Căminul Cultural din Tălmăcel a găzduit sâmbătă, 17 mai, cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului – Concurs de Folclor „La izvorul dorului”, un eveniment care a reunit copii și tineri pasionați de muzica populară, portul tradițional și obiceiurile românești. Decizia organizatorilor de a muta din nou festivalul în Tălmăcel a fost o revenire simbolică la origini, întrucât primele ediții s-au desfășurat tot aici și la Casa de Cultură din Tălmaciu.
Participanți din 13 județe – printre care Alba, Maramureș, Suceava, Vâlcea, Cluj, Bihor, Dolj și, bineînțeles, Sibiu – au urcat pe scenă pentru a prezenta suite de dansuri, cântece și momente folclorice autentice. Publicul s-a bucurat de un spectacol variat și viu, în care tradiția a fost în centrul atenției.


Daria Neacșu, o tânără interpretă de muzică populară din Craiova, a obținut Premiul I la Festivalul de Folclor „La Izvorul Dorului”, desfășurat la Tălmaciu, județul Sibiu, impresionând juriul și publicul prin autenticitatea interpretării și dragostea pentru tradițiile românești.


Pătrășcan Alexandra – elevă din județul Bistrița-Năsăud a obținut premiul I la Festivalul de Folclor „La Izvorul Dorului” din Tălmaciu, datorită talentului și pasiunii pentru tradițiile românești, alături de sprijinul doamnei învățătoare Cornelia Slavoacă și al doamnei profesoare Florentina Vlad.

Deaconu Natalia, elevă din Râmnicu Vâlcea, a obținut Premiul Juriului la Festivalul de Folclor „La Izvorul Dorului” din Tălmaciu, impresionând prin talent și dragoste pentru tradițiile populare.



Organizatorii au transmis un mesaj emoționant: „Folclorul românesc constituie o zestre prețioasă, ce definește identitatea poporului nostru, făcându-l unic și nemuritor. Avem datoria sacră să păstrăm, să valorificăm și să împărtășim frumusețea și varietatea tradițiilor românești autentice.”
Adina Miriam Moga, una dintre membrele juriului și reprezentantă a Liceului Tehnologic „Johannes Lebel” Tălmaciu – organizator al festivalului, alături de Primăria și Consiliul Local Tălmaciu – a scris pe pagina sa de Facebook despre importanța acestui tip de manifestare: „Ieri am avut onoarea de a fi membră a juriului în cadrul Festivalului de Folclor ‘La Izvorul Dorului’, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, un eveniment de suflet ce reunește an de an tradiția, talentul și bucuria cântecului popular românesc. […] Este o adevărată sărbătoare a sufletului să vezi tinerele generații îmbrățișând folclorul cu atâta pasiune și naturalețe.”
Ea a mulțumit colegelor sale pentru susținere și implicare:
„Le mulțumesc din inimă doamnelor Aura Maria Avram-Radu și Cecilia Buzurin pentru încrederea pe care mi-o oferă necontenit și pentru frumoasa colaborare care ne unește.”
