Carol Vetesi, cetățean al Sibiului, a transmis redacției Sibiu Independent o scrisoare deschisă adresată primarului municipiului. În cuvinte sale, el atrage atenția asupra lipsei unei viziuni urbanistice reale și a problemelor tot mai acute din traficul zonei Calea Șurii Mari: „Toate astea se întâmplă pentru că primarul Sibiului Dna Fodor lucrează doar din birou, nicidecum prin oraș, astfel că este total ruptă de realitatea orașului și problemele sale.”
Redăm mai jos textul integral:
„Cu siguranță într-un oraș bine administrat, de un primar cu viziune pe termen mediu (nici măcar lung), Calea Șurii Mari din Sibiu, ar fi fost modernizată încă din momentul avizului emis de Primăria Sibiu pentru magazinul Jumbo.
Doar că noi având un primar, deja de vreo 13 ani, fără nici o viziune de dezvoltare și care trăiește într-o bulă de genul „IARNA NU-I CA VARA”, nu avem nici azi un proiect, o soluție.
Abia după ce s-au edificat Kaufland, Lidl, Selgros, Hornbach, Jumbo, KFC, Amza și sumedenie de magazine într-un centru comercial din zonă, pentru care Primăria Sibiu a emis avize de construire, zone comerciale care generează un flux mare de vizitatori, la care se mai adaugă și traficul de urcare și coborâre de pe autostradă dar și unica legătură auto spre Mediaș, primărița Sibiului a constatat că avem o problemă de trafic, generată de gâtuirea pe un viaduct cu o singură bandă pe sens. Aflăm din presă că Dna Fodor (primar al Sibiului) a aflat cu stupoare că sunt probleme în trafic, la care va trebui (adică în viitor) să găsească soluții.
Aproape că ne vine să credem că Dna Fodor a fost luată prin surprindere de dezvoltarea zonei, precum o băbuță din Cuca Măcăii, venită în vizită la Jumbo și Amza.
Nimănui din primărie nu i-a trecut prin cap modernizarea Străzii Sergiu Celibidache, cu edificare unui pod peste părâul Rossbach (cu sens unic și limită de 3,5To) și continuare spre Str Sforii și Str Căprioarelor, astfel ca o bună parte din traficul spre zona de nord să fie preluată de această rută. Urmând ca modernizarea viaductului la 3 benzi să nu producă gâtuire pe sensul spre nordul orașului.
Mi se pare că Dna Fodor se gândește că sibienii vor merge spre nord pe două benzi dar nu neapărat se vor și întoarce, deci e suficientă o bandă, altfel nu înțeleg cum poate fi o soluție un viaduct cu 3 benzi. Nici prin cap nu i-a trecut că viaductul nu are nevoie nici de trotuare și nici de piste de biciclete, pentru că toți pietonii și bicicliștii circulă pe sub viaduct, trecând în condiții de siguranță linia ferată și că acest comportament poate fi susținut prin modernizarea trecerii la nivel cu calea ferată. Astfel că viaductul poate fi modernizat și lărgit la 4 benzi pe sens dar fără trotuare.
Toate astea se întâmplă pentru că primarul Sibiului Dna Fodor lucrează doar din birou, nicidecum prin oraș astfel că este total ruptă de realitatea orașului și problemele sale. Ce așteptări putem avea de la o persoană care este dusă la muncă cu mașina până-n ușa primăriei, traversând Piața Mare, pe unde nici o altă mașină nu are acces, desigur fostul primar Dl Iohannis la fel făcea și la fel de rupt de problemele din trafic era.”
Nota redacției:
Potrivit unui comunicat de presă din luna februarie a acestui an, Primăria Sibiu a anunțat că are în plan modernizarea unui tronson din zona Calea Șurii Mari, într-un proiect de peste 30 de milioane de euro, aflat în faza de semnare a contractului de finanțare. Acesta prevede extinderea carosabilului, amenajarea de benzi pentru transport public, trotuare, piste de biciclete și rețele tehnico-edilitare noi. Deși proiectul răspunde parțial nevoilor din zonă, ritmul lent al implementării și lipsa unei soluții complete pentru întregul coridor rutier au generat nemulțumiri în rândul cetățenilor. CITEȘTE și: 30 de milioane de euro pentru Calea Șurii Mici – Primăria Sibiu a obținut finanțarea
Carol Vetesi solicită măsuri punctuale suplimentare:
– modernizarea străzii Sergiu Celibidache și realizarea unui nou pod peste pârâul Rossbach,
– lărgirea viaductului la patru benzi, fără trotuare sau piste de biciclete,
– utilizarea trecerii la nivel cu calea ferată pentru circulația pietonilor și bicicliștilor.
Scrisoarea sa scoate în evidență o așteptare tot mai răspândită în rândul sibienilor: adoptarea unei viziuni urbanistice coerente, conectată la realitățile de zi cu zi ale orașului, dar și un ritm mai alert în rezolvarea problemelor majore de trafic.
Am uitat să amintesc că în zona respectivă sunt și sumedenie de stații de carburanți (3) edificate cu aviz de la primărie, terenuri publice pt sport, nu doar avizate de primărie dar chiar construite de primărie, piața de vechituri (sau ce destinație o avea) deținută de primărie, unde au loc diverse evenimente culturale (bâlciuri), cartierul Veteranilor, în plină dezvoltarea, unde primăria tocmai a dat avize pt construire de blocuri, DSVSA Sibiu, service-uri auto mai mici sau mai mari (reprezentanța Suzuki și Opel), spălătorii auto, un centru mare de vulcanizare, sumedenie de companii cu activitate economică de producție sau depozitare, un mare centru logistic (imediat după autostradă) dar și zona industrială Viile Sibiului.
Toate aceste activități și puncte de interes sunt accesate de către sibieni pe un viaduct cu o singură bandă pe sens.