12.9 C
Sibiu
vineri, 09 mai, 2025

Peste 7.700 de permise de ședere emise în România în primele patru luni din 2025

Știri din Județ

Publicitate
465 de persoane au primit o formă de protecție internațională, iar aproape 7.800 de beneficiari de protecție temporară au primit sau reînnoit permisele de ședere în România, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2025.

Inspectoratul General pentru Imigrări continuă să gestioneze, în mod activ și eficient, procedurile privind acordarea unei forme de protecție internațională și aplicarea prevederilor referitoare la protecția temporară.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2025, în domeniul azilului, au fost soluționate 646 de cereri, iar în 465 de cazuri a fost acordată o formă de protecție. Ca urmare a reglementării condițiilor privind protecția temporară în România, în perioada de referință, au fost emise/re-emise permise de ședere pentru 7.794 de beneficiari de protecție temporară.

Anul 2024

În domeniul azilului, trendul a fost descendent, cu o scădere de peste 75% a numărului de cereri, fiind soluționate aproximativ 2.000 de cereri, iar în peste 700 de cazuri a fost acordată o formă de protecție.

De asemenea, ca urmare a reglementării condițiilor privind protecția temporară, de la începutul conflictului din Ucraina, au fost emise/re-emise permise de ședere pentru 162.000 de beneficiari de protecție temporară.

Totodată, pe lângă cele 6 centre de azil, în cadrul Inspectoratul General pentru Imigrări funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU), un instrument major al politicii de protecție internațională, prin care se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora. CTU a fost prima instituție de acest tip din lume și un model de bune practici (Filipine și Slovacia au realizat astfel de centre după modelul de la Timișoara).

În perioada analizată, 447 de refugiați evacuați temporar la CTU Timișoara au fost ulterior relocați în alte state.

Inspectoratul General pentru Imigrări asigură, în continuare, în mod profesionist și umanitar, aplicarea legislației naționale și internaționale în domeniul migrației și azilului, contribuind astfel la protejarea drepturilor fundamentale ale persoanelor aflate în nevoie.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri