16.3 C
Sibiu
duminică, 18 mai, 2025

Folclor autentic și emoție la Tălmăcel. Festivalul „La izvorul dorului” a reunit tineri din toată țara

Știri din Județ

Publicitate
Căminul Cultural din Tălmăcel a găzduit sâmbătă, 17 mai, cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului – Concurs de Folclor „La izvorul dorului”, un eveniment care a reunit copii și tineri pasionați de muzica populară, portul tradițional și obiceiurile românești. Decizia organizatorilor de a muta din nou festivalul în Tălmăcel a fost o revenire simbolică la origini, întrucât primele ediții s-au desfășurat tot aici și la Casa de Cultură din Tălmaciu.

Participanți din 13 județe – printre care Alba, Maramureș, Suceava, Vâlcea, Cluj, Bihor, Dolj și, bineînțeles, Sibiu – au urcat pe scenă pentru a prezenta suite de dansuri, cântece și momente folclorice autentice. Publicul s-a bucurat de un spectacol variat și viu, în care tradiția a fost în centrul atenției.

Ansamblul „Aurarii” – Bucium, județul Alba/ Sursa foto: Alexandra Vereş
Ansamblul „Aurarii” – Bucium, județul Alba/ Sursa foto: Alexandra Vereş

Daria Neacșu, o tânără interpretă de muzică populară din Craiova, a obținut Premiul I la Festivalul de Folclor „La Izvorul Dorului”, desfășurat la Tălmaciu, județul Sibiu, impresionând juriul și publicul prin autenticitatea interpretării și dragostea pentru tradițiile românești.

Pătrășcan Alexandra – elevă din județul Bistrița-Năsăud a obținut premiul I la Festivalul de Folclor „La Izvorul Dorului” din Tălmaciu, datorită talentului și pasiunii pentru tradițiile românești, alături de sprijinul doamnei învățătoare Cornelia Slavoacă și al doamnei profesoare Florentina Vlad.

Pătrășcan Alexandra / Sursa foto: Facebook

Deaconu Natalia, elevă din Râmnicu Vâlcea, a obținut Premiul Juriului la Festivalul de Folclor „La Izvorul Dorului” din Tălmaciu, impresionând prin talent și dragoste pentru tradițiile populare.

Deaconu Natalia / Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Topircean Anca – Facebook
Sursa foto: Facebook

Organizatorii au transmis un mesaj emoționant: „Folclorul românesc constituie o zestre prețioasă, ce definește identitatea poporului nostru, făcându-l unic și nemuritor. Avem datoria sacră să păstrăm, să valorificăm și să împărtășim frumusețea și varietatea tradițiilor românești autentice.”

Adina Miriam Moga, una dintre membrele juriului și reprezentantă a Liceului Tehnologic „Johannes Lebel” Tălmaciu – organizator al festivalului, alături de Primăria și Consiliul Local Tălmaciu – a scris pe pagina sa de Facebook despre importanța acestui tip de manifestare: „Ieri am avut onoarea de a fi membră a juriului în cadrul Festivalului de Folclor ‘La Izvorul Dorului’, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, un eveniment de suflet ce reunește an de an tradiția, talentul și bucuria cântecului popular românesc. […] Este o adevărată sărbătoare a sufletului să vezi tinerele generații îmbrățișând folclorul cu atâta pasiune și naturalețe.

Ea a mulțumit colegelor sale pentru susținere și implicare:
Le mulțumesc din inimă doamnelor Aura Maria Avram-Radu și Cecilia Buzurin pentru încrederea pe care mi-o oferă necontenit și pentru frumoasa colaborare care ne unește.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor

O adolescentă din Sibiu este de negăsit