Trei eleve de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu au obținut distincții la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească”
Elena-Nectaria Benea și Maia-Daniela Loloiu sunt cele două eleve de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu care au obținut Mențiune de la Ministerul Educației, la etapa națională
Olimpiada Interdisciplinară de Cultură și Spiritualitate Românească s-a desfășurat, pentru liceu, la Deva, în perioada 14-18 mai 2025, iar pentru gimnaziu, la Suceava, în perioada 21-25 mai 2025. La etapele naționale, județul Sibiu a fost reprezentat de patru elevi de liceu și de cinci elevi de gimnaziu. Olimpiada este o șansă pentru tinerii iubitori de literatură și cu serioase preocupări de spiritualitate. Etapa națională constă într-o probă scrisă, având un subiect de literatură română și un subiect de religie, precum și o probă orală, la care elevii trebuie să se pregătească pentru a-și exprima opinia despre legătura dintre un text cu mesaj cultural-religios și un text multimodal (icoană, afiș, pictură etc.), argumentele aduse fiind susținute de experiența culturală.












Printre fericiții premianți ai ediției din acest an, care a reunit pe cei mai talentați elevi din toată țara (280 de elevi la liceu și 296 la gimnaziu) s-au numărat și două eleve de la Colegiul Național „Gh. Lazăr” din Sibiu. Mai întâi, Maia-Daniela Loloiu, din clasa a XI-a E (profesori coordonatori Carmen Oțoiu și Anca Munteanu), a reușit să obțină mențiune de la Ministerul Educației la Deva; apoi, la Suceava, Elena-Nectaria Benea, din clasa a V-a B (prof. coordonatori Maria-Daniela Lorinczi și Anca Munteanu), aceeași distincție (mențiune de la Ministerul Educației). Alexandra-Irina Bărbuș este elevă în clasa a VII-a la CNGL (prof. coordonatori Maria-Daniela Lorinczi și Laura Seicean) și s-a calificat la etapa națională cu punctaj maxim (nota 10,00), iar la Suceava a obținut media 9,25, foarte aproape de învingători, motiv pentru care a primit Diploma „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, „pentru păstrarea, cunoaşterea, trăirea şi promovarea adevărului de credinţă, pentru asumarea şi susţinerea propriei identităţi duhovnicești şi pentru sensibilitate faţă de literatura sacră”. Rezultatele obținute la această Olimpiadă constituie o dovadă a seriozității, a pasiunii pentru carte și a voinței de a reuși. Spiritul reflexiv, nevoia de cunoaștere de sine și de cunoaștere a lumii, pregătirea asiduă și talentul înnăscut sunt, cu certitudine, cele mai frumoase distincții ale olimpicilor la etapele naționale.
Ce spun aceste eleve minunate despre reușitele lor?
Elena-Nectaria Benea, clasa a V-a B, participantă la patru Olimpiade Naționale (OLLR – Olimpiada de Limba și Literatura Română, OLAV – Olimpiada de Lectură ca Abilitate de Viață, Religie și CSR – Cultură și Spiritualitate Românească): „Munca, dorința și nădejdea au reprezentat cheia care a deschis ușa spre o șansă deosebită, și anume participarea la etapa națională a patru olimpiade. Fiecare a avur, în felul său, o tolbă plină de învătură pentru viață, de la puterea de a înainta, până la bucuria rezultatului. Deși au fost și coborâșuri, mereu am observat în față o nouă culme de cucerit. Astfel, am căpătat noi camarazi de carte și noi nuanțe cu care să privesc lumea. La Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească, desfășurată la Suceava, desișurile muncii și potecile speranței s-au oprit, la capăt de drum, în fața unei mențiuni. Emoția și recunoștința (venite la pachet) m-au determinat să simt că astfel pot răsplăti grija și îndrumarea celorlalți, dar și speranța că pot sădi suflet sămânța unei noi oportunități, deoarece pământul este deja arat. Din lunga mea călătorie în țară și în limba română am realizat că în spatele unui munte se află mereu un colț de bucurie.”
