14.1 C
Sibiu
miercuri, 28 mai, 2025

Sadu, o comună care a crescut cu fonduri europene. Primarul Valentin Ivan: „Fără aceste resurse, satul românesc nu s-ar fi putut dezvolta”

Știri din Județ

Publicitate
La poalele munților Cindrel, comuna Sadu continuă să impresioneze prin dezvoltarea armonioasă și ritmul susținut al investițiilor publice. Nu este vorba doar de asfalt sau clădiri renovate, ci de o viziune clară și o direcție asumată. Iar în centrul acestor transformări se află primarul Valentin Ivan, aflat la conducerea localității încă din 2004. Cu experiență, calm și determinare, edilul a reușit să transforme comuna într-un model de bune practici, unde fondurile europene au fost cheia succesului.
Despre toate aceste lucruri a vorbit, într-un interviu acordat reporterilor Sibiu Independent, chiar primarul comunei.
Citește și: La Sadu, investițiile vorbesc de la sine – primarul Valentin Ivan despre investițiile din ultimii ani

„Fără fonduri europene, România rurală nu s-ar fi dezvoltat”

Toată dezvoltarea comunei Sadu și a satului românesc, în general, a fost asigurată cu fonduri europene. Doar din resurse proprii și din cele ale statului, nici satul românesc, nici România nu s-ar fi dezvoltat”, afirmă cu convingere primarul Valentin Ivan.

De-a lungul anilor, comuna a beneficiat constant de sprijin financiar nerambursabil, devenind un exemplu de accesare eficientă a programelor europene și guvernamentale.

Proiect-pilot cu impact european

Unul dintre cele mai interesante proiecte realizate înainte de aderarea României la UE a fost cel privind sistemul de telegestiune a iluminatului public, finanțat prin programul SAPARD.

Am fost singura localitate din România alături de alte patru state care erau reprezentate de încă o comunitate din zona rurală. Cu privire la această cercetare privind sistemul de telegestiune, era 2000, 2004 s-a închis acest proiect, care a avut ca rezultat o proiecție vis-a-vis de acest sistem al viitorului în ceea ce privește iluminatul public”, povestește edilul.

Accesarea tuturor surselor posibile

Am accesat toate programele de finanțare posibile, pentru că fără aceste resurse atrase, nu am fi putut realiza nimic. Peste 70% din investițiile făcute la Sadu au avut la bază fonduri externe sau guvernamentale”, spune primarul.

De la infrastructura rutieră, la rețele de apă și canalizare, modernizarea unităților școlare, dar și amenajarea spațiilor verzi – toate au beneficiat de finanțare din surse atrase, în baza unor proiecte bine pregătite.

Provocări zi de zi, dar constructive

Cea mai mare provocare este să fii primar”, mărturisește Valentin Ivan. „Provocările sunt zilnice, dar sunt motivante. De la cadrul legislativ ambiguu, la perioade în care finanțările întârzie sau se suspendă temporar, până la presiunea constantă de a livra rezultate pentru comunitate – toate acestea fac parte din viața unui primar.

Transparență și dialog cu cetățenii

Chiar și atunci când apar obstacole, primarul și echipa sa aleg să fie transparenți cu localnicii. „Suntem într-un proces de transparență ridicat. Le spunem oamenilor când un proiect nu poate fi făcut acum, din motive de finanțare, dar îi asigurăm că va fi reabordat. Cetățeanului îi este greu să i se spună: ‘Nu mai putem’, dar noi încercăm mereu să comunicăm sincer și constructiv.”

Prin abordarea echilibrată și viziunea pe termen lung, comuna Sadu dovedește că succesul în administrația locală nu este o întâmplare, ci rezultatul unei munci continue și bine ancorate în realitățile momentului. Iar când o comunitate se dezvoltă cu cap și suflet, oamenii simt asta în fiecare zi – în drumurile mai bune, în școlile modernizate și în luminile care se aprind seara, fără griji.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri