Având o bogată expertiză în domeniul protejării și restaurării ecosistemelor din sudul Munților Făgăraș, specialiștii Fundației Conservation Carpathia (FCC) s-au aflat într-un schimb de experiență în localități sibiene aflate de-a lungul versantului nordic al lanțului muntos. Județul Sibiu are șansa de a avea fauna și flora bogate, o ofertă de ecoturism în creștere, astfel încât o inițiativă care să sprijine interacțiunea armonioasă dintre acestea este binevenită.
Vizita delegației FCC vine după ce luna trecută, reprezentanți ai administrațiilor județene și locale sibiene au putut vedea numeroase exemple de bună practică finalizate sau în curs de implementare în localități din județul Argeș.

„Vrem să învățăm de la cei care demonstrează că se pricep foarte bine la ceea ce fac și tocmai de aceea am invitat specialiștii de la Conservation Carpathia să ne ajute cu expertiza lor privind proiectele de educație ecologică și de punere în valoare a siturilor naturale din județul Sibiu, strict în beneficiul comunităților locale. De altfel, acesta este și rolul administrației județene, de a aduce plus valoare și beneficii locuitorilor acestui județ”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Prima oprire a delegației FCC, condusă de Barbara și Cristoph Promberger, directori executivi, a fost la Arpașu de Sus, în zona Lacul Tătarilor. Recunoscută pentru varietatea plantelor, între care și o specie carnivoră, locația se află pe o „turbărie” bogată în apă, care a atras inclusiv atenția cercetătorilor Academiei Române.

La Porumbacu de Sus, vechea „Cabană a Primăriei”, amplasată pe Valea Porumbacului, ar putea fi o locație prielnică pentru un centru educațional dedicat copiilor, grija și respectul pentru natură fiind una dintre preocupările comune ale specialiștilor FCC și ai administrațiilor publice sibiene.
Crearea de puncte de observare a păsărilor de apă în zona Avrig, Racovița și Turnu Roșu, de-a lungul Oltului, este altă oportunitate de diversificare a ofertei ecoturistice a județului Sibiu.
Programul „Anii Drumeției” și proiectul european „Slowdown”, finanțat prin Interreg Europe, au fost exemplele de bune practici ale Consiliului Județean Sibiu, în timp ce Primăria Râu Sadului a arătat impactul benefic al cunoscutei competiții de alergare montană „Burduf Challenge”, organizată în Țara Colibelor din Munții Lotru.

O prezentare aparte a fost susținută și de Dumitru Chisăliță, expert al Asociației Energia Inteligentă, care a evidențiat atuurile județului Sibiu în cadrul proiectului „Aventură – Natură – Cultură”, care promovează experiențele în aer liber trăite în comunități cu bogat trecut cultural și cu varietate gastronomică.
În privința unor viitoare colaborări cu comunitățile locale din județul Sibiu, Cristoph Promberger, director executiv al FCC, a declarat: „Noi nu intrăm într-o comunitate pentru a face un proiect. Noi sprijinim o comunitate atunci când aceasta își dorește să dezvolte un proiect. Așa cum și sloganul nostru o arată, noi suntem o fundație pentru natură și oameni”.

Vizita delegației FCC s-a încheiat la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, oaspeții apreciind din plin atât peisajul muzeal unic, cât și politicile prietenoase cu mediul înconjurător adoptate în gestionarea celui mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa.



