Greva șoferilor de ridesharing din municipiul Sibiu nu a trecut fără urmări. În Sibiu, pe mai multe grupuri de Facebook, au fost inițiate dispute ample cu privire la nerespectarea acțiunii de protest de către unii șoferi.
Conform unor date oficiale, în județul Sibiu operează peste 800 de șoferi de ridesharing, atât de la Bolt, cât și de la Uber. Nemulțumiți de tarifele mici practicate în comparație cu cele din alte orașe din țară, aceștia au hotărât să suspende activitatea pentru patru zile. Însă disputa principală a pornit de la faptul că doar o parte dintre șoferi s-au unit și s-au conformat apelului. Alții au ales, totuși, să continue să lucreze pe teren, stârnind revolta colegilor.
Pe grupul de Facebook „Uber Bolt Sibiu” au apărut zeci de mesaje și capturi de ecran în care erau arătați cu degetul: cu nume, prenume și fotografie, șoferii care au decis să ignore greva. Mai mult, în zilele de protest au apărut numeroase comenzi false, prin care se încerca testarea celor care au ales să rămână „la făcut bani”.
Consecințele grevei de la Sibiu!? Comentarii acide, pline de înjurături, amenințări și tarife mărite pentru sibieni. Având în vedere faptul că, numărul mașinilor operaționale a scăzut drastic, cele rămase pe traseu s-au lovit de o cerere masivă din partea clienților, ceea ce a dus involuntar la tarife mult, mult mai mari.
Greva nu rezolvă problema tarifelor mici, poate în cel mai bun caz pe perioade mici de timp, dar o abordare profesionistă, așa cu procedează firmele de ridesharing schimbă substantial datele.
Trebuie înțeles că activitatea efectată de conducătorii auto este una economică, adică TREBUIE SĂ GENEREZE ÎN PRIMUL RÂND PROFIT, (adică activitatea trebuie să fie rentabilă) nu recompense nefinanciare gen ”stele”, ”ecusoane”, ”bonusuri” , ”puncte” , etc., pe care dacă nu le îndeplinești ești penalizat.
Șefii, acționarii, angajații firmelor de rideșering lucrează pe bani, iar cei din conducere pe bani foarte mulți (caută pe net despre câștigurile celor din conducere).
Nu are nici un ses din punct de vedere economic, să efectuezi o activitate iar veniturile obținute să fie mai mici decât costurile. Mai bine aștepți o cursă rentabilă ( nu uzezi autoturismul, nu consumi carburant și ești mai relaxat, cel mult ”pierzi timpul” dar nu și bani ).
Trebuie să cunoști foarte bine cheltuielile generate de această activitate ( amortizare și mentenanță mașină, asigurare, ITP, serviciile de contabilitate, comisioane/avize/autorizații, faptul ca achiziția unui nou autoturism va fi substantial mai mare decât a celui utilizat- cel puțin datorită inflației cumulate, etc. și să faci calcule de rentabilitate.
Trebuie să vezi lucrurile practic, așa cum fac firmele de ridesharing (care urmăresc în primul rând profitul propriu) și DACĂ CURSA NU ESTE RENTABILĂ NU O ACCEPȚI și comunici prin alicație acest motiv firmei. Dacă nu ai posibilitatea de a vedea traseul până când ajungi la locul de preluare client, dacă nu este rentabil pentru tine îi spui clientului că acestă cursă nu este rentabilă și nu te poate obliga nimeni să o efectuezi. Dacă clientul este nemulțumit îi spui că aplicația nu a prezentat traseul complet și nu ai putut stabili rentabilitatea.
FIRMELE NU POT PENALIZA TOȚI ȘOFERII CĂ NU AR MAI AVEA CINE SĂ EFECTUEZE CURSELE.
Estimez că dacă 70% din șoferi procedează în acest mod, există mari șanse ca tarifele să crească.
STABILIREA UNOR TARIFE DE RENTABILITATE, A UNUI MOD UNITAR DE ACȚIUNE ȘI ORGANIZAREA ȘOFERILOR PARTENERI PE REȚELELE SOCIALE, pot conduce la stabilirea unor tarife corecte atât pentru șoferii parteneri cât și pentru pasageri.