Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a încheiat luni, 12 mai, programul „Zilele ULBS” cu trei dezbateri culturale de anvergură.
Ultima zi a evenimentului a cuprins o serie de activități diverse, de la demonstrații tehnice, până la dialoguri culturale și un recital de poezie.
De la ora 10:00, la Facultatea de Inginerie, pe strada Emil Cioran nr. 4, s-a desfășurat activitatea „Roboți în acțiune”, care a atras public interesat de tehnologie și inovație.
Începând cu ora 11:30, în Aula „Avram Iancu” de pe Bd. Victoriei nr. 5-7, a avut loc dezbaterea „Lucian Blaga și lumea de azi”, la care au participat Radu Vancu, Doris Sava, Ovidiu Matiu, Snejana Ung, Daniela Stanciu-Păscărița și Ion M. Tomuș. Moderatorul discuției a fost Dragoș Varga.
De la ora 14:00, la Facultatea de Teologie, pe strada Mitropoliei nr. 20, s-a desfășurat dezbaterea „9 mai 1877 – Independența de Stat a României și pași spre modernizare”, cu intervențiile lui Sorin Radu, Paul Brusanowski și Radu Racovițan, moderată de Constantin Horia Oancea.

Seara, de la ora 18:00, pe strada Banatului nr. 12, s-a desfășurat evenimentul „Blaga 130. Din Sibiu spre Europa”, care a reunit, într-un cadru academic și internațional, pe Cornel Ban (Copenhagen School of Business, Danemarca), Delia Ștefenel, Maria Chiorean, Valer Simion Cosma și Bogdan Gheorghiță. Moderatorul acestei întâlniri a fost Sorin Radu.
Seria evenimentelor s-a încheiat cu recitalul de poezie „Dați-mi un trup”, susținut de actrița Raluca Iani, începând cu ora 19:15, la sediul Facultății de Litere și Arte – Departamentul de Artă Teatrală, pe strada Banatului nr. 12.
Evenimentele din 12 mai au fost parte dintr-un program amplu, construit în jurul personalității complexe a lui Lucian Blaga, om de cultură și intelectual public care a devenit, în urmă cu 30 de ani, parte esențială a identității universității.
Tot luni s-au împlinit 130 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga, un moment aniversar care a oferit prilejul de a celebra vasta moștenire intelectuală pe care acesta a lăsat-o. De-a lungul vieții, Blaga a fost un gânditor animat de un conservatorism social pluralist și neautoritar, pledând pentru o cultură a echilibrului și a dialogului.
Programul „Zilele ULBS” a fost organizat în premieră în perioada 8–12 mai și a reunit dezbateri pe teme culturale și istorice, competiții sportive și culinare, dar și activități tehnice, evidențiind multiplele dimensiuni ale vieții universitare.