Tinerii artiști din întreg județul Sibiu s-au reunit astăzi la Muzeul ASTRA în incinta Hostel Diana pentru a participa la faza județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, ediția a 28-a. Evenimentul, organizat în parteneriat de Complexul Național Muzeal ASTRA și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, a fost dedicat în acest an picturii tradiționale pe sticlă și lemn, concursul desfășurându-se pe trei categorii de vârstă: 11–13 ani, 14–16 ani și 17–18 ani. La festivitatea de premiere au fost prezenți, alături de elevi, profesori și părinți, Elena Găvan muzeograf al Muzeului ASTRA, Mirela Crețu director în cadrul Muzeului Astra și Dana Munteanu inspector școlar pentru activități extrașcolare din cadrul Inspectoratului Județean Sibiu.

Premii consistente pentru talent și pasiune
Competiția a adus nu doar apreciere artistică, ci și recompense semnificative. Elevii care au obținut premiul I au fost premiați cu 500 de lei, iar ceilalți premianți și menționați au primit vouchere la ARIA Sibiu, premii speciale și cărți oferite de Muzeul ASTRA, drept recunoaștere a pasiunii și dăruirii lor pentru meșteșugurile tradiționale.
Susținere din partea sponsorilor și mesaj emoționant al directorului muzeului
Evenimentul s-a bucurat de sprijinul sponsorilor, Patrick Moleins directorul companiei SOMAREST a fost prezent la premiere și și-a exprimat aprecierea față de calitatea lucrărilor realizate de copii.

Inspectorul școlar Daniela Muntean și-a exprimat părerea despre tinerii praticipanți:
„Sunteți extraordinari, chiar sunteți toți talentați”, a declarat Daniela Muntean, inspector școlar, subliniind valoarea artistică a participanților.
Aceasta a explicat că olimpiada este parte a calendarului proiectelor de educație extrașcolară, fiind cofinanțată de Ministerul Educației, dar derulată în principal cu sprijinul Muzeului ASTRA.
„Acest concurs este cofinanțat de Ministerul Educației, nu putem spune că este finanțat, pentru că principalul partener este Muzeul ASTRA.”
Referindu-se la modificările recente aduse regulamentului, doamna inspector a precizat:
„Regulamentul s-a schimbat pentru că Ministerul Educației a dorit să avem o unitate la nivelul tuturor olimpiadelor și concursurilor. Astfel încât nu aș vrea să plecați supărați de aici că nu ați luat toți premii.”
Deși, conform noilor norme, elevii din ciclul primar nu mai pot participa la olimpiade naționale, inspectorul a subliniat cu bucurie că „astăzi i-am integrat”, oferindu-le celor mici oportunitatea de a se exprima artistic.

Mirela Crețu, director în cadrul Muzeului ASTRA, a transmis un mesaj pentru tinerii meșteșugari:
„Vă mulțumesc vouă, copiilor, profesorilor-instructor, părinților, pentru că sunteți astăzi aici. Știu că este mai mult decât a face un meșteșug, mai mult decât a face artă, pentru că în momentul de față voi vă îmbinați și vă căutați drumul, atât ca meșteșugari, cât și ca artiști. Arta icoanei este mai mult, dar sunteți la început. Poate peste ani veți fi aici în calitate de profesori-instructori.”

Etapa națională și extinderea secțiunilor
Cei mai merituoși participanți vor reprezenta județul Sibiu la faza națională a Olimpiadei, programată să aibă loc tot la Muzeul ASTRA, în perioada 20–25 august 2025.
Începând cu edițiile viitoare, olimpiada va include cinci mari secțiuni:
Pictură tradițională
Prelucrare lemn
Prelucrare os și fier
Prelucrare fibre textile și vegetale
Confecționarea obiectelor de ceremonial
