19.1 C
Sibiu
joi, 22 mai, 2025

Consiliere antifumat pentru micii meșteșugari din cadrul Olimpiadei organizată de Muzeul ASTRA

Știri din Județ

Publicitate

Zeci de elevi de la școlile din județul Sibiu au avut parte astăzi de consiliere antifumat, oferită de doamna doctor Lavinia Danciu, medic pneumolog și Director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Potrivit calendarului campaniei, în zilele de 22 și 23 mai, echipa medicală a Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu oferă consiliere antifumat pentru elevii calificați la faza județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradițioanle”, organizată de Complexul Muzeal ASTRA. Acțiunea se desfășoară în cadrul celei de-a opta ediții a campaniei antifumat, organizată de spital sub sloganul „Sănătate pentru comunitate. Respir, deci exist”.

„În cadrul campaniei de conștientizare a pericolului pe care fumatul îl are asupra sănătății ne-am dorit să ne adresăm mai multor categorii de public și ne bucurăm că inițiativa noastră a fost primită cu succes și de către organizatorii Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, respectiv Complexul Național Muzeal ASTRA.

Considerăm că mesajele echipei noastre medicale, pe linie antifumat, este bine să fie auzite mai ales în rândul tinerei generații, astfel încât aceștia să aibă parte de un stil de viață sănătos, fără a se confrunta cu efectele nocive pe care țigările le cauzează”, transmite Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Potrivit organizatorilor, anul acesta, la faza județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” participă aproximativ 70 de elevi din 22 de unități școlare din județul Sibiu.

„Respirăm în medie de 16 ori pe minut, de 23.000 de ori pe zi și de peste 600 de milioane de ori în viață – deci în absența oxigenării, a respirării unui aer curat, energia noastră este redusă, fiind mult mai puțin plini de viață În momentul când ne oxigenăm, funcționăm în parametrii optimi și de aceea este important să respirăm un aer de calitate și să păstrăm cât mai funcțional sistemul respirator, iar evitarea țigărilor, care conțin peste 300 de substanțe chimice toxice pentru om, este esențială”, le-a transmis elevilor dr. Lavinia Danciu, medic pneumolog, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Potrivit calendarului Olimpiadei, în ziua I / 22 mai – sunt programate secțiunile: cusut, brodat, confecționat port popular, împletit ciucuri, confecționat păpuși, pălării, creșetat, confecționat opinci, pirogravură, sculptură lemn, mobilier pictat, încondeiat ouă, confecționat măști. De asemenea, în data de 23 mai, ziua II – vor avea loc concursuri la secțiunile pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă.

„Am considerat important să ne alăturăm campaniei antifumat organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în condițiile în care statisticile indică faptul că obiceiul fumatului afectează un număr tot mai mare de copii și adolescenți. Sperăm, așadar, că sfaturile medicilor pneumologi îi vor ajuta și pe micii noștri meșteșugari să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă țigările, clasice sau electronice, pentru a se bucura de o viață cât mai sănătoasă, pe termen lung”, spune muzeograful ASTRA, Elena Găvan, coordonatorul Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”.

Campania Antifumat 2025 se derulează în perioada 20 mai – 5 iunie, pentru a marca Ziua Mondială fără Tutun, aniversată anual în data de 31 Mai și include acțiuni precum consiliere antifumat pentru elevii sibieni, spirometrii gratuite efectuate în locații publice, o conferință la care vor participa medici sibieni, destinată publicului larg, precum și tradiționala acțiune „Mere contra țigări”, desfășurată pe pietonala Nicolae Bălcescu, împreună cu Asociația Crucea Roșie Sibiu, în cadrul căreia fumătorii vor fi provocați să își doneze țigările, în schimbul acestora primind mere. De asemenea, în data de 3 iunie, de la ora 18.00, la Facultatea de Medicină Sibiu, în Aula Magna, va fi organizată conferința „Sănătate pentru comunitate. Respir, deci exist”, dedicată publicului larg. Intrarea va fi liberă.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu, are inițiativa acestei acțiuni de conștientizare a populației cu privire la consecințele devastatoare pe care fumatul le are asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea afecțiunilor pulmonare ale pacienților noștri au drept cauză consumul de tutun. De altfel, s-a demonstrat că 90% din decesele prin cancer pulmonar sunt provocate de fumat. Din acest motiv, pentru spital reprezintă o prioritate și prevenția, componenta de educare a populației, nu doar tratarea bolnavilor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri