În cadrul ediției din 2025 a Nopții Muzeelor, desfășurată pe 17 mai, Muzeul ASTRA din Sibiu a devenit un spațiu viu al tradiției, găzduind o șezătoare autentică organizată de Mumele din Tălmăcel. Acest grup de femei din satul Tălmăcel, județul Sibiu, a adus în fața publicului meșteșuguri vechi, cântece, povești și gusturi de altădată.
Tradiție vie în inima Sibiului
Mumele din Tălmăcel, coordonate de Mariana-Iulia Filimon, fondatoarea Atelierului Fain și a Muzeului Satului Tălmăcel, au demonstrat cum se toarce lâna, cum se cos mărțișoare din pânză, lemn și lână, dar și cum se țese povestea vie a satului într-o seară de șezătoare. În cadrul evenimentului, o expoziție de icoane pe sticlă pictate de copiii din Tălmăcel a fost expusă la Muzeul ASTRA.

„Tradiția a prins viață prin meșteșug și poveste, alături de celebrele noastre Mume”, a declarat doamna Filimon. „Am fost în șezătoare la Noaptea Muzeelor să fim aproape de oameni, în noaptea în care cultura, educația, muzica și bucatele tradiționale s-au împletit într-o experiență autentică românească.”
Atmosferă de sărbătoare și comunitate
Vizitatorii au avut ocazia să se bucure de cântece populare, poezii și povești din bătrâni, toate transmise cu emoție de Mume. Doamna Varvara, una dintre participantele de seamă, a mărturisit: „Torc lână și fac ciorapi cu ea. De la mama am învățat. Merge fusul… Toarcem, continuăm tradiția.”
Șezătoarea a fost completată de o degustare de produse tradiționale – gogoși, plăcinte și alte bunătăți pregătite după rețete vechi din zona Mărginimii Sibiului.

Cultura vie, în centrul atenției
Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul ASTRA a inclus zeci de activități interactive, ateliere și demonstrații de meșteșuguri, toate cu acces gratuit. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, reunind.
Prin șezătoarea Mumelor, Muzeul ASTRA a oferit o punte vie între generații, între satul tradițional și publicul urban, demonstrând că tradițiile nu doar se păstrează, ci se trăiesc.



















