21.3 C
Sibiu
joi, 15 mai, 2025

ULBS a primit finanțare de aprope 1 milion de franci elvețieni printr-un program de cooperare româno-elvețiană

Știri din Județ

Publicitate
ULBS  a câștigat, printr-un program de cooperare româno-elvețiană, două noi finanțări, în domeniul Medicinei și Teologiei. Titlurile proiectelor sunt AI -based Brain Metastases Tracking and Segmentation, un proiect în valoare de 455,779.67 CHF, câștigat de dr. Claudiu Matei și respectiv  IMAGO: How do images speak? The dynamics of figures, metaphors and symbols in Christian discourse and beyond, în valoare de 524,162.50 CHF, câștigat de pr. conf. Constantin Horia Oancea, decanul Facultății de Teologie a ULBS.

Finanțările  au fost atrase prin Contribuția Elvețiană în România, un program de cooperare dezvoltat de România și Elveția,  aflat la cea de-a doua ediție, care  vizează consolidarea legăturilor politice, economice și culturale dintre Elveția și statele membre ale UE. În cadrul acestei cooperări a fost inițiat și un mecanism de finanțare – MAPS: Multilateral Academic projects, o competiție prin care cercetătorii din Elveția și colegii lor din Bulgaria, Croația, Polonia, România și Ungaria implementează proiecte comune de cercetare. În România, competiția MAPS este organizată de Swiss National Science Foundation (SNSF) , UEFISCDI și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

Din totalul de 29 de proiecte recomandate spre finanțare, 20 de proiecte au partener din România, iar dintre acestea, doar șase universități românești au proiecte selectate în această listă. ULBS este, alături de alte cinci universități parte din Consorțiul Universitaria, una dintre instituțiile de învățământ superior care primește finanțare prin acest mecanism.

 Proiectul din domeniul Medicină va fi dezvoltat împreună cu Universitatea din Berna (Elveția) și în parteneriat cu  Universitatea de Medicină din Varna ( Bulgaria) și Institutul Național de Oncologie din Polonia, în timp ce în proiectul din domeniul Teologie, ULBS va colabora cu Universitatea din Berna (Elveția) și Universitatea din Sofia (Bulgaria).

„ O realizare foarte importantă a universității noastre din ultimii ani este accesul la resursele de cercetare ale partenerilor din alte universități europene, prin acest mod colaborativ de lucru, pe care îl obținem prin câștigarea de proiecte de cercetare. Iată că procesul de co-creație în care este implicată ULBS, nu înseamnă doar un concept în tendințe, ci descrie în mod real toată această muncă pe care o facem efectiv umăr la umăr alături de partenerii noștri externi”,  a spus prof. univ. dr. Sorin Radu, rectorul ULBS.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri