Dr. Penţea Ioan Viorel – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu transmite următoarele recomandări:
În această perioadă un număr destul de mare de persoane, încearcă prin pieţe, sau alte locuri neautorizate să comercializeze sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural (pajişti sau păduri) cu recomandarea că oferă pentru consum, ciuperci verificate din punct de vedere a comestibilităţii şi a calităţii.
Având în vedere numărul mare de oameni intoxicaţi în anii precedenţi prin consum de ciuperci cumpărate de la astfel de comercianţi, neautorizaţi, atenţionăm şi totodată informăm populaţia cu unele date despre această specie.
Ciuperca, constituie un aliment apreciat de un număr important de consumatori, în principal datorită unor calităţi nutritive pe care le comferă, dar şi pentru gustul pe care îl dau mâncării şi pentru deosebita valoare terapeutică, ciupercile fiind eficiente în combaterea stresului şi pentru întărirea imunităţii organismului.
Nutriţioniştii le recomandă pentru conţinutul în glicogen, care serveşte la înmagazinarea energiei şi la detoxifierea organismului, ciuperciile fiind denumite şi „carne vegetală”, având avantajul că nu au colesterol şi sunt mai uşor digerabile.
În plus, ciupercile pe lângă un procent de proteine, care variază între 2% si 4,5%, conţin aproape toate elementele minerale necesare organismului uman (potasiu, fier, calciu, sodiu, seleniu, cupru, zinc), precum şi vitaminele A, C, D şi E.
de asemenea sunt bogate in fibre, ceea ce ajuta la un bun tranzit intestinal şi la dietă.
Ciuperciile cresc în zone naturale (păduri, pajişti) sau sunt cultivate în unităţi specializate (ciupercării), unităţi unde se practică tehnologii specifice, consacrate, pentru fiecare sortiment de ciupercă.
O mare parte a populaţiei, în special din zona rurală, dar şi altă categorie de consumatori care se aprovizionează din comerţul stradal, preferă să consume ciuperci care cresc în mediul natural, sub pretextul că deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otrăvitoare.
Atenţionăm populaţia că printre ciuperci există diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, chiar şi cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) şi care dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi, ori au degerat, pot conţine substanţe toxice pentru organismul uman.
Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reuşeşte să le distrugă, provocînd astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale.
Există şi numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude, au un anumit grad de toxicitate, iar după o fierbere mai îndelungată devin total inofensive şi bune de consum.
Se recomandă ca ciupercile să fie consumate în stadiu tânăr şi la scurt timp de la recoltare, deoarece conţin substante uşor alterabile, care prin descompunere dau naştere la unii complexi toxici.
Recunoaşterea speciilor se face numai de către specialişti, după aprofundarea caracterelor morfologice.
Pentru o determinare corectă a ciupercilor se iau in studiu următoarele elemente: aspectul general, locul unde cresc, forma de apariţie, culoarea, forma pălăriei şi a piciorului, carnea, stratul cu lamele, inelul, valul şi sporii (prin analiza la microscop).
După unii autori ciupercile se pot verifica prin diferite procedee, dintre care se recomandă :
- să se introducă o linguriţă de argint în oala unde fierb ciupercile, dacă linguriţa se oxidează, ciupercile sunt otrăvitoare.
- să se pună pătrunjel verde în oala unde fierb ciupercile, dacă acesta îşi schimbă culoarea, înseamnă că nu sunt bune de consum.
Intoxicaţiile cu ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană, cauzate atât de necunoaşterea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori intre ciupercile comestibile şi cele otravitoare.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie şi se manifestă în general prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpiraţie abundentă sau simptome asmatice destul de grave.
Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, spercialiştii de profil recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare.
Să se aprovizioneze cu sortimente de ciuperci numai din unităţi autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper şi supermarket, unităţi de alimentaţie publică) unităţi în care se comercializează ciuperci cultivate în ciupercării specializate cu această activitate şi care prezintă o garanţie pentru consumatori şi înlătură riscul de îmbolnăvire.
Inainte de preparare, ciupercile se curaţă bine de resturile vegetale, pământ, turbă, nisip şi se îndepărtează numai partea din picior care a crescut în pământ sau amestec de acoperire (in cazul celor de cultură)
În situaţia apariţiei simptomelor de întoxicaţie cu ciuperci se recomandă populaţiei să se prezinte în cel mai scurt timp la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.