20.2 C
Sibiu
joi, 22 mai, 2025

Strategia socială a județului Sibiu pentru următorul deceniu se supune la vot în ședința Consiliului Județean

Știri din Județ

Publicitate
Consiliul Județean Sibiu va supune votului în ședința ordinară din 29 mai 2025 proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei județene de dezvoltare a serviciilor sociale 2025–2030–2035, un document strategic complex care va sta la baza direcțiilor de dezvoltare socială pentru următorul deceniu și care va înlocui hotărârea precedentă adoptată în 2013.

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Strategiei județene de dezvoltare a serviciilor sociale 2025 – 2030 – 2035 – Județul Sibiu

Documentul a fost elaborat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, în colaborare cu Compartimentul Strategii și Relații Internaționale din cadrul Consiliului Județean, fiind avizat favorabil prin mai multe hotărâri ale structurilor de specialitate. Potrivit inițiatorilor, strategia vizează „crearea unui sistem funcțional, coerent și integrat de servicii sociale la nivel județean, cu accent pe sprijinirea categoriilor vulnerabile și prevenirea marginalizării sociale”.

În raportul care însoțește proiectul de hotărâre, se arată că strategia „reprezintă un instrument de planificare esențial pentru îmbunătățirea și diversificarea serviciilor sociale adresate tuturor categoriilor de beneficiari de pe raza județului Sibiu”, în concordanță cu direcțiile strategiilor naționale și europene în domeniu.

STRATEGIA JUDEȚEANĂ DE DEZVOLTAREA A SERVICILOR SOCIALE 2025-2030-2035

Hotărârea prevede că „la data intrării în vigoare a prezentei, Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 20/2013, având același obiect de reglementare, se abrogă”, semn că autoritățile recunosc necesitatea unei actualizări profunde a cadrului strategic, în funcție de noile realități socio-economice și provocările emergente în domeniul social.

Strategia are la bază o serie de obiective generale și specifice care derivă din documente naționale precum Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă a României 2030, dar și strategii sectoriale precum cea privind protecția și promovarea drepturilor copilului (2022–2027), prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități (2022–2030) sau includerea socială și reducerea sărăciei (2022–2027).

Printre obiectivele principale ale Strategiei județene de dezvoltare a serviciilor sociale 2025–2030–2035 se numără:

  • sprijinirea persoanelor vulnerabile pentru depășirea situațiilor de dificultate;
  • prevenirea și combaterea riscului de excluziune socială;
  • creșterea calității vieții și promovarea incluziunii sociale;
  • promovarea unui trai independent în comunitate și
  • oferirea de servicii suport și de îngrijire în mediul familial.

Strategia se aliniază obiectivelor Strategiei 2030 a județului Sibiu și direcțiilor stabilite de organismele internaționale la care România este parte”, se precizează în referatul de aprobare semnat de președintele Consiliului Județean Sibiu. De asemenea, documentul subliniază rolul important al județului în gestionarea și planificarea serviciilor sociale, în baza atribuțiilor prevăzute de Legea nr. 292/2011 a asistenței sociale, dar și de Codul Administrativ.

Potrivit Articolului 1 al hotărârii, „se aprobă Strategia județeană de dezvoltare a serviciilor sociale 2025–2030–2035 – Județul Sibiu, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”. Implementarea acestui document va fi în responsabilitatea DGASPC Sibiu, instituție care va coordona aplicarea planului operațional integrat în strategie.

De asemenea, autoritățile județene mizează pe o colaborare mai eficientă între sectorul public și organizațiile non-guvernamentale care activează în domeniul social. Strategia încurajează parteneriatele locale și regionale în vederea dezvoltării serviciilor sociale de proximitate, adaptate nevoilor reale ale comunităților.

Scopul documentului este să fundamenteze politicile și intervențiile din domeniul serviciilor sociale astfel încât acestea să fie proactive, eficiente și sustenabile”, menționează raportul de specialitate al DGASPC. Este pentru prima dată când o strategie județeană prevede în mod clar măsuri pentru prevenirea dezinstituționalizării și sprijinirea autonomiei beneficiarilor.

Adoptarea acestei strategii ar putea reprezenta un pas important pentru modernizarea serviciilor sociale din județul Sibiu și o investiție în viitorul comunităților locale, prin intervenții mai bine țintite și resurse utilizate eficient.

Ședința Consiliului Județean Sibiu din 29 mai 2025 este una de interes public, iar aprobarea acestui document este așteptată cu interes atât de către instituțiile din domeniul social, cât și de societatea civilă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri