Vineri este ultima zi în care cei doi candidați intrați în cursa finală pentru Cotroceni mai pot face campanie electorală.
Potrivit calendarului alegerilor, campania pentru competitorii electorali ajunși în al doilea tur de scrutin a început pe 9 mai, după validarea de către Curtea Constituțională a rezultatului primului tur, și se încheie sâmbătă, 17 mai, la ora 7:00.
Autoritatea Electorală Permanentă i-a îndemnat pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei ‘campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor’.
În turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care are loc duminică, 18 mai, se vor confrunta George Simion (candidatul Alianței pentru Unirea Românilor) și Nicușor Dan (candidat independent).
Aceștia au obținut la primul tur de scrutin, potrivit datelor finale transmise de Biroul Electoral Central la CCR:
* George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor) – 3.862.761 voturi (40,96%)
* Nicușor Dan (independent) – 1.979.767 voturi (20,99%).
În diaspora, vineri este prima zi de vot.
Secțiile se deschid la ora locală 7:00.
Prima secție de votare din străinătate care s-a deschis este cea organizată în Noua Zeelandă, la Auckland. Aici, procesul de votare a început joi seara, la ora 22:00 (ora României).
https://prezenta.roaep.ro/prezidentiale18052025/presence/map/
În campania electorală au putut fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:
* afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj;
* materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
* publicitate în presa scrisă;
* materiale de propagandă electorală online;
* broșuri, pliante și alte materiale tipărite.
Totodată, în context electoral, pentru a veni în sprijinul votanților, Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat un Ghid de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, în care au fost prevăzute și criteriile de identificare a știrilor/ informațiilor false în campanie.
Potrivit AEP, verificarea informației publicate constituie o analiză amănunțită, ghidată de o întrebare de bază: ‘Cum știm asta?’.
”Astfel, pentru a identifica veridicitatea informației este necesar ca alegătorii să adopte o atitudine de detectiv (fact-checker), cu o gândire critică”, spune AEP în ghid. Conform sursei citate, înțelegerea modurilor în care se răspândește dezinformarea poate contribui la evitarea capcanelor.
Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale este interzisă.
Sursa: Agerpres,ro