13.7 C
Sibiu
miercuri, 14 mai, 2025

Elevii sibieni excepționali la Olimpiada Națională de Industrie Alimentară: Cine sunt aceștia?

Știri din Județ

Publicitate
Elevii de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Terezianum din Sibiu, s-au remarcat la Olimpiada Națională din acest an, desfășurată în domeniul Industrie Alimentară, printr-o prestație de excepție. Rezultatele lor au adus nu doar diplome importante, ci și un plus de mândrie pentru județul Sibiu. Sub îndrumarea unor cadre didactice dedicate, acești tineri au demonstrat ce înseamnă perseverența, organizarea și pasiunea pentru domeniul alimentar.

Premii de top pentru Sibiu

La secțiunea Tehnician Analiza Produselor Alimentare (TAPA), clasa a XII-a, Ramona-Ioana Căpruciu a obținut locul I, iar Tabără Tiberius a reușit să urce pe locul II. Ambii elevi au fost pregătiți de un colectiv de profesori implicați: Voina Anca, Iurea Daniela, Popa Cornelia și Părăian Mihaela.

La secțiunea Tehnician în Industria Alimentară (TIA), clasa a XII-a, Brondi Giulia a primit mențiune și premiul special pentru cea mai bună lucrare practică, cu 100 de puncte, punctajul maxim. A fost pregătită de echipa de profesori: Butoi Simona, Butoi Laurențiu, Mitea Silvia și Toderaș Sanda.

Tiberius Tabără: „O experiență care m-a ajutat să învăț și să cred în mine”

Tiberius, elev în clasa a XII-a, ne-a povestit că a fost o experiență plină de învățături și emoții.

„A fost o experiență foarte, foarte bună, care m-a ajutat să învăț. Îndemn pe toată lumea să încerce o astfel de experiență.”

Chiar dacă a avut emoții și o pregătire intensă în paralel cu Bacalaureatul, Tiberius a reușit să își organizeze timpul eficient și să fie perseverent.

„Pregătirea am început-o din septembrie. A durat destul de mult, dar am încercat să îmbin și materiile de BAC și materiile pentru Olimpiadă.”

Despre susținerea primită, Tiberius a spus:

„Este foarte importantă. Familia, profesorii, prietenii, fără ei ar fi fost foarte greu. M-au susținut toți.”

Pe viitor, Tiberius vrea să urmeze studiile universitare tot în domeniul industriei alimentare.

Brondi Giulia: „Am fost surprinsă. Munca e răsplătită, chiar și pe termen scurt”

Giulia a obținut premiul special pentru proba practică, cu un punctaj maxim:

„Sincer, nu știam de premiul special până nu am ajuns acolo. A fost o surpriză plăcută. Din ce am înțeles, se oferă celor care iau 100 de puncte la proba practică și am fost singura care l-a obținut.”

Pregătirea ei a fost intensă, deși decizia de a participa a fost una spontană:

„Inițial nu am vrut să merg, pentru că mă axam foarte mult pe BAC. În ultimele două luni, zilnic câte 6-7 ore, a fost o solicitant.”

Emotivitatea a fost o provocare, mai ales la proba practică:

Proba practică a constat în determinarea densității laptelui, o analiză care, deși poate părea simplă la prima vedere, necesită o atenție deosebită la detalii, respectarea strictă a pașilor de lucru, igienă, precizie și stăpânirea emoțiilor.

„Este o probă destul de ușoară, dar trebuie să fii foarte calculat, să nu greșești, să fii curat. Sunt foarte emotivă, mai ales când se uită cineva la mine. La proba scrisă ești doar tu cu tine, dar am reușit.”

Despre susținerea primită, Giulia a spus:

„Profesorii m-au sprijinit practic și teoretic. Dar emoțional, cel mai mult m-a susținut mama, ea m-a ajutat foarte mult să mă pregătesc pentru Olimpiadă. În timpul liber, nu stau doar să învăț, îmi place să merg cu bicicleta, să alerg. Sportul nu strică, este important pentru creier.”

Pe viitor, Giulia vrea să urmeze medicina, dar ia în considerare și industria alimentară, ca variantă de rezervă.

Sursa foto: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum”

Ramona Căpruciu a obținut premiul I și a dovedit prin muncă și organizare că succesul este posibil:

„A fost o experiență unică, plină de emoții și cu un final fericit. Am avut cam în jur de 5-6 ore pe zi de învățat, cel puțin în ultima perioadă. Mi-am făcut un plan, un orar și am reușit să am și timp liber. A fost o pregătire foarte bine structurată. Cred că dacă nu era așa, nu reușeam să învăț atât de multă materie. Profesorul este extrem de important pentru elevi, dacă nu avem un exemplu bun sau de la cine să învățăm, nici noi nu reușim.”

Pentru viitor, Ramona își dorește să urmeze o facultate în domeniul industriei alimentare, chiar aici, la Sibiu.

„Elevii au o sclipire în ochi, când văd că au reușit.”

Anca Voina, cadru didactic și îndrumător în pregătirea pentru Olimpiadă, ne-a transmis un mesaj și despre munca din spatele succesului academic:

„Pregătirea pentru o olimpiadă națională presupune mult mai mult decât materie predată. Este vorba de motivație, strategie, timp, empatie și un dialog constant cu elevul. Noi, profesorii, lucrăm în echipă, ne susținem reciproc și ne bucurăm sincer de fiecare rezultat. În spatele fiecărui premiu stă o echipă, nu doar un elev, ci și profesorii, părinții, orele lungi de studiu și toate momentele în care elevul a vrut să renunțe, dar nu a făcut-o. Noi ca profesori îi învățăm să învețe, să-și dorească să învețe. Suntem foarte mândri de ei.”

O lecție de urmat

Toți cei trei elevi au transmis un mesaj comun: credința în sine, susținerea celor din jur și perseverența pot învinge orice obstacol. Chiar și în fața Bacalaureatului, ei își gestionează timpul, învață organizat și își fac loc și pentru relaxare, sport, pasiuni și familie. Într-o lume în care performanța pare adesea un cuvânt greu, acești elevi dovedesc că, de fapt, succesul vine atunci când muncești, crezi în tine și ești susținut.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri