12.4 C
Sibiu
sâmbătă, 31 mai, 2025

Povestea Alinei Belcea, cofetara din Sibiu, care a reinventat „micul românesc” din ciocolată

Știri din Județ

Publicitate
Mulți au auzit sau au trecut măcar o dată pragul Cofetăriei Alina, dar puțini cunosc povestea Alinei, doamna de la care a plecat totul. Cofetăria Alina se află pe Strada Cetății vizavi de Filarmonica de Stat Sibiu și este pe piață de aproape 10 ani, datorită Alinei care nu a dorit un business, ci un proiect de suflet.

Cine este Alina Belcea?

Alina este genul de om care și-a construit un vis pas cu pas, cu disciplină, talent și multă creativitate. Pe lângă viața profesională, Alina este mamă devotată pentru băiatul ei, care în curând va împlini 13 ani.

„M-am născut în Sibiu, am 40 de ani, am terminat Liceul Economic din Sibiu, apoi am facultatea de Științe Economice tot la Sibiu. Totodată, sunt absolventă a mai multor cursuri de specialitate în domeniul cofetăriei, ciocolateriei, cake design-ului și decorurilor din zahăr.”

În afară de pasiunea pentru cofetărie și viața de mamă, Alina se destinde practicând diverse sporturi:

„Pasiunile mele cele mai mari sunt cofetăria, ski-ul și scufundările.”

Cum a luat naștere Cofetăria Alina?

Povestea cofetariei începe, așa cum se întâmplă adesea în poveștile reușite, dintr-o pasiune autentică.

 „Cofetăria Alina a luat naștere dintr-o pasiune autentică pentru arta dulciurilor și dorința de a oferi comunității din Sibiu un loc în care calitatea, gustul și estetica deserturilor să se îmbine armonios. Ne-am dorit de la început să creăm nu doar prăjituri, ci emoții și amintiri dulci pentru toți cei care ne trec pragul.”

Semnătura gustului: între rafinament și originalitate

„Cofetăria Alina se remarcă prin folosirea ingredientelor de calitate superioară, atenția la detalii și designul rafinat al fiecărui produs. Suntem recunoscuți pentru macarons, pralinele de ciocolată și eclerele noastre, dar și pentru experiențele dulci oferite clienților într-un cadru cu adevărat special, cu priveliște spre atracțiile orașului.”

Tradiția se reinventează

Chiar dacă are respect pentru rețetele clasice, Alina e adepta inovației:

„Întotdeauna prefer inovația. Am un rețetar din 1960 din care mă inspir. Rețetele tradiționale ne ajută mereu chiar și în zilele noastre. Însă, prefer să inventez rețete, produse, decoruri, astfel încât să fim înaintea vremurilor.”

Micii de ciocolată și înghețata „Dubai”, gusturi curajoase și idei spontane

Cel mai viral desert al cofetăriei a fost… reinterpretarea micului românesc în ciocolată:

 „Când din fire, ești un om creativ, ideile vin, pur și simplu. Nu trebuie să te gândești prea mult.”- ne-a mărturisit Alina

Viața personală și timpul liber

Viața de antreprenor în cofetărie nu lasă prea mult timp liber, însă Alina știe să își păstreze echilibrul:

„Încerc din răsputeri să am și timp liber, însă e un domeniu în care atunci când toți sunt liberi, noi avem cel mai mult de muncă. Am noroc de o familie și prieteni înțelegători, care mă susțin și mă ajută.”

O echipă pe aceeași lungime de undă

„Cu angajații este pe cât de complicat e să găsești oameni de calitate, pe atât de ușor devine atunci când îi găsești pe cei potriviți, care să fie pe aceeași lungime de undă cu tine.”

Pentru Alina, echipa înseamnă totul:

„Atunci când ai un punct de vânzare, echipa este extrem de importantă. Mereu le spun colegelor mele că ele sunt imaginea mea în fața clienților și trebuie să mă reprezinte în cel mai frumos mod posibil.”

Evenimente pentru comunitate, de la dulcele copilăriei la recorduri mondiale

„Pentru viitor ne propunem să lansăm o linie premium de înghețată inspirată de conceptul Dairy Queen, să extindem partea de ciocolaterie și să punem în practică proiecte de impact comunitar, cum ar fi Masa dulce a comunității sau recordul mondial pentru cea mai mare Pavlova.”

Calitatea, cheia succesului

„Ingredientele pe care le folosim vin de la furnizori locali, cât și de la furnizori naționali sau chiar internaționali. Alegem cu grijă ingredientele pe care le folosim, astfel încât să nu facem rabat la calitate niciodată.”

Reacțiile clienților și provocările întâmpinate

„Suntem pe piață de aproape 10 ani. Am crescut încet și frumos, iar deschiderea cofetăriei de pe Str. Cetății a fost încununarea muncii depuse în toți acești ani. Reacția clienților a fost de bun augur, mulți din ei spunând că era nevoie de o astfel de locație în zona centrală.”

Dar provocările n-au lipsit:

 „Cea mai mare provocare a fost păstrarea calității la standarde înalte în condițiile unei piețe tot mai competitive și a creșterii costurilor. Am depășit acest obstacol prin investiții în formare, selecția riguroasă a furnizorilor și menținerea unei legături strânse cu clienții noștri.”

Recunoaștere internațională și implicare locală

„Totodată, participarea la summitul NATO, unde am pregătit dulciurile pentru 300 de demnitari, este una dintre cele mai mari reușite. La fel și colaborările constante cu Gala Rotary, Gala Asociației Heart și sprijinul oferit pentru diverse cauze caritabile, care ne onorează și ne motivează.”

Pasiunea, este combustibilul zilnic

„Pasiunea. Sincer, la cât de multe provocări sunt din toate direcțiile de când am deschis această cofetărie, dacă nu-mi plăcea atât de mult ceea ce fac, cred că abandonam de mult.”

Cel mai iubit moment al zilei pentru Alina, se petrece tot la locul de muncă:

„Când sunt singură în laborator, dimineața foarte devreme. Acelea sunt momentele din zi când mă joc.”

Un mesaj pentru viitorii cofetari

Pentru tinerii care visează la un drum în lumea deserturilor, Alina are un sfat simplu, dar valoros:

 „Să aibă curaj, să încerce până reușesc.”

Alina Belcea este, fără îndoială, una dintre acele persoane care ne arată că pasiunea adevărată chiar poate schimba lumea, cu ciocolată, zâmbete și multă muncă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri