În 2025, Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, compartiment al Muzeului Național Brukenthal, sărbătorește 130 de ani de la înființare. Muzeul a fost inaugurat pentru publicul larg în 1895 din inițiativa Societății Ardeleană de Științele Naturii din Sibiu (Siebenbürghische Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt).
Societatea, înființată în 4 mai 1849, grupa membrii de profesii diferite care aveau în comun pasiunea pentru natură. Scopul Societății era să cerceteze, colecționeze și promoveze bogățiile naturale ale Transilvaniei și nu numai. La înființare, Societatea număra peste 50 de membri. Prin activitatea membrilor săi, Societatea a dobândit renume internațional, numeroși biologi de importanță mondială și națională au fost membri de onoare ai acesteia. Colecțiile Societății Ardelene puteau fi vizitate de către public înainte de deschiderea muzeului. Printre personalitățile care au vizitat aceste colecții se numără și Mihai Eminescu, care, în data de 9 iulie 1869, a semnat în cartea de impresii a societății. Clădirea, care adăpostește actualul muzeu, a fost construită după planurile arhitectului C. W. Friedrich Maetz, originar din Mediaş, județul Sibiu. Muzeul a fost deschis festiv în data de 12 mai 1895. La data inaugurării, în 1895, muzeul avea un patrimoniu de circa 100.000 piese, iar astăzi numără un patrimoniu de peste un milion de piese.
Pentru a sărbători cei 130 de ani de istorie naturală la Sibiu, cu ocazia evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor” din data de 17 mai 2025, Muzeul Național Brukenthal invită publicul sibian, și nu numai, să viziteze gratuit sediul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu în intervalul orar 18-24, ultima intrare la 23:30.

De asemenea, personalul muzeului a pregătit pentru public activități culturale interactive:
- Ora 18:00 – 20:00
Treasure hunt „Pe Urmele Comorilor: 130 de Ani de Istorie Naturală”
La intrarea în expoziție, vizitatorii care doresc să participe vor primi indiciile pentru a descoperi anumite specii de animale – comorile muzeului. Vizitatorii care reușesc să le descopere le vor fotografia și vor primi validarea identificărilor la coborâre.
- Ora 18:00 – 19:00
Prezentarea „Prietenii Muzeului de Istorie Naturală” dedicată copiilor (0-10 ani).
- Ora 20:00 – 20:30
Prezentarea: „Paleontologia la Muzeul de Istorie Naturală” adresată publicului larg.
- Ora 21:00-21.45
Prezentarea „Incursiune în lumea insectelor” adresată publicului larg.