12.2 C
Sibiu
miercuri, 21 mai, 2025

Biserica Evanghelică din România recunoaște: Din cele aproape 200 de biserici istorice deținute, 25% sunt în stare gravă

Știri din Județ

Publicitate
După peste 35 de milioane de euro investiți în ultimii 20 de ani și multiple programe în parteneriat implementate, reprezentanții Bisericii Evanghelice din România recunosc că situația bisericilor istorice, multe fortificate din Transilvania este departe de a fi rezolvată. Lipsa banilor suficienți din România pentru salvarea acestui patrimoniul național cu valoare europeană, mentalitățile învechite de la noi din comunități și dezinteresul multor autorități locale sunt principalele cauze pentru care încă multe biserici istorice evanghelice sunt în ruină sau în risc de prăbușire.

Episcopul Reinhard Guib a venit astăzi în fața presei alături de Friedrich Gunesch, secretarul general al Bisericii Evanghelice din România pentru a arăta situația reală și demersurile bisericii în salvarea acestui patrimoniu format din bisericile evanghelice din Transilvania. Din cele aproape 200 de biserici aflate în evidența bisericii, puține au fost cedate ca donație sau vândute pe 1 leu autorităților locale sau unor organizații pentru a le salva. Nu din cauza bisericii, cum a arătat Gunesch, ci din cauza dezinteresului autorităților locale unde sunt acestea de a le prelua. Costurile mari de administrare, plus cele de refacere au speriat primarii din Transilvania. Cu mici excepții, cum este primarul din Hoghilag care a preluat biserica fortificată și a transformat-o în punct de evenimente culturale și turistice.

Fundația Biserici fortificate pune accentul pe turism

Alături de cei doi reprezentanți ai Bisericii Evanghelice a stat și directorul Fundației Biserici Fortificate, Cristian Cismaru. El a prezentat programele fundației și noile direcții, majoritatea axate pe integrarea turistică a acestor biserici. Fie că este vorba de Transilvania Brunches, crosuri, curse de biciclete sau chiar mai nou pachete turistice de grup pentru europeni, Fundația încearcă să faciliteze o mai mare vizibilitate la aceste biserici istorice și să le pună în valoare. Dar și să strângă fonduri pentru aceasta.

Cristian Cismaru

Românii ar putea profita cel mai mult de pe urma acestor biserici

Episcopul Reinhard Guib a recunoscut că biserica Evanghelică din România mai are 10.700 de enoriași. Sunt multe comunități cu astfel de biserici istorice, dar fără sași. Principalii beneficiari ai turismului atras în aceste comunități de aceste biserici sunt românii.

Întrebat de ce nu vând cu alte destinații unele din biserici, cele care nu sunt monumente istorice, Friedrich Gunesch a declarat că este o idee mai veche a bisericii, deja implementată în occident de zeci de ani, dar încă imposibilă în România. Gunesch a precizat că România este o țară cu peste 90% populație creștină, majoritar ortodoxă, iar biserica, fie ea și de cult evanghelic, reprezintă ceva sacru pentru comunități, chiar dacă acestea sunt acum ortodoxe. El a relatat un caz când au dorit să demonteze un clopot și nu au fost lăsați de comunitate. Ideea înstrăinării unor biserici pentru restaurante, hoteluri sau chiar locuințe private cum se practică în Europa de zeci de ani, Gunesch nu o vede încă posibilă în România, deși nu exclude ideea, dacă ar fi doritori.

Episcopul Guib a evidențiat faptul că prin programele pe care le derulează Fundația Biserici fortificate se pune accentul pe un turism sustenabil și de pe urma acestuia beneficiază mai ales comunitățile de români unde sunt situate bisericile respective.

Din păcate, Gunesch a arătat că majoritatea primăriilor refuză să preia pe gratis respectivele biserici de frica cheltuielilor. Dar nici Statul Român nu ajută cu prea mulți bani punerea în valoare a acestor monumente istorice. Majoritatea bisericilor evanghelice din Transilvania sunt pe lista de clasă A a monumentelor istorice.

Reprezentanții Bisericii Evenghelice din România în fața presei

25% din bisericile istorice evanghelice sunt în pericol

Episcopul Guib a arătat că, per anamblu, situația bisericilor evanghelice este mult mai bună ca acum 20 de ani. După numeroase proiecte, mai ales pe fonduri europene, și 35 de milioane de euro investiți, multe au fost renovate sau măcar reparate. Iar astăzi peste 100 sunt deschise turiștilor în diferite circuite.

Totuși, Gunesch a arătat că aproximativ 25% din biserici sunt considerate în pericol și au nevoie urgentă de investiții substanțiale. Iar Biserica Evanghelică face mereu demersuri pentru a accesa fonduri, care mai mult vin de la UE, decât de la Guvernul României.

FOTO principal: Biserica fortificată Biertan, jud. Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri