7.4 C
Sibiu
marți, 20 mai, 2025

Nicușor Dan – De la genialul olimpic la Președintele României

Știri din Județ

Publicitate
Pe 18 mai 2025, România a scris istorie prin alegerea lui Nicușor Dan ca Președinte al României, cu 53,6% din voturi în turul al doilea. Matematician de elită, activist civic recunoscut și lider politic nealiniat marilor partide, Nicușor Dan devine simbolul unei generații care caută competență, integritate și profesionalism în administrația publică.

Copilul-minune al matematicii românești

Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, în Făgăraș, județul Brașov. De mic s-a remarcat prin abilități intelectuale excepționale, în special în matematică. A studiat la Liceul „Radu Negru” din Făgăraș.

A reprezentat România la Olimpiadele Internaționale de Matematică în 1987 și 1988, obținând două medalii de aur și contribuind la prestigiul lotului olimpic românesc într-o perioadă de glorie pentru învățământul românesc.

Studiile în Franța

După Revoluția din 1989, a fost admis la prestigioasa École Normale Supérieure din Paris (1992), una dintre cele mai bune instituții academice europene. A urmat și cursurile Université Sorbonne Paris Nord., unde și-a obținut doctoratul în matematică.

Cu toate acestea, a decis să se întoarcă în România, în 1998, animat de dorința de a contribui la reforma educației și de a combate nedreptățile din spațiul public românesc.

Activist civic și apărător al patrimoniului urban

În 2001, a fondat Școala Normală Superioară din București, un proiect educațional dedicat formării tinerelor elite în științele exacte, după modelul francez al École Normale Supérieure în cadrul Institutului de Matematică din Academia Română. În 2008, a înființat Asociația Salvați Bucureștiul, ONG care a devenit rapid vocea civică a cetățenilor nemulțumiți de distrugerea patrimoniului urban și de corupția din administrație.

A devenit cunoscut pentru numărul mare de procese câștigate împotriva autorităților publice locale și a dezvoltatorilor imobiliari care încălcau legislația urbanistică. Lupta sa pentru legalitate și transparență i-a adus atât respectul opiniei publice, cât și notorietatea națională.

Cariera politică: De la USB la Primăria București

În 2012, Nicușor Dan a candidat ca independent la Primăria Capitalei și, deși nu a câștigat, a obținut un rezultat neașteptat de bun. Acest succes l-a determinat să fondeze Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), care în 2016 a devenit Uniunea Salvați România (USR) – partid care a intrat rapid în Parlament.

În 2017, din cauza unor divergențe privind direcția ideologică a USR, și-a dat demisia din partid. A continuat însă să activeze ca independent și în 2020 a candidat din nou la Primăria Capitalei. A reușit să o învingă pe Gabriela Firea, devenind primarul general al Bucureștiului. A fost reales în 2024, fiind primul primar din istoria recentă care a câștigat două mandate consecutive.

Calea spre Cotroceni

În urma anulării alegerilor prezidențiale din 2024, ca urmare a suspiciunilor privind ingerințe externe, Nicușor Dan și-a anunțat în decembrie același an candidatura ca independent la Președinția României. Sprijinit de mai multe formațiuni pro-europene, a intrat în cursă cu mesajul „România onestă” – o platformă centrată pe legalitate, meritocrație și apartenență fermă la UE și NATO.

A trecut în turul al doilea după ce a obținut 20,99% în primul tur (4 mai), iar în turul decisiv din 18 mai 2025 a obținut 53,6% din voturi, învingându-l pe George Simion (AUR).

Viața personală și caracterul

Nicușor Dan formează o familie împreună cu Mirabela Grădinaru, originară din Vaslui. Ea a absolvit Facultatea de Geografie din cadrul Universității București, secția Geografie-Franceză. Mirabela Grădinaru lucreaza ca manager într-o importantă companie auto din România. Deși nu sunt căsătoriți oficial, Mirabela și Nicușor formează un cuplu de peste 20 de ani, având împreună doi copii. Nicușor Dan este cunoscut ca fiind un om modest, rezervat, disciplinat, care preferă discreția. A fost văzut frecvent folosind mijloace de transport în comun și locuiește într-un apartament obișnuit.

Este pasionat de muzică clasică, filosofie, lectură și drumeții urbane. Vorbește fluent franceză și engleză și continuă să fie o figură admirată pentru rigoarea intelectuală și refuzul compromisurilor.

Moștenirea unei noi generații politice

Prin alegerea sa ca președinte, Nicușor Dan devine un simbol al unei Românii moderne, educate și dedicate valorilor occidentale. Fără sprijinul clasic al partidelor mari și fără discurs populist, el a demonstrat că încrederea se poate câștiga prin onestitate, muncă și consecvență.

FOTO: pagina de Facebook Nicușor Dan

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri