16.2 C
Sibiu
joi, 22 mai, 2025

Muzeul ASTRA promovează dansul în comunitățile patrimoniale, prin proiectul european „Dance – Europe’s Living Heritage in Motion”

Știri din Județ

Publicitate
În perioada 23–24 mai 2025, Muzeul ASTRA organizează o serie de evenimente dedicate dansului tradițional, în cadrul proiectului european Dance – ICH – Dance as Intangible Cultural Heritage: New models of facilitating participatory dance events. Activitățile vor avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și la Casa Artelor din Sibiu, sub tema „Dansul – patrimoniul intangibil european în mișcare”.

Programul cuprinde workshop-uri de dansuri tradiționale românești și ceangăiești, susținute de instructori și coregrafi recunoscuți, precum și un seminar dedicat practicării și transmiterii dansului în comunități patrimoniale. Aceste evenimente subliniază importanța dansului ca formă de patrimoniu cultural imaterial, contribuind la păstrarea și transmiterea sa prin implicare activă.

Programul evenimentelor

Vineri, 23 mai 2025
Locație: Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Atelier (S2), Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
16:00 – 17:00 – Suită de dansuri tradiționale românești, prezentate de Ansamblul Dor de dans, Livezi, județul Harghita
Coordonator: Marina Bucur
Acompaniament: vioară și tobă țărănească
17:30 – 19:00 – Workshop de dans susținut de dr. Silvestru Petac, etnocoreolog și muzeograf la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca

Sâmbătă, 24 mai 2025
Locație: Casa Artelor, Piața Mică nr. 21, Sibiu
10:00 – 10:30 – Suită de cântece și dansuri ceangăiești, prezentată de Formația de Tineret Ceangăiesc din Pustiana, Frumoasa, Cleja și Ciucani, județul Bacău
Instructori: Katona Eduárd, Bagi Bálint și Szilágyi Dániel
11:00 – 12:00 – Workshop de dans coordonat de coregraful János Kovács
12:00 – 13:00 – Seminarul „Practicarea și transmiterea dansului în comunități patrimoniale”
Participare în format hibrid, acces online prin: https://us06web.zoom.us/j/8755477450
Lectori: drd. Ciprian Anghel Ștefan, director general Muzeul ASTRA, dr. Silvestru Petac, János Kovács și Kádár Elemér, coregraf și instructor în cadrul Asociației Maghiarilor Ceangăi din Moldova

Evenimentele de dans sunt organizate în contextul derulării proiectului Dance as Intangible Cultural Heritage: New models of facilitating participatory dance events (Dance as ICH), cofinanțat prin Uniunea Europeană, în cadrul Programului Europa Creativă.

Accesul la workshop-urile de dans și Seminarul Practicarea și transmiterea dansului în comunități patrimoniale este gratuit.

Mai multe detalii despre proiect: https://www.dancingaslivingheritage.eu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri