discuții libere cu riderii, trik-uri, graffiti susținut de doi street artiști și alte surprize pentru participanți.

Un workshop cu un twist: „arta se întâmplă în timp real, as we speak”
Andreea Coman, președinta Youth DiVision Sibiu, a subliniat importanța acestui prim pas pentru organizația fondată anul trecut:
„Ne-am gândit să sărbătorim împreună cu persoanele care apreciază arta urbană și cultura urbană, prin evenimentul nostru Urban Culture Trilogy. Organizația noastră s-a fundat chiar anul trecut, în luna iunie și este primul eveniment din această trilogie, iar tema aleasă este BMX-ul și lifestyle-ul pe care acesta îl promovează. Suntem foarte entuziasmați de ceea ce se întâmplă. În mediul online avem peste 10.000 de vizualizări la materialele noastre de promovare, la acest eveniment au confirmat prezența 25 de tineri.”

Din culisele organizării: 8 membri și 12 voluntari
Daiana, una dintre membrele fondatoare ale organizației, a declarat:
„Sunt în organizație de când am lansat-o, vara trecută. Lucrez într-o corporație, dar ONG-ul îl fac din pasiune. Am făcut voluntariat și în facultate și, împreună cu alți prieteni, am decis să ne creăm propriul ONG de tineret. E solicitant, dar nu e greu dacă pui suflet. Ca și echipă de organizare, ne dorim ca lumea să se simtă bine și să simtă că face parte dintr-o comunitate. Surpriza evenimentului constă în gustări, voie bună și conexiune.”
Printre voluntari s-au numărat și Mădălina împreună cu Teodora, care ne-au împărtășit persepctiva lor despre aveniment și voluntariat:
„Am aflat de organizație de pe Instagram și dintr-un link trimis pe grupul clasei, iar apoi am decis să venim și să ne implicăm ca voluntare. Ne ocupăm de organizarea efectivă a evenimentului și de munca din spate, care, deși poate fi solicitantă, ne aduce multă satisfacție. Ne place foarte mult ce facem. Le-am recomanda tuturor tinerilor să încerce voluntariatul, pentru că te deschide, te pune în contact cu oameni noi și îți oferă oportunități valoroase de a învăța și a lega prietenii.”

BMX-ul – un stil de viață și o comunitate
Printre riderii invitați s-a numărat și Liviu Cîrceag, cu 12 ani de experiență în BMX:
„Am 26 de ani, în timpul liber lucrez și merg la sală, iar despre BMX am aflat când eram mai mic. Am văzut câțiva băieți în orașul meu și mi s-a părut foarte tare ce făceau. Apoi am căutat pe YouTube riderii din afară, mai ales din America. M-am apucat și eu, mi-am luat o bicicletă ieftină, eram mic, era greu, dar comunitatea m-a atras. Ne adunam în skatepark și era o libertate totală, asta mi-a plăcut cel mai mult. La început a foarte greu, bicicleta era grea, dar după 10 ani de muncă am ajuns la un nivel decent. Accidentele fac parte din sport, dar eu am avut noroc să nu-mi rup niciun os în 12 ani, dar julituri, tăieturi și zgârieturi sunt la ordinea zilei. Dacă ești precaut, eviți lucrurile grave.”
Cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului și apropiatelor alegeri prezidențiale, Liviu îndeamnă tinerii la vot: „E important să ieșim la vot, mai ales noi, tinerii. Doar așa ne putem influența viitorul.”

În zona artistică a evenimentului, l-am întâlnit pe Radu Paraschiv, alias Para, artist mural și street artist din Sibiu:
„Pasiunea mea a pornit dintr-o nevoie de exprimare personală, în adolescență. Cu timpul, s-a transformat într-o meserie. Am urmat o facultate și am colaborat cu asociații. A realizat multe lucrări în Sibiu și nu numai. Am colaborat 5 ani cu Sibiu International Street Art Festival. Primele mele proiecte au fost desene în fața trecerilor de pietoni, în 2018. Am lucrări și în București sau Satu Mare.”
Alături de el, îl cunoaștem pe street artistul Alin, alias Faux venit pentru eveniment din Constanța:
„Pasiunea pentru graffiti a început la 15 ani. Simțeam nevoia să aparțin unui grup, unei mișcări. Mă atrage pentru că e o metodă de exprimare care deschide multe porți, mai ales pentru cei care nu s-au născut cu un talent tradițional. Anunțul pentru evenimente a venit de la Para, prietenul meu și mi s-a părut o șansă frumoasă. M-a atras mediul, skateparkul, cultura urbană.”
