Editura Litera vă așteaptă joi, 22 mai, ora 18.00 la Librăria Humanitas „Constantin Noica“ (str. Nicolae Bălcescu nr.16, Sibiu) la lansarea volumului forma tăcerii de Cristian Fulaș, recent apărut în colecția Folio, o colecție premium de literatură contemporană coordonată de Cristina Vidrașcu.
Vor vorbi despre carte, alături de autor, scriitorii Mihaela Miroiu și Radu Vancu. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.
Spune Proust undeva: „citești pentru a te citi pe tine însuți“. Reinventându-se din nou (a câta oară?) cu forma tăcerii, Cristian Fulaș pare să scrie pentru a se scrie pe sine până la capătul unei înmormântări care nu e reală, dar nici ireală nu e.

Un salt stilistic și o declarație estetică; un bocet și în paralel un țipăt care scapă cuvintelor și ne transpune în alt loc și timp, atunci când și acolo unde nimic nu se mai supune normalului și nimic nu mai e cu adevărat perceptibil. O frază infinită și totuși măsurabilă.
Mai abisal ca liniștea nu e nimic.
„Stilistic, forma tăcerii e de o extraordinară virtuozitate – fiecare voce e perfect individualizată și fiecare se pierde în cealaltă pentru a rezulta această lungă mărturisire. Uneori dublată de un fel de «voce din off » ce intervine în spectacolul interiorității fiecăruia. (…)
Niciun Fiu nu ar trebui să ajungă să scrie o astfel de carte. Așa cum fiecare Fiu ar trebui să scrie o asemenea carte. Sau, dacă nu să o scrie, să o trăiască. Fiindcă asta face Cristian Fulaș în forma tăcerii: dă formă nenumitului, dar existentului. O face pentru sine și, într-o anumită măsură, pentru fiecare dintre noi. Fiindcă fiecare suntem pe rând Tinca, Mitel, Ion, doamna Petrescu, nea Gică, Măruța față de cineva. Fiindcă fiecare dintre noi suntem fiica sau fiul unei mame. Fiindcă fiecare ne părăsim, încă în viață fiind, părinții. Fiindcă fiecare moare un pic la moartea lor. Fiindcă fiecare simte rușinea, vinovăția, egoismul, neputința – forma și măsura lor sunt irelevante. Fiecare suntem fiii și fiicele unor părinți care nu mai sunt sau nu vor mai fi.“ – Nicoleta Munteanu, Alecart
CRISTIAN FULAȘ (n. 1978) a debutat în 2015 cu Fâşii de ruşine (Premiul Observator cultural pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu“, Premiul revistei Accente). Tot în 2015 a publicat Jurnal de debutant, în 2016 După plâns, iar în 2017 Cei frumoşi şi cei buni, proză scurtă. A mai publicat Ioşca (2021, desemnat romanul anului în cadrul Premiilor RSS Reloaded şi cartea de proză a anului 2021 de omiedesemne.ro şi agentiadecarte.ro, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu; traducere franceză la editura La Peuplade), biografia romanţată Celan. Am trăit, da (2022), precum şi Specii (2023, Premiul Observator Lyceum, acordat de revista Observator cultural). Romanul forma tăcerii (2025) este cea mai nouă carte a sa. A tradus aproximativ cincizeci de volume din engleză, italiană şi franceză, printre care În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust, fiind distins în 2023 de Academia Franceză cu premiul „Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises“ pentru servicii remarcabile aduse limbii şi literaturii franceze