L-am întâlnit pe Robert Tufeanu în mijlocul acțiunii, la standul său din cadrul Transilvania Tattoo Expo. Cu mâinile concentrate pe pielea unui doritor de tatuje și cu zâmbetul calm al unui profesionist, Robert a acceptat să ne ofere un scurt interviu despre parcursul său artistic și sfaturi pentru cei aflați la început de drum.

Mai mult decât artă: o comunitate în continuă creștere
Artist tatuator de peste 20 de ani, Robert a venit din Pitești, unde deține salonul Chronic Tattoo, pentru a susține și în acest an comunitatea artiștilor tatuatori din România. Pentru Robert Tufeanu, convențiile de tatuaje sunt mai mult decât un eveniment, sunt o familie extinsă:
„În fiecare an suntem prezenți la convenția de tatuaje, venim pentru a susține convenția în sine, să ne susținem unii pe alții și pentru a ridica puțin mai mult imaginea aceasta a tatuajelor, a artiștilor, a convențiilor, să devină din ce în ce mai familiare pentru oameni.”
Primul tatuaj: o amintire permanentă pentru tatăl său
Întrebat despre începuturile sale, Robert ne-a povestit despre primul tatuaj realizat.
„Primul tatuaj pe care l-am făcut a fost pentru tatăl meu. Un tatuaj tribal pe mână, pe care îl are și acum, nu l-a șters.”
Robert Tufeanu, nu doar face tatuaje, ci și are, el ne-a mărturisit care a fost primul său tatuaj:
„Primul meu tatuaj a fost cuvântul „Dracula” pe braț. L-am acoperit mai târziu, când am ales să-mi tatuez toată mâneca.”
Sfaturi pentru cei care își doresc primul tatuaj
Robert subliniază că alegerea unui tatuaj trebuie să fie bine gândită, mai ales pentru tineri:
„Pentru cei care își doresc primul tatuaj, aș recomanda să-și aleagă foarte bine artistul și salonul unde vor să-l facă. Să verifice portofoliul artistului foarte atent, să vadă în ce condiții se lucrează, să fie cât mai igienic, să aleagă un salon cât mai profesional. Iar în ceea ce privește designul efectiv, ne consultăm împreună și încercăm să oferim cele mai bune sfaturi.”
Clientul nostru, stăpânul nostru?
În acest domeniu, ca în alte domenii, contează mult dotința clientului, dar sfaturile oferite de tatuator sunt necesar și trebuie ascultate, pentru a nu exista regretul de după. Robert ne-a explicat cât de mult contează comunicarea tatuatorului cu clientul:
„Pentru modele, încercăm să oferim cele mai bune recomandări clienților, astfel încât să ia cea mai bună decizie și să nu regrete ulterior.”
Talentul sau munca?
Întrebat despre cât contează talentul la desen în acest domeniu, Robert ne-a mărturisit:
„Talentul la desen contează foarte mult în acest domeniu, totuși, cel mai mult contează munca, gândirea și implicarea pe care vrei să le ai. Ca să excelezi, munca este cea mai importantă până la un anumit nivel, iar după aceea, talentul este acea sclipire care face diferența între tine și ceilalți.”
Când un artist spune „nu”
Deși acum își permite să refuze anumite tatuaje, nu a fost întotdeauna așa:
„Da, am refuzat tatuaje. La începutul carierei nu prea poți refuza, din dorința de a lucra, dar ulterior, după ce îți formezi o experiență și un stil, începi să refuzi ceea ce nu se potrivește cu stilul tău și automat lucrezi doar la ceea ce te reprezintă.”
Astăzi, Robert lucrează doar ceea ce îl definește artistic. Respectă viziunea clientului, dar oferă mereu alternative, sfaturi și direcții pentru o decizie cât mai bună.