Alexandra-Irina Bărbuș, clasa a VII-a A, participantă la două Olimpiade Județene și Naționale (OLLR – Olimpiada de Limba și Literatura Română, CSR – Cultură și Spiritualitate Românească): „Pentru mine, perioada petrecută la Suceava, la etapa națională, a fost una dintre cele mai frumoase din acest an școlar. Cum am fost prima dată la CSR (anul trecut mai fusesem la OLLR), totul a fost pentru mine inedit. M-a impresionat organizarea deosebită a Olimpiadei și bunătatea cu care cei din jurul nostru se comportau. A fost multă bucurie și voie bună. Cel mai mare câștig, pentru mine, a fost experiența în sine, pentru că au rămas multe amintiri minunate. Am cunoscut oameni noi, oameni cu aceleași preocupări ca mine, copii cu care am legat prietenii strânse, clădite pe respect. Mă bucur enorm că am avut ocazia de a participa la OICSR, experiență fără de care nu aș fi întâlnit oameni minunați și nu aș fi putut învăța lucruri noi de la cei din jurul nostru. Mulțumim, Suceava!”
Maia-Daniela Loloiu, clasa a XI-a E, participantă la trei Olimpiade Naționale (OLAV – Olimpiada de Lectură ca Abilitate de Viață, Religie și CSR – Cultură și Spiritualitate Românească): „În perioada 14-18 mai 2025 am participat la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească”, desfășurată anul acesta la Deva. Am avut bucuria de a reprezenta orașul Sibiu și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, alături de Dragoș-Andrei Drăghici (clasa a IX-a, Colegiul Național „Octavian Goga”), Lois Andrada Căpățină (clasa a X-a, Liceul Teoretic „Constantin Noica”, structura Betania) și Vanessa Turean (clasa a XII-a, Colegiul Național „Octavian Goga”). Însoțiți de prof. Carmen Jinariu de la Colegiul Național „Octavian Goga”, care ne-a sprijinit cu multă grijă și zâmbete, am trăit experiențe care ni s-au gravat adânc în inimi și care participă la formarea noastră. Deschiderea olimpiadei a avut loc într-un cadru deosebit, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, aproape de centrul orașului și de spațiul nostru de cazare. Atmosfera din lăcașul de cult ne-a introdus în spiritul evenimentului, iar un moment muzical susținut de corul Colegiului Național „Regina Maria” a adus în fața noastră frumusețea muzicii, care reunește sufletele. Am susținut cele două probe, scrisă și orală, la Colegiul Național „Decebal”, unde am lăsat să răsară din adâncul nostru frumusețea lăuntrică, transpunând-o în lucrări care ne umplu de recunoștință. Programul olimpiadei ne-a oferit prilejul de a descoperi comori ale istoriei și culturii, precum Cetatea Devei, unde, în ciuda unui drum anevoios, ne-am simțit împliniți și uniți în această realizare, frumusețea locului fiind o răsplată a efortului nostru. La fel, Muzeul Civilizației Dacice și Romane ne-a răsplătit cu o lecție vie despre trecut, iar Mănăstirea Crișan și Complexul Muzeal Țebea ne-au bucurat cu liniștea lor. Cina finală a olimpiadei, servită în pitoreasca localitate Vața de Jos, ne-a lăsat amintiri de neuitat, pe care le păstrăm cu drag aproape de noi.
Zilele acestea nu au fost despre competiție, ci despre regăsirea frumuseții și a liniștii lăuntrice. A fost o ocazie deosebită, în care nu doar că ne-am cunoscut mai bine pe noi înșine, dar și pe cei din jurul nostru. Simt că am reușit să fiu îmbrățișată de aceste momente petrecute alături de prieteni, vechi și noi. Revederea colegilor din alte județe, cu care m-am întâlnit în anii anteriori, rămâne pentru mine o bucurie neprețuită – simți că ai pe cineva aproape, că nu ești singur pe drumul tău, că ai un sens și un destin propriu, care te formează. Mai mult ca niciodată, am învățat să mă bucur de fiecare clipă și să păstrez în mine acea bucurie lăuntrică, indiferent de ce se întâmplă în jurul meu. Iar tematica subiectelor pentru clasa a XI-a a fost ideală – frumusețea, esența vieții, prezența divină în lume, izvorând din iubire și aducând fericire.
Ce poate fi mai frumos?”
Felicitări elevelor pentru rezultatele deosebite obținute la olimpiade, dar și părinților care le-au fost permanent alături în procesul de pregătire, contribuția acestora fiind esențială în obținerea performanței școlare. Nu în ultimul rând, felicitări profesorilor care au sădit în suflete inocente dragostea pentru cuvântul frumos!