12.4 C
Sibiu
joi, 29 mai, 2025

Spirometrii gratuite, efectuate la Catedrala Mitropolitană Sibiu

Știri din Județ

Publicitate
Cetățenii vor avea posibilitatea să își măsoare gratuit gradul de sănătate a plămânilor prin intermediul spirometriei, în cadrul campaniei antifumat, organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu sub sloganul „Sănătate pentru comunitate. Respir, deci exist”. Acțiunea va avea loc joi, 29 mai, în curtea Catedralei Mitropolitane Sibiu (str. Mitropoliei, Spirometrii gratuite, efectuate la Catedrala Mitropolitană Sibiu nr. 33) între orele 11.30 – 13.30. Persoanele care vor fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.

„Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu continuă acțiunile de conștientizare a populației cu privire la consecințele devastatoare pe care tutunul le are asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea bolnavilor internați și consultați în unitatea noastră sanitară suferă de boli cauzate de fumat. Astfel, prin toate evenimentele pe care le organizăm și anul acesta în cadrul Campaniei Antifumat sperăm să responsabilizăm un număr cât mai mare de oameni să abandoneze obiceiul fumatului înainte de a fi prea târziu pentru sănătatea lor”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Acțiunea este organizată la Catedrala Mitropolitană Sibiu datorită colaborării dintre Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu și Mitropolia Ardealului.

„Viața și sănătatea umană sunt darurile Preabunului Dumnezeu. Toate darurile poartă în sine dragostea Dăruitorului, de aceea ele trebuie primite, prețuite și cultivate în stare de mulțumire și recunoștință față de Cel care ni le-a dăruit. Astfel, orice act sau acțiune a noastră împotriva vieții sau a sănătății constituie un păcat, adică o pângărire a darului ceresc și o ingratitudine față de Dumnezeu. Fumatul este un păcat pentru că afectează foarte grav sănătatea oamenilor, creează dependență, conducând treptat la o moarte lentă, dar sigură. Statisticile arată cu claritate că tabagismul tinde să devină principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Foarte îngrijorătoare este și realitatea că fumatul îi afectează și pe toți cei din jur, nefumători, iar dacă aceștia sunt copii, faptul este cu atât mai grav. Pierderea sănătății ne arată cât de fragilă este viaţa omului pe pământ şi cât de mare nevoie este de a cultiva mereu legătura sufletească cu Dumnezeu, Izvorul vieţii pământeşti şi al sănătății trupești. Este atât de mult nevoie de susținerea și răspândirea unei culturi a vieții, de a face cu toții un mare exercițiu de voință și de conștiință în redescoperirea valorii sacre a vieții și a sănătății, atât pentru noi, cât și pentru cei din jur. Iar renunţarea la viciul fumatului reprezintă un mare pas spre sănătatea sufletească şi trupească a familiei și a societății”, transmite ÎPS Dr. Laurențiu Streza,Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Cea mai utilă investigație pentru a aprecia severitatea afectării pulmonare cauzate de fumat este spirometria. Este o metodă simplă si neinvazivă, indicată în scop diagnostic, de monitorizare, de evaluare a gradului de dizabilitate, dar si în screening-ul bolilor pulmonare.

„Este important și benefic să evaluăm functia pulmonară pentru depistarea timpurie a afectiunilor pulmonare, această metodă putând identifica probleme ca astmul bronșic, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) sau fibroza pulmonară, uneori chiar înainte să apară simptomele evidente. În plus, prin această metodă, persoanele cu afecțiuni pulmonare cronice  își pot monitoriza evoluția bolii și eficiența tratamentului. De asemenea, se pot evalua riscurile înaintea intervențiilor chirurgicale, o funcție pulmonară bună fiind esențială pentru recuperarea postoperatorie, mai ales în intervențiile toracice. În plus, această investigație ce evaluează capacitatea respiratorie poate motiva oamenii să renunțe la fumat, să facă mișcare și să evite poluanții”, declară dr. Iulia Oaida, medic specialist pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Fumatul determină în principal Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), aceasta asociindu-se de-a lungul timpului cu complicații, precum: insuficiență respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependență), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menține statutul de fumător. Abandonarea precoce a fumatului este factorul esențial care poate încetini evoluția bolii.

Campania Antifumat, derulată de Spitalul de Pneumoftiziologie în perioada 20 mai – 5 iunie, reunește o serie de acțiuni, printre acestea numărându-se consiliere antifumat pentru elevii sibieni, spirometrii gratuite efectuate în locații publice, precum și tradiționala acțiune „Mere contra țigări”, desfășurată pe pietonala Nicolae Bălcescu, împreună cu Asociația Crucea Roșie Sibiu, în cadrul căreia fumătorii vor fi provocați să își doneze țigările, în schimbul acestora primind mere. De asemenea, în data de 3 iunie, de la ora 18.00, la Facultatea de Medicină Sibiu, în Aula Magna, va fi organizată conferința „Sănătate pentru comunitate. Respir, deci exist”, susținută de reputați medici sibieni, fiind dedicată publicului larg. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponbile.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri